Test olejů: Jeden vyhrál na celé čáře, jiný byste už nikdy neměli kupovat
Olejů na vaření existuje celá řada. Některé se ovšem hodí spíše na smažení a pečení, jiné zase do studené kuchyně. A když je používáme špatně, můžeme hazardovat se svým zdravím.
Bez oleje se vaří jen velmi těžko. Když se nad tím člověk zamyslí, zjistí, že bez něj by drtivou většinu svých oblíbených pokrmů vůbec nebyl schopný vytvořit. A řeč rozhodně není jen o dokřupava usmažených hranolkách anebo zlatavém řízku, ale také třeba i celé řadě salátů, do nichž se pro lepší chuť oleje taktéž přidávají.
Spousta lidí si pak ale s výběrem oleje vůbec neláme hlavu. Na smažení má doma hlavně olej slunečnicový či řepkový, do pokrmů studené kuchyně dává olej olivový. Olejů ale existuje mnohem více a každý se hodí na něco trochu jiného. Nejenže našim pokrmům dodávají chuť, ale také je činí zdravější. V případě nesprávného použití ale mohou být naopak zdraví škodlivé.
Základní rozdělení
Na úvod je třeba zmínit, že se oleje dělí do dvou skupin. A sice na oleje rafinované a nerafinované neboli panenské.
Rafinované oleje jsou průmyslově zpracované a obsahují mnohem méně zdraví prospěšných látek než oleje panenské. Během zpracování se z nich odstraňuje spousta složek, které by mohly při vyšších teplotách oxidovat a měnit se na nebezpečné sloučeniny. Společně s těmito látkami mizí i spousta vitamínů a minerálů. Na druhou stranu se ale rafinované oleje díky tomu skvěle hodí pro pečení a smažení.
Nerafinované oleje, tedy ty panenské, si naopak zachovávají spoustu zdraví prospěšných vitamínů, aminokyselin a minerálů. V teplé kuchyni je však nepoužívejte, neboť jsou pak nebezpečné.

Slunečnicový olej
Jedním z nejpoužívanějších olejů v českých domácnostech je bezesporu slunečnicový olej. Na něm smažíme celou řadu dobrých pokrmů už spoustu a spoustu let. Ve své rafinované podobě, ve které je běžně k dostání, se na pečení a smažení hodí. Je ale třeba říct, že ve své podstatě neobsahuje takřka žádné zdraví prospěšné látky.
Slunečnicový olej v obchodech běžně stojí okolo 50 Kč za 1 litr.
Řepkový olej
Druhým velmi populárním olejem je olej řepkový. I ten je v drtivé většině obchodů k dostání jako rafinovaný. Perfektně se hodí do teplé kuchyně, a to nejen díky tomu, že je odolný vůči vysokým teplotám, ale také proto, že se z něj ani ve vysokých teplotách nevytrácejí zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny.
Navíc je i cenově dostupný. 1 litr řepkového oleje lze koupit za cenu okolo 40–50 korun.

Olivový olej
Když jde o studenou kuchyni, spousta lidí vsází hlavně na olivový olej. U něj máme velmi často zafixováno, že se hodí právě jen do salátů a pomazánek a na tepelnou úpravu jej nepoužíváme. Tato domněnka je ale mylná. I olivový olej se vyrábí ve své rafinované variantě. A podobně jako řepkový olej, i ten olivový rafinovaný si ve vysokých teplotách zachovává své zdraví prospěšné vlastnosti.
Oproti řepkovému je ale podstatně dražší. Litrová láhev rafinovaného olivového oleje stojí zhruba 200 Kč.
Kokosový olej
V posledních letech je velmi populární i kokosový olej. Ten totiž spousta lidí považuje za zdravý a začala jej přidávat hlavně do sladkých pokrmů. Pravda je ale taková, že to s ním není tak slavné, jak se traduje. Kokosový olej sice obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, zároveň se v něm ale nachází i ty, které zdraví škodí. Když jej sem tam přidáte do těsta na buchtu nebo na něm osmažíte lívance, nic strašného se nestane. Odborníci však varují před jeho častou konzumací.
Cenově pak patří k dražším olejům. 1 litr stojí v některých obchodech až 200 korun.
Lněný, avokádový a dýňový olej
A nakonec oleje, které používá spíše jen hrstka lidí. Lněný, avokádový a dýňový olej obsahují ohromné množství zdravých tuků a dalších látek. Používat byste je měli výhradně do pokrmů studené kuchyně. Skvělé jsou ale také na přípravu pleťových masek.
Přestože jsou extrémně zdravé, málokdo je kupuje. A není divu. Všechny tyto oleje jsou totiž poměrně drahé. Ve většině případů se prodávají za cenu okolo 80 korun. Ne však za litr, ale jen za lahvičku o objemu 250 mililitrů.
Výsledek srovnání
Vůbec nejlépe ze všech olejů v poměru cena/pozitivní vliv na zdraví vychází olej řepkový. Ten je cenově dostupný, zakoupíte jej prakticky v každém supermarketu, hodí se na přípravu spousty pokrmů a zachovává si zdraví prospěšné látky i ve vysokých teplotách. Naopak bez kokosového oleje se můžete s klidem obejít.
Zdroje: viscojis.cz, nationalgeographic.cz, idnes.cz