Vynikající a zdravé muffiny z ovesných vloček a jablek si zamilujete! Recept krok za krokem
Škemrají po vás děti a manžel muffiny? Zkuste je obalamutit zdravější verzí a uvidíte, že jiné už nikdy chtít nebudou. Muffiny z ovesných vloček nezatěžují žaludek tak jako jejich sladký originál. Díky jablíčku jsou sladší a vaši kuchyň dokonale provoní. Poradíme vám, jak upéct ty nejdokonalejší zdravé muffiny na světě!
Upéct muffiny není nic složitého. Zvládnete to i vy a děti vám mohou pomoci. Klasické recepty mohou být docela tučné a nezdravé, ovšem my jsme pro vás vybrali zdravý recept, díky kterému nebudete mít žádné výčitky. Těsto na muffiny je to nejjednodušší těsto, jaké vůbec můžete připravit. Budete ho mít hotové za pár minut, takže v kuchyni nestrávíte déle jak půl hodiny. Stačí smíchat všechny suroviny společně do jedné mísy a máte hotovo. Jediné, na čem může váš kuchařský um ztroskotat je příprava krému. Na naše zdravé muffiny z ovesných vloček ale krém vůbec přidávat nemusíte. Budou vláčné i bez něj.
Zdravé muffiny z ovesných vloček a jablek
Na přípravu dvanácti porcí si připravte:
- suché ingredience: špetka soli, 130 g ovesných vloček, 2 lžičky kypřícího prášku, mandle, 150 gramů hořké čokolády
- mokré ingredience: 1 vejce, 130 ml nízkotučného mléka, 3 lžíce medu, 2 ks strouhaného jablka
Nejprve smíchejte v míse všechny sypké suroviny kromě mandlí. Poté přidejte všechny mokré ingredience a vše opatrně promíchejte. Těsto nechte odstát asi na deset minut. Mezitím si připravte papírové košíčky a začněte je těstem plnit – pozor! Těsto plníme pouze do poloviny košíčků. Pokud byste těsto nalili do plna, při pečení by z košíčků přeteklo. Muffiny pečeme cca 10 minut na 175 stupňů. Troubu si předem důkladně rozehřejte. Hotové muffiny poznáte tak, že jejich povrch začne krásně zlátnout. Jakmile se muffiny dopečou, nechte je ještě na kuchyňské lince zchladnout, a to alespoň na půl hodiny.
Poté lžičkou v každém z nich vytvořte prohlubeň, kterou můžete naplnit zdravou domácí marmeládou nebo jablečnou přesnídávkou. Není to ale nutné. Muffiny budou krásně vláčné a jemné i bez toho. Abyste měli povrch koláčků krásný i na pohled, můžete je ještě těsně předtím, než je dáte do trouby, posypat plátky mandlí. Hotové muffiny dejte po zchladnutí pořádně odležet do lednice. Nejlépe chutnají pořádně odleželé a vychlazené. Ideálně poslouží jako chutná odpolední svačinka nebo pozdní snídaně.
Připravte si i zdravý krém
Jak jsme již naznačili, muffiny z ovesných vloček jsou krásně vláčné díky přidanému jablíčku, tudíž nepotřebují přidávat ještě krém. Pokud byste si jej přece jen chtěli připravit, máme pro vás recept na chutný a hlavně zdravý krém s použitím xylitolu.
Nachystejte si:
- 250 gramů odtučněného tvarohu
- 40 gramů xylitolu
- 200 gramů mascarpone
- kapky flavor drops s příchutí jablek
Z přichystaných ingrediencí vyšlehejte pevný krém, který následně pořádně schlaďte v lednici. Po vychlazení jej můžete pomocí cukrářské špičky natlačit na připravené muffiny a povrch lehce posypat skořicí.
Xylitol je alternativní sladidlo a je vhodné i pro diabetiky. Perfektně nahrazuje cukr a přináší jídlu svěží sladkou chuť. Můžeme ho vnímat jako takový sladký zázrak pro naše zdraví. Neměl by se však používat přímo do těsta. Nesnáší se s kvasinkami a zabraňuje jejich růstu. Xylitol je také vhodné užívat pouze v menším množství. Pokud byste to s ním přehnali, mohou vás potrápit zažívací problémy.
Zdroje: redakce
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]