Projděte kuchyň a najděte tuto přísadu do jídel. Okamžitě ji vyhoďte, ať se neotrávíte.
Patříte k těm, kteří hromadně skupují koření ve slevách a pak sledují, jak se na neotevřených a prošlých balíčcích ve spíži usazuje prach? Nebo jste vášniví kuchaři, kteří neustále zkoušejí nové recepty, vyžadující různé druhy koření, ale po jednom vaření většinou danou přísadu už dlouho nepoužijete? V tomto článku se dozvíte, jak koření správně skladovat, aby si uchovalo svou chuť a abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím po jeho požití.
Koření je neodmyslitelnou součástí jídla, které mu dodává typickou chuť. I když jste možná jen příležitostní kuchaři, ve vaší kuchyni se určitě najdou klasiky jako kmín, sladká paprika, pepř, majoránka nebo sušený česnek. Zkušenější kuchaři pak mají špajzku plnou rozmanitých ochucovadel, od oregana přes koriandr až po kurkumu. Obě skupiny však mají jedno společné – pravděpodobně často ani nevědí, jak správně skladovat koření, aby zůstalo co nejdéle čerstvé.
Tak schválně: Kolikrát jste už použili koření, které bylo několik měsíců nebo dokonce i let po záruce? A kolik druhů koření se u vás ledabyle válí v kuchyňských skřínkách bez řádného uzavření? Staré nebo špatně uskladněné koření nejen ztrácí svou chuť a aroma, ale může být také zdravotně závadné. V nejhorších případech může dokonce obsahovat plíseň a jiné škodliviny.

Jak dlouho vydrží koření čerstvé
Trvanlivost koření se odvíjí od jeho druhu. Nejdelší, až čtyřletou dobu trvanlivosti má celé koření, jako například kuličky pepře, hřebíček, muškátový oříšek v celku nebo skořicové tyčinky. Dva až tři roky by mělo vydržet mleté (práškové) koření, tedy kupříkladu sladká paprika, mletý pepř, sušený česnek, kurkuma nebo třeba mletá skořice. Nejdříve byste poté měli spotřebovat koření v podobě sušených bylinek, které má obvykle trvanlivost v rozmezí roku až 3 let. Do této skupiny patří třeba bazalka, oregano, majoránka nebo tymián. Výjimkou ze všech koření je klasická neochucená sůl, která neztrácí svou chuť ani po letech.
Jak správně skladovat
Pokud chcete koření co nejdéle využívat, je třeba ho správně skladovat. Nejlépe v tomto případě poslouží tmavá, chladná a suchá místnost nebo skříň či zásuvka, kde jednotlivé druhy budou uschovány v těsně uzavřených nádobách, pokud možno skleněných či keramických. Zapomeňte na kořenky u sporáku. I když se takové praktické řešení přímo nabízí, koření je zde vystaveno velkým teplotám a světlu a rychleji se kazí.

Když je koření staré
Prošlé koření se automaticky nerovná koření nepoživatelné a zdravotně závadné. Často však ztrácí svou chuť a aroma, takže vám pokrm dostatečně neochutí. Většinou to jde poznat i vizuálně – staré koření je mdlé barvy, někdy se tvoří hrudky a sraženiny. Největším rizikem u starého koření může být přítomnost plísní, které nemusí být vždy rozpoznatelné pouhým okem. K jejich bujení přispívá právě vlhké a teplé prostředí. Plísně produkují mykotoxiny, které mohou způsobit alergickou reakci, poškození orgánů a při dlouhodobější expozici i rakovinu. Staré koření je rovněž náchylné k oxidaci a ztrácí své prospěšné látky. Uvolnit se při tom mohou volné radikály, které představují další zdravotní riziko.
Test aroma
Pokud si nejste jistí, zda koření můžete ještě použít, protřete ho mezi prsty a zkontrolujte, zda má stále výraznou vůni. V případě, že aroma vyprchalo a vy nechcete riskovat možná negativa pro vaše zdraví, je na čase ho vyhodit a koupit si nové. Obecná rada: Nenechte se zlákat slevovými akcemi a kupujte koření v menších baleních, pokud víte, že ho většinou včas nespotřebujete.