Tento olej Češi ve velkém přidávají do salátů, ale vůbec se tam nehodí a jen kazí chuť
V kuchyni můžeme používat celou řadu různých olejů. Ne každý se ale hodí pro každé jídlo. Na jednom můžete smažit, další je vhodný do salátů, jiný je ideální do friťáku. A právě u salátů řada lidí chybuje a přidávají do nich úplně špatný olej. Přitom možností, co do nich dát, existuje poměrně dost.
Salát můžete připravit z mnoha různých druhů zeleniny a fantazii se v tomto ohledu opravdu meze nekladou. Leckdo si ho navíc ještě vylepší vařeným vejcem, šunkou, balkánským sýrem, olivami nebo třeba kousky kuřecího masa. Ale co použít na závěr? Řada lidí automaticky sahá po dresingu ze supermarketu, což je rychlé a snadné. Ale ne příliš zdravé.
Mnohem lepší je dát do salátu trochu oleje, čímž bude „klouzavější“, lépe se promíchá a získá i zajímavou chuť. Jenže zásadní je použít správný olej. Mnoho z nás má doma po ruce řepkový olej nebo slunečnicový olej. A možná ho do salátu pár kapek přidáváte. Což je ale velká chyba.
Rafinované oleje vynechte
Ke smažení se nejčastěji používají takzvané rafinované oleje, které jsou vyráběny za vysokých teplot. Kvůli tomu se z jinak zdravých surovin (například slunečnicová semena) ztrácí většina výživných a zdravých látek, stejně jako přicházejí o vitaminy. Na smažení je pak takový olej sice dobrý, ale rozhodně není nijak extra zdravý.
Do salátů se mnohem více hodí oleje lisované za studena. Už název procesu jejich výroby mluví za vše – základní suroviny nejsou zpracovávány za vysokých teplot a díky tomu si v sobě mohou uchovat vitaminy a minerály. A také neztrácí svou chuť. Oleje lisované za studena jsou tak do salátů vhodnější nejen proto, že jsou zdravější, ale jsou zkrátka i chutnější.
Proto pokud rádi děláte saláty, je vhodné pořídit si domů některé z těchto olejů a ty pak po troškách přidávat do zeleniny. A i když k nejznámějším patří olivový olej, tak se nemusíte spokojit jen s ním. Za studena lisovaných olejů totiž existuje nespočet.

Oleje vhodné do salátů
Oleje se mohou lisovat z mnoha různých druhů semen. Olivový olej je dobrý chuťově a lze ho použít jak do salátů, tak i na vaření. Ale můžete vyzkoušet třeba i avokádový olej, který salátu dodá skvělý nádech avokádové chuti. Podobně zajímavý je také dýňový olej, který ho ochutí také velmi netradičně, ale skvěle.
Prodává se například i arašídový olej nebo sezamový olej. Pokud ale máte rádi arašídy nebo sezam (a zároveň na ně nejste alergičtí), může se jednat o úchvatné zpestření pro vaši kuchyni. A to pořád ještě není vše. Sehnat se dá například i makový olej nebo také konopný olej – ten je zcela legální a nemusíte se jeho používání obávat.
Milovníci salátů mohou mít doma více různých olejů a podle chuti je střídat nebo třeba i kombinovat. I obyčejný salát se díky tomu rázem stane neobyčejným a vaše rodina se po něm bude moci utlouct.
Co ještě do salátu?
Salát si můžete sice udělat i podle vlastní fantazie a dát tam „co dům dá“, ale existuje i mnoho receptů na saláty, které si určitě zamilujete. K velmi oblíbeným patří třeba Caesar salát, který se vyznačuje tím, že kromě tradiční zeleniny jsou v něm kousky smažené slaniny. Přidává se do něj balzamikový ocet, dijonská hořčice, med a můžete sáhnout i po sardinkách. Výborný je s opečeným toastem.
Milovníky řecké kuchyně potěší jistě i Řecký salát, který kromě běžné zeleniny obsahuje olivy, balkánský sýr a cibuli. I tady využijete olej lisovaný za studena (v tomto případě se nejvíc hodí olivový olej) a balzamikový ocet.
A salát Caprese zase potěší milovníky mozarelly a rajčat, protože to jsou dvě jeho hlavní složky. Opět mějte po ruce balzamikový ocet a za studena lisovaný olej – nejlépe olivový. Ale vyzkoušet můžete i jiné druhy oleje, jak už jsme zmiňovali výše. A prospějete tím i svému zdraví.
Zdroj: prozeny.cz