Co je lepší, perlivá nebo neperlivá voda? Zeptali jsme se odborníků a jejich odpověď vás překvapí
Pít čistou vodu je bezpochyby zdravější než slazené nápoje, ale je lepší pít vodu perlivou nebo neperlivou? Na tuto otázku odpovídají odborníci.
Perlivá voda, neboli voda s bublinkami, které vznikají přidáním CO2, jsou dnes běžně k dostání naprosto všude. Z perlivé vody se stal v posledních desetiletích velký byznys. Jen za posledních 10 let došlo k obrovskému nárůstu spotřeby perlivé vody, protože lidé pijí stále více různých sodovek, minerálních vod a dalších druhů perlivých vod. Má ale pití perlivé vody nějaká zdravotní úskalí?
S perlivou vodou se cítíme plnější
Vědecké studie zjistily, že perlivost vody ovlivňuje pocit plnosti, který v těle vyvolává. Pití perlivé vody může omezit žízeň. To se může zdát na první pohled pozitivní, ale podle odborníků to vede k tomu, že někteří lidé kvůli tomu pijí méně vody, než by měli. Zejména u starších lidí, u kterých se již musí správná hydratace hlídat, není perlivá voda úplně vhodná, protože mohou subjektivně cítit, že žízeň nemají.

Myslete na své zuby
Jedním z nejzásadnějších rozdílů mezi neperlivou a perlivou vodou je jejich vliv na vaše zuby. Pití neperlivé vody z kohoutku může být pro zdraví ústní dutiny prospěšné díky přídavku fluoridu ve vodě. Fluorid je látka, která pomáhá předcházet vzniku zubního kazu tím, že zvyšuje odolnost zubní skloviny vůči působení kyselin. Toho dosahuje tím, že vytváří obsah minerálů ve vaší sklovině. Pokud se u vás již vyskytuje zubní kaz, stálé množství fluoridu ve stravě by mohlo zabránit zhoršování kazu.
Perlivá voda je kyselá
Naopak problémem perlivé vody je, že je mírně kyselá, i když to chuťově nijak necítíme. Vyšší obsah kyselin obsažených ve vodě by mohl potenciálně poškodit váš chrup, pokud ji budete pít v nadměrném množství po delší dobu. Kyseliny totiž ulpívají na zubech a rozežírají sklovinu, čímž se zuby stávají náchylnějšími k tvorbě zubních kazů a infekcí.
Problémy s trávením
Přidaný CO2 může způsobovat problémy s trávením. Konkrétně bublinky ve vodě mohou způsobit nadýmání. Týká se to hlavně osob s tzv. syndromem dráždivého tračníku nebo s jiným onemocněním, které souvisí se zhoršeným trávením. Perlivé nápoje tedy lékaři rozhodně nedoporučují popíjet například osobám po operacích trávicích orgánů, při zánětech střev, gastroezofageálním refluxu a podobně.

Obecně platí, že cítíte-li se často nafouklí, plní, tlačí vás okolí žaludku a současně jste zvyklí pít perlivé nápoje, může být příčina právě v nich. Pro začátek je tedy dobrým krokem zkusit je na čas vyloučit a nahradit nápoji neperlivými. Jak je vidět, neperlivá voda je mnohem více vhodná pro trávení. Perlivá voda ale nabízí také určité výhody. Vědecké studie například zjistily, že minerály obsažené v perlivé vodě mohou pomoci při vyprazdňování. Pokud trpíte chronickými zácpami, pak je dost možné, že vám lékař poradí pít perlivou vodu.
Perlivé minerální vody
Zvláštní kategorií jsou perlivé minerální vody. Na první pohled by se mohlo zdát, že jelikož jsou perlivé, platí pro ně všechno, co jsme uvedli výše. Ale není tomu tak. Předně u nich platí, že ty s vyšším obsahem minerálů výrazně zlepšují zažívání. Například minerálky s obsahem hydrogenuhličitanu sodného neboli jedlé sody obsahují více než 600 mg/l této látky. Vypijeme-li skleničku minerálky před jídlem, rychleji nás také jídlo zasytí. Ovšem pozor, tyto minerálky se nehodí pro běžnou každodenní konzumaci. Na denní pití bychom měli pít vody s nízkým obsahem minerálů. Celkově jsou minerálky zvláštní kategorií perlivých vod a platí pro ně jiná doporučení, než pro běžnou perlivou vodu.
Souboj nemá vítěze
Co tedy říci na závěr a jaký je vlastně verdikt? Je dokázáno, že perlivá voda má jisté negativní účinky na lidský organismus, ale nejsou fatální ani životu nebezpečné a hlavně se týkají pouze nadměrného každodenního pití perlivé vody. Lékaři se shodují pouze na jediném – všechny druhy vody, tedy perlivé i neperlivé, jsou naprosto neškodné proti slazeným nápojům, kde jsou zdravotní rizika násobně větší.
Zdroje: waterlogic.cz, wellness.edu