Botanik odhalil tajemství šťavnatého melounu. S tímto snadným trikem už nikdy nesáhnete vedle
Melouny neodmyslitelně patří k létu a leckdo neváhá a kupuje si rovnou celý několikakilový plod. Když ho ale doma rozkrojí, může se dočkat velkého zklamání – buď úplně nezralého, nebo naopak totálně přezrálého melounu. Existuje ale způsob, jak poznat, že meloun bude uvnitř naprosto dokonalý.
Sázkou na jistotu je, pokud si koupíte třeba jen polovinu nebo čtvrtinu melounu. Některé supermarkety je takto prodávají a řada lidí je upřednostňuje. A to nejen proto, že by celý meloun jen těžko spořádali – ale zejména proto, že vidí dovnitř plodu. A hned tak vědí, jestli kupují skvělý a chutný meloun nebo už je příliš přezrálý.
Pokud ale plánujete dětskou párty nebo melouny zkrátka milujete, tak si nejspíš děláte zálusk i na celý tento plod. Než za něj ale utratíte peníze, je potřeba dobře si ho prohlédnout, a to kolem dokola. Jen díky tomu totiž dokážete odhadnout, jak bude vypadat uvnitř.
Hledejte polní skvrnu
Ačkoliv řada lidí soudí, že slaďoučký meloun je ovocem, není to pravda. Je to zelenina patřící mezi tykve. A stejně jako další tykve (třeba dýně nebo patizony) roste na záhonu nebo na poli. Plody melounu tak leží přímo na hlíně a na ní také nabírají velikost a váhu. Kvůli tomu, že se dotýkají přímo půdy, vzniká na jejich spodku žlutá skvrna. Jedná se o takzvanou polní skvrnu a při odhadování zralosti je nejdůležitějším znamením.

Pokud ji totiž meloun nemá, je velmi pravděpodobné, že není dostatečně zralý – neležel tedy na poli dostatečně dlouho. Pokud je ale taková skvrna velká a sytě žlutá, znamená to, že je meloun dobře zralý a pravděpodobně bude chuťově velmi dobrý.
Skvrna může být ale i bledší nebo menší, což u menšího melounu nevadí – u velkého to naopak značí, že není dozrálý. A když je tato skvrna skoro bílá, tak to naopak naznačuje, že meloun už bude přezrálý.
Pavučiny na slupce
Při prohlížení slupky melounu si také můžete povšimnout, že se na ní někde objevují jakési hnědé obrazce připomínající pavučiny. Pokud je tam najdete, nebojte se jich – naopak svědčí o tom, že meloun už je dostatečně zralý a pravděpodobně tak bude mít lepší chuť.
Meloun bez těchto „pavučinek“ může být naopak nedozrálý a málo sladký. Proto byste se mu v obchodě měli vyhnout obloukem a sáhnout pro jiný.
Řídit se ale můžete i podle tvaru melounu – typické je, že symetrický kulatý meloun je sladký, zatímco ten protáhlý bude více vodnatý. A důležité jsou i pruhy na jeho slupce – čím jsou tmavší, tím bývá meloun uvnitř sladší. Nikdy by se navíc neměl lesknout – to svědčí o jeho nezralosti.
Zralý meloun na záhonku
Leckdo se rozhodne vypěstovat si vlastní meloun na záhonku nebo třeba ve skleníku. I to je možné. Pokud se o něj budete dobře starat a bude mít ideální podmínky, vyroste vám na rostlině i několik plodů. Nebudou tak obří jako dovážené melouchy, ale chutné mohou být stejně. Ale jak poznat zralý meloun na své zahrádce?
Zaprvé to můžete odhadnout podle obou výše popsaných znaků. Ale existuje ještě jedna zásadní rada, jak poznat, kdy se meloun už dá utrhnout. Musíte počkat, dokud mu nezačne zasychat listový úponek. To je ta část rostliny, která drží list na hlavním šlahounu. Nesmí ale zároveň jít o zaschnutí stopky melounu – to už by bylo špatně.
Pokud ovšem zjistíte, že zasychají listy a jejich úponky, je ideální čas na sklizeň. Dokud je naopak tato část listu ještě svěže zelená, meloun netrhejte, protože by nebyl tak sladký ani dobrý.

A kdy se toto stane? To záleží na odrůdě vašeho melounu. Pokud pěstujete rané melouny, tak se jich dočkáte už v průběhu července. Pozdější odrůdy ale mohou dozrávat třeba až o měsíc později. Záleží samozřejmě také na času jejich výsadby, kterou byste ovšem neměli zjara uspěchat, aby vám sazeničky nezmrzly.
Zdroje: YouTube, apetitonline.cz