Prodejci varují: Zásadní zdražení základní potraviny je za dveřmi. Zásobte se, náhrada neexistuje
Velmi brzy vypukne každoroční podzimní šílenství, během kterého se velká část domácností bude snažit připravit si pořádné zásoby na horší časy. Máslo, které zvláště ke konci roku, kdy se blíží svátky, obvykle doma potřebuje prakticky každý, zdražuje. Proč se tento jev každoročně opakuje a jak se na situaci připravit, se dozvíte v následujícím textu.
Kostka másla vás aktuálně v obchodech vyjde na částku kolem šedesáti korun. Zvláště pokud se jedná o máslo značkové, můžete si dokonce ještě připlatit. Tu a tam sice seženete tento produkt levněji, občas dokonce za čtyřicet korun, většinou se ale jedná pouze o akční nabídku a ještě v rámci ní dostanete pouze máslo dovezené ze zahraničí.
K pochopení tohoto jevu je potřeba si nejprve uvědomit, jak přesně máslo vzniká. Že se jedná o vedlejší produkt mlékárenského průmyslu, ví asi každý. Jak přesně probíhá výrobní proces, nad tím obvykle nepřemýšlíme.
K výrobě másla je potřeba co nejtučnější pasterizovaná smetana. Ta se poté chladí a nějakou dobu nechá zrát. Ve stloukacím válci se zmáselňuje, a tak vznikají nejen hrudky másla, ale také podmáslí. Následně se ještě co nejvíce oddělí netukové složky a máslo se poté hněte do své výsledné podoby.

Krávy nežerou a máslo je vzácnější
Právě v tom, že v mlékárně je k výrobě másla potřeba ta nejtučnější smetana, přitom podle zemědělců spočívá problém zvyšujících se cen. V letních měsících je větší teplo. Mnozí z nás v horku ztrácejí chuť k jídlu, a totéž platí i pro dobytek. Jelikož letos byly teploty poměrně vysoké, krávy jednoduše přestaly žrát.
Jejich mléko je tak nyní méně tučné než obvykle. Následkem je, že k výrobě stejného množství másla jako dříve je nyní potřeba výrazně více mléka, což se pochopitelně odráží na ceně.
Bohužel se nedá v dohledné době příliš očekávat, že by ceny opět začaly klesat. Teploty sice brzy poklesnou, jenže i přesto se podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka zlevnění másla dá očekávat nejdříve na přelomu roku.
„Před Vánocemi a před Velikonocemi je cena másla generovaná vysokou poptávkou. Proto se stává, že po Vánocích, i když jsme ještě v zimní sezoně, jde cena dolů, protože nabídka převýšila poptávku,“ vysvětlil.
Před deseti lety byste za průměrný plat koupili másla méně
Přestože se tento jev opakuje rok co rok, řada lidí poukazuje na to, že letos je situace přece jen o něco dramatičtější. Ukážeme si tedy data. Před deseti lety, tedy v roce 2014, stála kostka másla v průměru 42,90 korun. Průměrná mzda tehdy dosahovala 25 686 korun. Za měsíční výplatu byste si tedy tehdy pořídili zhruba 598 kostek másla.
V letošním roce kostku másla koupíte za zmíněných 60 korun. Průměrná mzda se aktuálně pohybuje kolem 43 941 korun. Z toho vyplývá, že za měsíční mzdu si letos koupíte 732 kostek másla, což je výrazně více než před deseti lety.

Jak nahradit máslo
Je ale pochopitelné, že finanční situace je u každého člověka zcela individuální, a tak se může stát, že i přes tento fakt to na někoho jednoduše bude příliš. Jak si tedy poradit, pokud chcete spotřebu másla snížit?
Existuje celá řada alternativ. V řadě receptů lze máslo nahradit sádlem. Nebude se sice jednat o nejzdravější alternativu, ale cena je výrazně nižší – 250 gramů pořídíte bez obav pod třicet korun. To se ale týká převážně slané kuchyně, protože ve sladkých pokrmech by sádlo mohlo zanechat nepříjemnou pachuť.
Do pečení řada lidí používá margaríny, určené přímo pro přípravu moučníků nebo cukroví. Tady je potřeba poznamenat, že jejich chuť je velmi rozdílná. Zatímco některé druhy se vyrábí z běžného rostlinného oleje, jiné z kokosového tuku. Na chuti je to ale znát, a tak je nutné zvážit, zda to v daném dezertu nebude působit rušivě.
Zdroje: Akademiekvality.cz, iDNES.cz, Prima CNN, Bawerk.eu