Upozornění: Češi stále dělají nebezpečnou chybu při vaření. Odborníci varují před zdravotním rizikem
Říká se, že žádný učený z nebe nespadl a platí to i o vaření. V kuchyni ovšem dokážeme mnohdy napáchat víc škody než užitku. Věděli jste například, že vývar se nevaří, ale táhne a vařit by se měl z pečených kostí? Nebo že maso by se před vařením nemělo vůbec omývat? Kroutíte nevěřícně hlavou? Odborníci v tomto případě ale varují před mnoha zdravotními riziky!
V kuchyni dělá nějaké ty chyby každý. Většinou se to děje hlavně v těch případech, kdy jste unavení, nechce se vám vařit nebo jste líní se držet receptu. Těm největších chybám se ale dá vyhnout velkým obloukem. Platí to zejména o práci s masem. Takové obyčejné kuřecí maso je totiž mnohdy časovaná bomba. Když se k němu nebudete správně chovat, riskujete jeho pozřením vážné zdravotní potíže. Zeptejte se sami sebe: omýváte maso před tím, než ho začnete tepelně upravovat? Jestli je vaše odpověď ano, odborníky tím velmi nepotěšíte. Nejnovější výzkumy totiž tvrdí, že právě omytím masa pod tekoucí vodou zvyšujeme riziko nákazy nebezpečnou nemocí.
Zakoupené maso zpracujte co možná nejdříve
Maso je samozřejmě surovina, která rychle podléhá zkáze a pokud ho správně a pečlivě neskladujete, hrozí vám různé zdravotní potíže. Obecně se doporučuje zpracovat maso ihned po zakoupení, případně ho co nejdříve zamrazit. V lednici by mělo zůstat maximálně den či dva, pokud se tedy zrovna nemarinuje. V takovém případě vydrží na chladném místě maximálně tři dny. Světová zdravotnická organizace uvádí, že u jednoho z deseti lidí se projeví otrava jídlem poté, co snědí kontaminované či zkažené jídlo. Na vině jsou pak bakterie, které se v mase drží a hlavně dále množí.
Největší chybou, kterou můžete u vaření udělat, je pak opláchnutí masa pod tekoucí vodou v kuchyňském dřezu. Uvědomte si, že maso není na rozdíl třeba od ovoce nebo zeleniny špinavé. Většinou ho koupíte zabalené v obale nebo fólii. Tím, že strčíte kus masa pod tekoucí vodu, začnou se bakterie v něm obsažené nekontrolovatelně „rozstřikovat“ všude kolem. Zasáhnou kuchyňské skříňky, nádobí, lahev s jarem a další věci v jejich blízkosti. Daleko lepší je vzít maso rovnou z obalu a vložit ho přímo do pekáče. Už při teplotě nad 60 °C totiž bakterie spolehlivě zničíme.

Podle řezníka je to zbytečné
To, že by se mělo maso po přinesení domů omýt, je podle řezníků mýtus. Místo umývaní masa se spolehněte na vysoké teploty při vaření nebo grilování, které bakterie usmrtí. Ty nejvíce náchylné potraviny jsou totiž právě živočišného původu. Nakazit se můžeme z kontaminovaného masa, ale také z vajec a mléčných výrobků. Mezi nejčastěji se vyskytující patogenní bakterie patří podle Dostalíkové Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Salmonella, Shigella a Yersenia.
Průjmy způsobené bakteriemi z masa mohou ohrozit zdraví citlivějších jedinců v každém věku. Nejvíc ohrožení jsou senioři a také těhotné ženy. „Někteří spotřebitelé se domnívají, že mytím odstraní bakterie a maso je pak bezpečnější,“ vyjádřilo se k celé situaci SVS s odkazem na portál ministerstva zemědělství. Podle něj není nutné maso před dalším zpracováním omývat, o mnoho důležitější je ale pečlivá hygiena rukou. Riziko přenosu bakterií rukama je vyšší, než se dosud předpokládalo. Stiskem neumyté ruky se ostatně mohou přenášet i salmonely, což by si lidé měli pořádně uvědomit.

Jak je to s rybou?
Koupili jste si celou rybu a teď váháte, jestli je potřeba ji před zpracováním omýt? Pokud máte rybu vcelku, tak by se opláchnout měla. Je to hlavně z toho důvodu, že je potřeba zbavit se vnitřností. Komerčně zpracované ryby ale umývat nemusíte. V tomto případě se totiž také počítá s tím, že budete pokrm tepelně upravovat. Plánujete-li ale jíst rybu syrovou, rozhodnutí, jestli ji omýt, je už na vás. Podle odborníka však kampylobakter a salmonela nepředstavují u ryb vážné potenciální riziko. Co je možná to nejdůležitější zmínit závěrem? Veškeré použité kuchyňské náčiní, kuchyňské utěrky, příbory, které přišly do styku se syrovým masem nebo rybou, je třeba ihned po použití pořádně umýt přípravkem na nádobí nebo vložit do myčky.