Tradiční české „jídlo chudých“ bylo zařazeno mezi nejodpornější pokrmy světa. Češi ho jedí přitom každý druhý den
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká česká jídla patří u cizinců mezi ta nejméně oblíbená? Jedno z nich Češi doslova milují. Jedná se o zdravou pochoutku, díky které do sebe dostanete dostatek proteinů, zeleniny i vlákniny. Toto lehké vegetariánské jídlo navíc nezatíží ani peněženku. Mnohým turistům se nicméně zvedá žaludek už jen z pohledu na něj.
Každá národní kuchyně má své pochoutky, ale také pokrmy, které chutnají leda tak místním. Zmínit jich můžeme spoustu. Například jedním z nejméně oblíbených jídel na světě je islandská vařená a následně opečená ovčí hlava, která se podává se šťouchaným tuřínem nebo rebarborovým želé.
Nejhorší laskominy obsahují i krev
Stejně tak bychom mohli zmínit pokrm z Laponska, knedlíky ze zvířecí (většinou sobí) krve. Ostatně s krví připravují třeba Vietnamci polévku a u nás ji také máme v oblibě. Jmenuje se prdelačka a jen málokterý turista ji ochutná.
Můžeme zmínit i smažený vepřový mozeček, který je zabijačkovým jídlem. Tradičně se připravuje tomu, kdo zapíchne prase. Hned po jeho zabití, na důkaz té největší pocty. Míchá se s vajíčkem a jen málokterý cizinec je z takového jídla nadšený.
Pokud si ho chcete připravit, budete k němu potřebovat mozeček, brzlík, deset vajec, česnek, cibuli, sádlo a koření. Cibuli nakrájejte a osmažte na sádle. Přidejte brzlík a poduste. Poté přimíchejte mozeček, osolte, opepřete a přidejte stroužky česneku. Nakonec do pokrmu přimíchejte vajíčka.

Jídlo, které děsí už svou texturou
Hlavní kuliná“hvězdou“, která děsí turisty, je ale květákový mozeček. Jedná se sice o zajímavé vegetariánské jídlo plné vlákniny a bílkovin. Právě protože v něm není maso a květák je lokální potravinou, je květákový mozeček nenáročným a oblíbeným jídlem. Je rychlý na přípravu a také poměrně levný. Budete na něj potřebovat středně velký květák, cibuli, asi tři vajíčka a sůl s pepřem. Květák očistěte a uvařte v osolené vodě, poté na másle osmahněte cibuli a přidejte nasekaný květák. Orestujte a následně přimíchejte vejce, osolte a opepřete.
A proč vlastně spoustě lidem tato zdravá pochoutka nechutná? Má specifickou vůni a konzistenci a navíc postrádá výraznější chuť. Zároveň působí jako by ho už někdo pozřel. „Je to nechutné, pardon. Rozvařené, plné vody a chybí tomu koření. Nedokážu to ani spolknout, toto se opravdu nepovedlo,“ varuje jedna návštěvnice z Japonska na svých sociálních sítích.

Další české speciality, které děsí cizince
Gastronomický portál Taste Atlas pak sestavil jeden z nejhůře hodnocených jídelníčků na světě, který obsahuje přes 600 tisíc různých receptů. Mezi nimi se umístily i tři české. Byla to chlebová polévka, která se vyrábí z chleba, sádla, vajíček, majoránky a česneku. Dalším pokrmem „hrůzy“ bylo zvoleno pomazánkové máslo a třetí místo patří karlovarskému sucharu. Ten se připravuje z těsta a vřídelní vody z Karlových Varů. Používá se v rámci různých lázeňských diet.
Zároveň cizinci nemají příliš v oblibě ani Olomoucké tvarůžky, které mají výraznou vůni. Dalším neoblíbeným pokrmem jsou rýžový nákyp, který cizincům přijde podivně neforemný. Oblíbenosti se netěší ani rybí polévka, jelita, jitrnice nebo nudle s mákem, který je v mnoha zemích dokonce nelegální. Mezi další jídla, která chutnají spíše jen Čechům, patří žemlovka, houbový kuba, dršťková polévka, kyselo, kuře s broskví nebo katův šleh, které považují světoví gurmáni za pořádně kulinářské šmakulády.