Kuchyně: Díky jedné přísadě jsou bramboráky obzvlášť křupavé
Kdo by nemiloval čerstvě osmažený bramborák, stálici české kuchyně? Existuje celá řada receptů, jak si bramborové placky udělat. Někdo si je dělá s moukou a vajíčky, jinému k dokonalé chuti stačí jen brambory a česnek. Jedno ale mají všichni milovníci bramboráků společné – když to pěkně křupe. Poradíme vám, jak tuto vlastnost dotáhnout k vaší největší spokojenosti.
Ať už bramboráky děláte na jakýkoliv způsob, bez brambor se neobejdete. Zkušení kuchaři doporučují brambory typu C, které obsahují vyšší množství škrobu. Je to logické – díky škrobu brambory při smažení lépe drží tvar, nerozpadají se a snadněji se obracejí.
Co se k bramborám následně přidává, závisí na chuti a preferencích jedlíka. Nejčastěji se brambory kombinují s hladkou moukou, vejcem, majoránkou a česnekem. Někomu zase více chutná bramborovější varianta, kde se přidává jen minimum mouky na zahuštění. Anebo třeba žádná.

Bramborák bez smažení
Pokud vás nebaví stát dlouho u plotny nebo nejste příznivci mastných jídel, zkuste si udělat placky z nastrouhaných brambor na plech bez mouky a vajíček. Nastrouhané brambory poskládejte na pečící papír, který jste lehce potřeli olejem, aby se brambory nepřipekly. V půli pečení obraťte. Na závěr osolte, potřete bohatou vrstvou česneku a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem, který se na ještě teplé placce rozteče. A máte vynikající bramboráky bez smažení!
Tajná ingredience
Aby se vám podařilo připravit bramboráky, které budou při každém soustu pořádně křupat, zkuste přidat jednu tajnou ingredienci, která vaši placku posune do vyššího levelu – kukuřičný škrob! Použít můžete i bramborový v prášku.
Škrob dokáže absorbovat vlhkost z těsta, takže si při smažení vytvoří křupavá krusta. Můžete s ním dokonce kompletně nahradit mouku. Stačí přidat asi 2 až 3 polévkové lžíce na zhruba 2 kilogramy brambor.
Další triky, jak dosáhnout křupavé krusty
Pokud škrob zrovna nemáte v zásobě, ale stejně jste dostali chuť na křupavé bramboráky, máte k dispozici ještě několik triků v rukávu.
Nepřítelem křupavosti je obvykle voda, proto ještě před začátkem smažení všechnu přebytečnou vodu z brambor vymačkejte. K perfektnímu vysušení vám může napomoci čistá utěrka nebo síto.
Vždy smažte na rozpáleném oleji. To je pravidlo pro smažení i kteréhokoliv jiného jídla. Pokud olej nebude dosahovat dostatečné teploty, placky tuk nasáknou a s křupavostí se můžete rozloučit. Už tak mastné bramboráky budou kvůli tomu navíc ještě mastnější.
Krustě půjdete také naproti, když budete dělat tenčí placky, díky čemuž se bramboráky rychleji propečou.
A nakonec vychytávka, kterou řada lidí nezná: Až budete příště strouhat brambory, zkuste střídat hrubé struhadlo s jemným a pak sledujte, jak dokonalou strukturu bramboráku tato metoda vytvoří!

Nenechte bramboráky vystydnout
I když se vám podaří vykouzlit ty nekřupavější bramboráky, nezapomínejte na to, že pravidlem je sníst je co nejdřív. V jiném případě vás s největší pravděpodobností bude už čekat gumová placka, ve které po křupavé chuti nezbyly ani památky. Otázkou zní, kdo by vůbec otálel s konzumací výtečně připravených bramboráků?
Bramboráky další přílohu nepotřebují a většinou si je dáváme samotné. Co to ale jednou zkusit ozvláštnit a připravit si k nim třeba dip ze zakysané smetany a česneku? Bramboráky skvěle doplňují kuřecí směs nebo guláš. A zkoušeli jste je už s houbovou omáčkou? Možností je nepřeberné množství.