Lékaři varují: Co pivo dělá s kyselinu močovou ve vašem těle
Pivo k českému národu zkrátka patří. Někteří jedinci ho pijí skoro jako vodu a nemají problém dopřávat si ho klidně každý den. Koledují si tak ale o velké zdravotní potíže. Konzumace piva zvyšuje hodnoty kyseliny močové v těle, a vytváří tak úrodnou půdu pro vznik bolestivého onemocnění, na které neexistuje lék.
Pravidelní pijáci piva (a obecně alkoholu) jsou ohroženi celou řadou nemocí a zdravotních komplikací. Jednou z nich je dna, známá též jako pakostnice či podagra.

Bolestivá daň za pití
Toto onemocnění se projevuje záchvaty akutní zánětlivé artritidy. Na vině je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, která krystalizuje a ukládá se v těle. Nejčastěji bývá postižen kloub u kořene palce u nohy, který je horký a na pohled zarudlý a oteklý. Charakteristická je také zvýšená citlivost. Pacienti popisují bolest, která na stupnici od jedné do deseti atakuje nejvyšší číslo. Kromě kloubů zánět napadá také šlachy a okolní tkáně a může cestovat z jedné nohy do druhé.
Nejvážnější komplikací je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde vytváří ledvinové kameny. To může způsobit zánět nebo skončit selháním orgánu.
Nemoc bohatých a mocných
Primární příčinou zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi je metabolická porucha purinů. Ne náhodou se této nemoci dříve přezdívalo nemoc králů nebo nemoc bohatých a dneska ji najdeme hlavně v ekonomicky rozvinutých zemích. Patologický stav vyvolává zejména přejídání se a jídelníček plný alkoholu, slazených nápojů, červeného masa a mořských plodů, tedy strava plná purinů, o které si nuzní lidé v minulosti mohli nechat jen zdát.
Úplně nejhorší je podle lékařů poté pivo, které nejenom zvyšuje hodnoty kyseliny močové, ale také komplikuje její vylučování. Studie z roku 2004 zjistila, že u lidí, kteří denně pijí jedno a více piv, existuje dvojnásobně vyšší riziko, že u nich dna propukne. O něco menší, zhruba 1,6krát, je riziko u pijáků, kteří si denně dopřávají minimálně dva panáky tvrdého alkoholu. Pití vína podle dosavadních výzkumů nemá větší vliv na rozvoj nemoci, odborníci přesto doporučují alkoholu se zcela vyhnout.
Důležitou roli hraje také dědičnost. Nemocní jedinci obvykle trpí i další přidruženou chorobou, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo zvýšený cholesterol.

Držet dietu nestačí
Onemocnění moderní medicína bohužel stále nedokáže kompletně vyléčit. Klíčové je nasadit léky, které projevy nemoci zmírní, a změnit stavbu stravy. Cílem je snížit příjem purinů a oxalátů (kyselina šťavelová, vyskytující se nejčastěji v kořenech a listech nebo například v čokoládě).
Zeleninu a ovoce se doporučuje tepelně neupravovat. Alkohol nahraďte bylinkovým nebo ovocným čajem a nesycenou vodou. Příležitostně se může pít i sycená minerální voda. Pravidelně poté doplňujte denní dávku vitaminu C, nejlépe v jeho přírodní formě. Užívání tabletek se podle doktorů příliš neosvědčilo.
Nejdůležitější je navštívit ordinaci lékaře a nechat si předepsat medikaci. „Pokud člověk s vysokou hladinou kyseliny močové začne dodržovat dietu, zhubne, vyloučí potraviny s vysokým obsahem purinů a přestane pít pivo, může snížit hladinu kyseliny močové, řekněme z 10 na 9, obvykle ne o moc víc. Lepší strava ale nestačí, pacient musí na snížení hladiny kyseliny močové užívat léky,“ říká Theodore R. Fields, revmatolog z newyorské nemocnice.
Od bolesti kloubů uleví ledové obklady, které aplikujte několikrát denně po dobu 20 až 30 minut.