Ovoce s nejvyšším obsahem bílkovin na světě? Odborníci na výživu mají jasno
Ovoce je nesmírně důležitou součástí našeho jídelníčku a doporučuje se ho jíst každý den, jelikož má nespočet blahodárných účinků na naše zdraví. Celistvé ovoce obsahuje vlákninu, která je důležitá pro regulaci krevního cukru a trávení, dále pak nejrůznější vitamíny a minerály. Obecně ovoce snižuje cholesterol, zpomaluje trávení a snižuje riziko vzniku nejrůznějších onemocnění. Pokud si navíc vyberete ke konzumaci druh, který se pyšní i vysokým obsahem bílkovin, uděláte svému zdraví skvělou službu – nejenom, že se do sebe dostanete potřebné živiny, ale taková svačinka vás i skvěle zasytí a utlumí chutě na sladké.
Bílkoviny, též známé pod názvem proteiny, jsou jednou ze tří hlavních makroživin. Nejvíce se vyskytují v masu, mléčných produktech, vejcích, luštěninách nebo některých obilovinách, jako je například sója, quinoa či amarant. Bílkoviny se chovají jako základní stavební kameny v procesech odehrávajících se v našem těle – jsou nesmírně důležité pro zdravé fungování svalů a kostí, dále pak plní funkci transportace určitých látek v našem organismu a hrají kritickou roli v imunitním systému. O jejich důležitosti zkrátka nemůže být pochyb. Světové autority doporučují dospělým lidem konzumovat zhruba 0,8 g proteinů na 1 kg tělesné hmotnosti, u sportovců pak 1,2 – 2 g dle fyzické aktivity. Jestliže tak hledáme potraviny bohaté na tuto živinu, abychom pokryli náš denní požadavek, ovoce nebude první potravinou, která nás napadne; drtivá většina totiž obsahuje především sacharidy. Najdeme ale i pár výjimek, které bílkoviny obsahují.

Kdy sáhnout po ovoci s bílkovinami?
Ovoce bohaté na bílkoviny se jeví jako ideální doplněk vyvážené stravy. Jestli ho jíte hlavně k svačině, určitě vybírejte právě takové druhy, které obsahují i nějaké to množství proteinů. Pokud si totiž dáte svačinku bohatou pouze na sacharidy, pravděpodobně budete mít za chvíli hlad, navíc vám prudce vyskočí cukr v krvi, jelikož nějaké druhy ovoce mají vysoký glykemický index. Jedná se hlavně o sladké odrůdy jako banán, ananas, fíky nebo hroznové víno, a tak jestli nemáte v plánu samotné ovoce o nic doplnit, zkuste sáhnout po vyváženějších typech. Na jaké druhy se tedy zaměřit, abychom dosáhli pocitu sytosti, neměli chutě na sladké a nedostali za chvíli hlad? Odborníci doporučují toto ovoce, které bude váš metabolismus milovat.
Na které druhy se zaměřit?
Mezi ovoce s největším zastoupením bílkovin patří třeba jackfruit, tropické ovoce v Česku též známé jako chlebovník. Kvůli svému původu není běžně dostupný v každém obchodě, ve velkých a dobře zásobovaných prodejnách ho ale najdeme čerstvý i sušený. Nalezneme v něm i vitamín B6. U tropického ovoce ještě zůstaneme – proteiny je nabitá i guava, která obsahuje neověřitelných 4,2 g v jednom šálku! A to už je slušná porce. Další skvělou volbou je kiwi, které v jednom šálku obsahuje lehce přes dva gramy bílkovin, navíc je nabité vitamínem C a je krásně sladké. Zaměřit se můžete i na konzumaci meruněk, které jsou levné a dostupné, seženete je i v sušené formě, která je mezi lidmi velmi oblíbená. Kromě bílkovin obsahují meruňky také draslík a vitamíny C a A. Proteiny najdeme i v ostružinách, které jsou navíc nízkokalorické, můžete jich tedy sníst větší množství.
Mezi další skvělé zdroje patří například:
- Maliny
- Avokádo
- Broskve
- Pomeranče
- Třešně

Denní dávka
Kolik ovoce bychom denně vlastně měli spořádat? Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom si měli dopřát kolem 400 g ovoce a zeleniny každý den. Toto množství se rovná asi šesti kusům ovoce a zeleniny, nejméně polovinu by ale měla tvořit zelenina. Obecně se doporučuje jíst 2 kusy ovoce denně, můžete ho tak zařadit do jídelníčku třeba v rámci snídaně a svačiny. „Za porci považujeme například jedno středně velké jablko, pomeranč, sto padesát gramů jahod nebo jiných drobných plodů,“ říká nutriční poradkyně Gabriela Knosová. Jíst druhy ovoce s vyšším procentem bílkovin je určitě výhodné, nemůžeme ale na ovoce spoléhat jako na jejich hlavní zdroj. Jedná se spíše o příjemný bonus, jelikož ovoce je stále primárně zdrojem sacharidů a přírodních cukrů, proto se to s ním nedoporučuje přehánět. Možná jste také slyšeli, že by se ovoce mělo konzumovat hlavně v dopoledních hodinách, jedná se ale o mýtus. Ovoce nám díky sacharidům dodá energii a z jeho konzumace můžete benefitovat po celý den. Hubnutí nebo přibírání má na svědomí kalorický deficit či surplus. Právě nadmíra ovoce a z něj přijatých cukrů vás může poslat do nadbytku, který se odrazí na vaší tělesné hmotnosti.