Proužky na banánu: Většina Čechů je vyhazuje, ale nic zdravějšího neexistuje
Podivná vlákna, která se objeví po oloupání banánu. Chutnají trpce a málokdo ví, k čemu vlastně slouží a zda jsou zdraví prospěšná, proto také většinou končí v koši. Odpověď na to, co dokáží udělat s lidským zdravím, vás však překvapí.
Oblíbené exotické ovoce, o kterém je dnes řeč, opřádá mimochodem pořádná dávka zajímavých faktů. Z vědeckého pohledu jsou banány kupodivu bobule, a to navíc sterilní, množí se tedy nepohlavně a jsou tak pouze klony svých předků. S lidmi navíc sdílí až šedesát procent DNA, z pětasedmdesáti procent jsou tvořeny vodou a jejich slupka je vynikajícím lékem na bodnutí hmyzu – obsahuje totiž přírodní oleje, kterými stačí ránu potřít a svědění pomine jako mávnutím kouzelného proutku.
Toto ovoce je vynikajícím zdrojem draslíku, jenž pomáhá snižovat riziko srdečních příhod a mrtvice tím, že podporuje pružnost tepen a působí proti jejich kornatění. Plody jsou také plné vitamínů B6, C a vlákniny. Mají sice vyšší obsah cukru, což se možná nelíbí některým dietářům, zato rychle dodají energii a snadno zasytí. Zároveň jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají tělu v boji proti volným radikálům.
Podivná vlákénka a jejich unikátní funkce
Pojďme se však podívat na jemná vlákna, která se po oloupání slupky na povrchu banánu někdy nachází. Mnoho lidí je pro jejich trpkou chuť odstraňuje, což je často otravné. Možná by přitom neměli. Jedná se totiž o takzvané floemové svazky, které mají jednoduchou, ale podstatnou funkci – přenáší živiny z listů do různých částí plodu. Skoro jako lidské tepny nebo žíly.
Vláken se ale není třeba obávat, jsou zcela jedlá a navíc zdraví velmi prospěšná. Je v nich plno nestravitelné vlákniny, která je pro lidské zdraví naprosto klíčová. Tyto proužky tak podporují zdravý a správný chod střev a předchází zácpě. Házet do koše je tedy nemusíme, ba naopak.
„Obecně lze říci, že jedlé jsou všechny složky ovoce, semínka, jádra, dužina, slupky… a dokonce i floemová vlákna,“ uvedl vědec a chemik Nicholas D. Gilitt webu Huffington Post.

Jak už jsme zmínili, přijímat ve stravě vlákninu je velmi důležité. Existují jí dva druhy, stravitelná a nestravitelná. Stravitelné se také říká rozpustná a při rozpuštění ve vodě vytváří gelovitou konzistenci. Tím zpomaluje trávení a vstřebávání živin, pomáhá snižovat cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. Jsou jí plné ovesné vločky, nejrůznější druhy ovoce nebo třeba luštěniny.
Nestravitelná nebo také nerozpustná vláknina se ve vodě, jak už název napovídá, nerozpouští a trávicím traktem tak jen prochází. Tím zrychluje průchod potravy trávicí soustavou a podporuje správné vyprazdňování střev. Zároveň dodává pocit sytosti. Obsažena je ve slupkách ovoce, dále v různé zelenině, oříšcích a semínkách.
Polyfenoly a přínos pro zdraví
Ve floemových svazcích najdeme i stopové množství polyfenolů. Jedná se o přírodní sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi. Ty mají také protizánětlivé účinky a bývají spojovány s prevencí chronických onemocnění, ale také některých typů rakoviny, například rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, plic či kůže.
„Jsou však přítomny v tak malých množstvích ve srovnání se zbytkem plodu, že se neočekává, že by ovlivnily celkový nutriční profil banánu,“ dodává Gilitt.

Nemůžeme se tak domnívat, že nás pouhé jezení banánů spasí. Ty obsahují opravdu jen stopové množství těchto účinných látek, nejvíce jich pak najdeme v zelených banánech. Ideální je však dodržovat zdravý životní styl a konzumovat jídla bohatá na polyfenoly pravidelně. Ty najdete mimo jiné ještě v hořké čokoládě, zeleném čaji nebo v olivovém oleji.
Kromě vlákniny a polyfenolů jsou ve floemových svazcích přítomny i cukry, které slouží rostlině jako zásobárna energie během fotosyntézy, dále pak vitamíny a minerály. Konzumace těchto vláken se tak být nemusíme, kupodivu ostatně stejně jako jezení samotných slupek, které různé kultury vaří nebo smaží. Ty v sobě mají kromě všech zmíněných vitamínů a minerálů také cenný hořčík.