Vědci ve Finsku vyrobili potraviny jen ze vzduchu. Tvrdí, že zachrání lidstvo na zemi i ve vesmíru

Co kdybychom dokázali vyrobit výživné jídlo doslova z ničeho? Jakkoli to zní nepravděpodobně, finský start-up Solar Foods říká, že vyvinul proces jak to udělat, napsal web Euronews.

Výzkumníkům z finské společnosti Solar Foods se podařilo získat protein bohatý na živiny zvaný solein, který se vyrábí z jediného mikroba pomocí oxidu uhličitého ze vzduchu a vodíku, který se štěpí z vody pomocí elektřiny. Generální ředitel firmy Pasi Vainikka říká, že proces fermentace plynu používaný k vytvoření proteinu je v některých ohledech srovnatelný s tím, jak se vyrábí pivo nebo víno.

„Například při výrobě vína přidáte do cukerné tekutiny z vylisovaných hroznů kvasinky a tyto kvasinky spotřebovávají cukr na uhlík a energii, přičemž vylučují alkohol,“ vysvětlil ředitel Vainikka. „Děláme totéž, ale náš mikrob se neživí cukrem, ale vodíkem a oxidem uhličitým. A v tom je ten zásadní zlom, jak se odpoutat od zemědělství. Nepoužívá se žádná zemědělská surovina.“

Zemědělství a související využívání půdy totiž významným způsobem přispívá ke vzniku skleníkových plynů na celém světě. „Problémem současného potravinového systému je, že asi jedna třetina dopadu na klima v důsledku lidské činnosti je způsobena tím, co jíme a asi 80 procent z toho je způsobeno živočišnou výrobou,“ řekl Vainikka. „Takže musíme do značné míry odstranit zvířata ze systému zásobování těmito potravinami. Solein je nutričně podobný masu a mléčným výrobkům, které chceme nahradit.“

Finská společnost Solar Foods proto už začala stavět první velkou továrnu, která bude dodávat na trh „vesmírná jídla“ na bázi seleinu. Její provoz má být spuštěný v první polovině roku 2023. Očekává se, že bude ročně vyrábět čtyři miliony porcí jídel.

Pokud bude technologie dál rozvíjená, mohla by mít dalekosáhlé výhody pro budoucnost lidstva. Jak na Zemi, tak ve vesmíru.

Zdroj: Euronews