V říjnu se tomuto ovoci vyhněte obloukem. Už dávno nebude čerstvé a domů si můžete zanést nebezpečné bakterie
Už odjakživa se s příchodem podzimních měsíců mění i naše strava. S příchodem zimy už naši předci zavařovali zeleninu anebo sušili ovoce. V dnešní době stačí zajít do obchodního domu, kde můžeme díky magii importu potravin najít jahody i v únoru jako Maruška ze známé pohádky. V Čechách mají hlavní sezónu lokální druhy ovoce jako jahody, maliny anebo borůvky v létě. Přestože může mít některé ovoce hlavní sezónu až na konci srpna, v říjnu už může jeho konzumace představovat riziko. Sice se takové ovoce stále prodává, už je ovšem zpravidla z dovozu.
Protože v našich končinách už v říjnu různé druhy ovoce nerostou, nezbývá, než je k nám dovézt například ze Španělska. Dovoz vyžaduje dlouhé skladování a přepravu, což může zvyšovat riziko kontaktu ovoce s nebezpečnými bakteriemi.
Pokud totiž není ovoce správně skladováno, mohou se na jeho povrchu množit například bakterie jako E.coli (Escherichia coli) anebo Salmonella. Dalším problémem může být i nedostatečné chlazení potravin, ale také vystavení ovoce vlhkosti anebo výrazným změnám teplot. Výsledkem může být špatná chuť, ale i zdravotní závadovost.

Důležité je také dodržování základních hygienických standardů už při samotném sběru ovoce, kdy hrozí právě největší riziko znehodnocení potraviny. Pokud například při balení ovoce panuje špatná hygiena, může dojít k pořádnému maléru. Ten se ostatně už stal, když se v roce 2011 dostala do Evropy epidemie E.coli. Web Deník tehdy informoval o tom, že se musely z obchodů stahovat okurky dovážené ze Španělska.
„Infekci v Německu podlehlo 13 osob, u dalších více než 1200 byla infekce prokázána,“ píše se v plátku. Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce pak v reakci na to vyhlásila rozšíření kontroly zeleniny dovážené i z jiných států, kromě Španělska například z balkánských zemí.
Ovoce z Mexika způsobilo smrt
Právě bobulovité ovoce pak nemá ani ochrannou slupku, která by se dala omýt či oloupat. Naopak je už jen ze své podstaty velmi náchylné k poškození, ale i ke kontaminaci. Oproti tomu třeba jablka mají slupku pevnější. Jenže bakterie mohou číhat i uvnitř ovoce a pouhé omytí anebo oloupání tak mnohdy bohužel v boji s nimi nestačí…
A opravdu došlo i k případu, kdy zdraví mnoha lidí ohrozily maliny. V roce 2019 se ve Spojených státech amerických rozšířila salmonelóza kvůli malinám dováženým z Mexika. To připomnělo Americe rok 2017, kdy se stalo vpodstatě to samé, tehdy se však místo malin jednalo o papáji. Po konzumaci ovoce došlo dokonce i k úmrtí jednoho konzumenta. A další podobné případy byly zaznamenány i po Evropě.
Kontaminované ovoce může způsobit nejrůznější problémy, od těch zažívacích, které se mohou projevovat průjmy, bolestmi břicha anebo třeba zvracením až po těžší komplikace. Zvláště pak nastává problém, pokud takové ovoce pozře dítě, senior anebo člověk s výrazně oslabenou imunitou (například kvůli nějakému onemocnění).
Kromě toho také musíme počítat s tím, že ovoce, které je dlouhou dobu skladováno, bude mít jinou chuť, může působit nedozrále anebo může být ošetřené nejrůznějšími postřiky. Důležité je tak i to, zda nakupujete ovoce v BIO kvalitě a zda si jej před konzumací pečlivě omýváte.
Řešení je jednoduché
Nejjednodušším řešením se zdá být konzumace sezónního ovoce. To zaprvé tolik nezatíží peněženku a zadruhé je nám přirozené. V říjnu se tak můžete zaměřit na hrušky, jablka a švestky, které mají svoji sezónu, jsou plné živin, lokální a čerstvé. Ty budou mít také lepší chuť, než kdybyste je kupovali mimo sezónu a ještě jeden bonus k tomu – konzumací lokálního ovoce snížíte i ekologickou stopu! Pokud pak nakupujete například od farmáře, podporujete lokální prodejce. Lokální ovoce urazí kratší cestu od pěstitele k zákazníkovi, hrozí tak u něj tedy menší riziko kontaminace bakteriemi po cestě.

To ovšem neznamená, že byste si už na podzim nikdy nemohli dopřát třeba již výše zmíněné maliny. Kupujte však maliny od prověřených prodejců, ovoce důkladně omývejte a dbejte na jeho kvalitu. Pokud uvidíte, že má na sobě kazy, například nejrůznější prasklinky v jednotlivých bobulkách, můžete se konzumaci pro jistotu vyhnout. Také ovoce správně skladujte, tedy v chladu a se správným stupněm vlhkosti.
Zdroj: lidovky.cz, foodpoisonjournal.com, sciencedirect.com,