Lidl a Kaufland hlásí zdražení této základní potraviny: Předzásobte se, dokud to jde
O zdražení másla se mluví v Česku aktuálně naprosto všude. Během hovoru v samoobsluze, ve zpravodajství a dokonce i v internetových diskusích. Přestože to vypadá jako prkotina, pro řadu domácností to zvlášť před Vánoci může příliš drahé máslo znamenat skutečný problém.
Ještě před nějakou dobou redakce TechSvět.cz informovala o tom, že máslo na pultech obchodů s potravinami stojí již kolem šedesáti korun, což se zdá být poměrně hodně. Aktuálně se ovšem situace má tak, že se nijak nezlepšuje, ale ceny másla naopak stále narůstají. Není proto výjimkou, že někde za něj zaplatíme již osmdesát korun.
Tento nárůst cen podle Michala Brady, šéfa jedné z českých sítí mlékáren, bohužel není příliš velkým překvapením. Jak uvedl, k tomuto nepříjemnému jevu nejspíš přispělo hned několik faktorů.
Je poměrně známým faktem, že v létě mají krávy lepší stravu, často se mohou dokonce pást venku, a tak je jejich dojivost vyšší. V zimních měsících se ale utlumuje, a tak je mléka celkově méně. To se poté odrazí také na cenách mléčných výrobků, tedy i másla. Letos je podle Brady ovšem dojivost ještě o něco menší, a to kvůli neočekávané události.

Máslo se zdražuje kvůli epidemii
„Podle mě nejdůležitější důvod, o kterém se téměř vůbec nemluví, je katarální horečka, zvaná nemoc modrého jazyka. Horečka, která se rozšířila z Francie do Německa a zasáhla už i některé chovy v České republice. Je to primárně nemoc ovcí, pro které je toto virové onemocnění smrtelné. Nakazit se tím může i skot, kterému dlouhodobě klesá dojivost o 10 procent,“ popsal s tím, že letošní vlna epidemie byla poměrně silná.
Toto zvířecí onemocnění se objevilo především v Německu a ve Francii, odkud Češi část mléka kupují, kromě toho měl pokles tamější produkce vliv na tvorbu cen na celoevropském trhu.
Máslo za vyšší cenu se již objevilo například v řetězcích Lidl nebo Kaufland, týká se to ale pochopitelně také mnoha dalších prodejců.
Za drahé máslo podle Potravinářské komory mohou prodejci
S tímto názorem se ztotožňuje například Potravinářská komora. „Hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ uvedl její mluvčí Marek Zemánek.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza ovšem s tímto tvrzením kategoricky nesouhlasí. Podle jeho názoru “máslovou krizi” způsobují naopak sami výrobci potravin.
„Potravinářská komora se poslední dny ze všech sil snaží zopakovat úspěšnou strategii z roku 2017, kdy čeští výrobci napálili cenu másla do nevídaných výšin. Pak si to ještě ve větším zkusili během inflační krize, na jejímž konci byly nejvyšší zisky mnoha českých velkopotravinářů v historii,“ uvedl rozhořčeně.

Předzásobit se se jeví jako rozumný plán
Dopátrat se toho, kde je skutečně pravda, je skutečně velmi složité. O to víc, že faktorů, který mají vliv na tvorbu ceny másla, je celá řada. Jedním z nich může být také to, že velká část mléka, vyprodukovaná v Česku, se k dalšímu zpracování vozí do Německa nebo Rakouska, odkud se hotové produkty opět vozí sem. To může generovat vyšší náklady na dopravu, které se na ceně mohou pochopitelně odrazit.
Vzhledem k tomu, že před Vánoci poptávka po másle vzhledem k pečení cukroví značně narůstá, může to také přispět k nárůstu cen. Proto je pro mnoho lidí ke zvážení, zda není vhodné se v rámci nějaké akční nabídky raději předzásobit a máslo uskladnit v mrazáku. Nedá se totiž očekávat, že by jeho cena v dohledné době opět klesla.
Máslo je také v mnoha receptech možné nahradit například rostlinným tukem na pečení, jehož cena zatím není zdaleka tak dramatická. Lidé, kteří touží ušetřit, ale jeho zásoby nejspíš brzy vezmou útokem, a tak zvažte nakoupit ho již nyní, velký zájem totiž může způsobit, že dojde ke zdražování také na tomto poli.