Jaké je nejlepší ovoce na přirozené čištění tepen a žil?
Odpověď na mnohé zdravotní neduhy často leží v obyčejném ovoci. Existuje jedno, které v českých končinách zatím není moc zabydlené. Přitom je cenným zdrojem látek, které vám kromě dalších zdravotních benefitů třeba přirozeně vyčistí tepny a žíly.
V českých obchodech se stále jedná o exotické ovoce, které prodejci nenabízí tak běžně jako třeba banány nebo jablka. Přesto si pomalu buduje cestičku k tuzemským strávníkům. U lidí stravujících se v duchu zdravých zásad už si pravděpodobně dokonce vytvořilo pevné místo v jídelničku.
Není divu. Ve svém složení má totiž rezervu cenných látek, kterými byste své tělo měli pravidelně zásobovat. Jeho název odkazuje na krvavě zbarvené minerály, jimiž je pověstná právě naše země. Asi už tušíte, že řeč je o granátovém jablku.

Plod s více než 600 semeny
Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí. Roste na marhaníku granatovém (český též granátovníku), jehož domovinou je především oblast Středomoří. Zhruba dvanácticentimetrové plody těchto menších stromů mají charakteristickou dužinu. Pod tlustou slupkou se ukrývá 6 až 12 oddílů se sladkými, rosolovitými semeny. Představte si uskupení červených granátů, které vypadají, jako by byly vytvořené ze želatiny – tak nějak by se lidově dalo popsat, co lze najít uvnitř. Jeden plod obvykle obsahuje více než 600 semen.
Ovoce plné vody
Pokud patříte k jedincům, kteří málo pijí a často trpí dehydratací, do svého jídelníčku byste měli zařadit právě granátová jablka. Jejich složení je zhruba ze 77 % tvořeno vodou. Ovoce dále obsahuje řadu cenných minerálů, jakými jsou například vápník, hořčík, železo, draslík nebo sodík. To je důvod, proč se jeho konzumace doporučuje sportovcům, lidem s náročným fyzickým povoláním nebo nemocným s horečkou, zkrátka všem, kteří kvůli zdravotnímu stavu nebo aktivitě v horkých podmínkách ztrácejí potem či zvýšeným příjmem tekutin minerály.
Mezi významným množstvím vitamínů, které granátová jablka obsahují, najdete vitamín C, vitamín A a několik zástupců vitamínu B. Plody jsou také zdrojem šesti esenciálních a devíti neesenciálních aminokyselin.
Krotitel tepen a cév
Granatová jablka byste možná netipovali jako účinnou zbraň proti kardiovaskulárním nemocem, která vám pročistí tepny a žíly. Je tomu ale tak! Dokazuje to kupříkladu výzkum, který provedl tým vědců v roce 2004. Pacienti se zúženými krčními tepnami konzumovali šťávu z granátového jablka po dobu tří let. Závěry studie odhalily, že se jejich stav zlepšil a snížil se jim také krevní tlak.
Diabetici s vysokými hladinami lipidů mohou pravidelným popíjením šťávy zase snížit „špatný“ LDL cholesterol. Granátové jablko rovněž zpomaluje růst některých typů rakoviny a chrání mozkové buňky. Šťáva podporuje regeneraci svalů, zvyšuje výkon sportovců a pomáhá s produkcí testosteronu.
Pochvalovat si bude i vaše pleť, protože granátové jablko je známé svými regeneračními účinky. Podporuje tvorbu kolagenu, hydratuje pokožku a udržuje její pevnost. Přináší úlevu lidem s lupénkou nebo ekzémy, či těm, kteří trávili příliš mnoho času na slunci. A aby těch pozitiv nebylo málo, granátové jablko je rovněž proslulým rivalem bakterií, kvasinek a střevních parazitů.

Jak využít granátové jablko v kuchyni
Kromě popíjení zdravé šťávy můžete granátové jablko využít i ve svých kuchařských kreací. Zkuste ho třeba přidat k drůbeži, grilovanému masu nebo rybě či jim ochutit svěží zeleninový salát. Hodí se jak ke studeným, tak k teplým pokrmům. V Asii granátové jablko využívají dokonce jako koření. Milovníci snídaní si jím mohou vylepšit svou oblíbenou ranní misku s cereáliemi a jogurtem.