V Česku oblíbená přísada do polévek způsobuje rakovinu žaludku. Tímto ji snadno nahradíte
Polévka je základ. Nejenže zahřeje a zasytí, ale může být také plná živin a prospěšných látek. Ovšem ne každá přísada, kterou běžně do polévek přidáváme, je zdravotně nezávadná. Jedna z takových přísad je v českých kuchyních dokonce tak oblíbená, že ji najdeme téměř v každé domácnosti.
Polévky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Ať už jde o klasický vývar, hustý guláš nebo lehký zeleninový krém, všechny mají jedno společné, chceme, aby nás zahřály a dodaly zdravé živiny. A protože většina z nás má ráda silnou a výraznou chuť, často do nich přidáváme různá dochucovadla. Jenže některá z nich se ale ukazují být celkem problematická pro naše zdraví.
V dnešní době, kdy se hodně zaměřujeme na zdravé stravovací návyky, přibývá mnoho výzkumů, které upozorňují na spojitost mezi konzumací určitých látek a závažnými nemocemi. Tentokrát si odborníci vzali na mušku přísady, kterými dochucujeme své omáčky nebo polévky. Výsledky bohužel nejsou příliš příznivé. Naštěstí ale existují jednoduché způsoby, jak je nahradit a připravit polévku nejen chutnou, ale i zdravou.

Nebezpečná ingredience
Úplně nechvalnou ingrediencí jsou bujónové kostky a podobná dochucovadla. Obsahují totiž mnohdy látky jako glutamát sodný, vysoké množství soli, hydrogenované tuky, umělá barviva a další aditiva, která sice zajišťují výraznou chuť, ale neprospívají našemu zdraví. Sůl a nasycené tuky zvyšují riziko srdečních chorob a hypertenze. Glutamát sodný, známý pro své schopnosti zvýrazňovat chuť, je také spojován se špatným vlivem na zdraví, ačkoliv současní odborníci tento fakt vyvracejí.
Bujón jako potencionální karcinogen
Přestože obavy z glutamátu jako potenciálního karcinogenu byly v minulosti hojně diskutovány, vědecké důkazy tuto teorii nepotvrzují. To však neznamená, že byste měli bujóny konzumovat bez rozmyslu. Bujóny patří kvůli svému složení mezi ultrazpracované potraviny. Některé přísady mohou přispět k problémům s trávicím traktem a zvýšit riziko některých onemocnění, například vředů nebo gastritidy. Hlavním problémem bujónu je ale především velký obsah soli. Se solí totiž přijímáme i sodík, který ve větším množství našemu tělu škodí. A podle některých výzkumů může nadměrná konzumace sodíku dokonce souviset s vyšším rizikem vzniku rakoviny žaludku.

Čím bujón nahradit
Bujóny se sporným glutamátem sodným a přebytkem soli můžete jednoduše nahradit pomocí ingrediencí, které nejenže zachovají chuť vašeho jídla, ale také mohou prospět vašemu zdraví. Nejjednodušší je zkusit připravit silný domácí zeleninový vývar přímo z čerstvé zeleniny, bylinek a koření. Takový vývar už žádná dochucovadla potřebovat nebude. Přisypat můžete i sušené houby, bylinky, česnek a cibuli, které zvýrazní chuť pokrmu bez nutnosti použít bujón. Do obliby se postupně dostává i japonská fermentovaná miso pasta, která nejenže dodá polévce chuť, ale také přidá prospěšné bakterie vašemu střevnímu mikrobiomu.
Jak se projevuje rakovina žaludku
Rakovina žaludku je zrádné onemocnění, které se podle Národního zdravotnického informačního portálu v počátku často projevuje nespecifickými příznaky, jako jsou pocit plnosti po malém množství jídla, nevolnost, zvracení, nadýmání nebo říhání doprovázené zápachem z úst. Mnoho pacientů si také stěžuje na odpor k určitým potravinám, zejména k masu a uzeninám, a na nevysvětlitelný úbytek hmotnosti. Dalším varovným signálem může být bolest v nadbřišku, která se často objevuje nalačno, únava a slabost spojené s chudokrevností, případně i potíže s polykáním.
V pokročilejších fázích se někdy objevuje krvácení do trávicího traktu, které se projevuje zvracením krve nebo černou, zapáchající stolicí. Pokud se některé z těchto obtíží objeví, je důležité vyhledat lékaře, protože včasná diagnostika výrazně zvyšuje šance na úspěšnou léčbu.