Naučíme vás nejlepší Crème brûlée: Tak jednoduché, že už návštěvám nebudete servírovat nic jiného
Když se řekne crème brûlée, zní to velmi vznešeně a každý očekává propracovaný a složitý dezert. Skutečnost je ale taková, že jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá a s trochou cviku zvládne jeho přípravu každý. Své hosty touto tradiční francouzskou pochoutkou jistě ohromíte, a proto neváhejte následující recept vyzkoušet!
Crème brûlée budí respekt především díky své grilované krustě na povrchu, kterou ostřílení kuchaři opalují plamenem z flambovací pistole. Jestliže takové vybavení doma nemáte a ohně se trochu bojíte, nemusíte mít obavy. Docela dobře se totiž dá obejít i bez toho, což se velmi brzy dozvíte na následujících řádcích.
Nejprve si ale dopřejme trochu historie pro úvod. Název této pochoutky v doslovném překladu znamená „opálený krém“. Pochází, jak asi tušíte, z Francie a jeho kořeny sahají skutečně hluboko do minulosti. První zdokumentovaný recept totiž pochází již z roku 1691 a objevil se v kuchařce mistra Massioalota, který byl ve své době natolik uznávaný, že slavil úspěchy dokonce i u královského dvora.

Crème brûlée vaší linii bohužel neprospěje
V devatenáctém století si tento recept chtěli přivlastnit Angličané, a tak si vymysleli legendu o tom, jak mladý student kuchařské školy přišel s geniálním nápadem, který zpočátku nikdo nechápal. Tato legenda se ale neujala, a tak dnes crème brûlée i nadále považujeme za dezert francouzský.
Než se pustíte do přípravy, je na místě jedno varování. Crème brûlée obsahuje skutečně hodně cukru, smetany a žloutků. Je to tedy kalorická bomba a rozhodně se nejedná o pochutinu, kterou by bylo vhodné pojídat denně, zvláště pokud se snažíte o zdravý životní styl. Příležitostně ale určitě neublíží.
Co si připravit na Crème brûlée?
Nyní se tedy již konečně můžete pustit do přípravy této vyhlášené delikatesy. Připravte si všechny potřebné suroviny a také misky, které jsou vhodné například pro zapékání v troubě. Musí totiž vydržet skutečně velkou teplotu. Seznam ingrediencí je překvapivě krátký:
- 1 vanilkový lusk
- 430 ml smetany na šlehání
- 40 g cukru krystal
- 5 žloutků

Není třeba se obávat postupu
První věc, kterou budete muset udělat, je předehřát troubu na 140 °C. Kromě toho postavte na plotnu a přiveďte k varu přibližně dva litry vody. Tu později využijete jako pečicí lázeň. V kastrůlku dejte ohřát smetanu. Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a to všechno přidejte ke smetaně, přiveďte k varu a sundejte z plotny. Veškerou vanilku opět vytáhněte.
Utřete žloutky s cukrem. Důležité je dát si pozor, aby ve směsi nebyly bublinky. Následně do mísy přidejte smetanu, promíchejte do hladka a za stálého míchání vše vlijte do připravených zapékacích misek.
Crème brûlée připravíte i bez ohně
Plné misky vložte do většího a hlubšího pekáče a kolem nalijte ohřátou vodu. Hladina musí dosahovat úrovně krému. Vložte do předehřáté trouby a pečte 25 minut. Jakmile povrch ztuhne, máte hotovo. Vyndejte pekáč opět z trouby, nechte vše vychladnout a poté nechejte odležet několik hodin v lednici.
Nyní již přichází na řadu příprava zmiňované krustičky. Protože flambovací pistoli většina lidí doma nemá, vystačíme si i s troubou. Posypte povrch krémů cukrem a postříkejte vodou. Poté pekáč i s mističkami vložte do trouby, ve které předem zapnete gril.
Zdroje: Milujivareni.cz, Apetitonline.cz, Kucharkaprodceru.cz