Kardiolog odhalil 4 zázračné potraviny na „čištění“ cév. Každý Čech je má ve své kuchyni
Ucpávání cév je závažný zdravotní problém, který není radno podceňovat. Lékaři často své pacienty varují, že pokud se cévy ucpou, následkem mohou být závažné zdravotní problémy, jako například srdeční choroby, které mohou skončit i smrtelně.
Pokud tomu chceme předejít, je pochopitelně velmi důležitý zdravý životní styl. Věděli jste, že některé potraviny vám mohou pomoci s tímto neduhem bojovat? Pokud tomu chceme předejít, je důležité žít zdravě. Věděli jste, že některé potraviny mohou pomoci chránit vaše cévy? Kardiolog Roque Savioli prozradil, které to jsou.
O tomto závažném problému nejspíš každý už někdy slyšel v ordinaci praktického lékaře, zvláště pokud patříte ke starším generacím. Nejprve se ale podíváme na to, co to vlastně znamená, pokud jsou cévy „ucpané“.
Jedná se o laický výraz pro kornatění cév neboli aterosklerózu. Příčinou je ukládání tukových látek do stěny tepny. Toto onemocnění může negativně ovlivnit činnost střev nebo ledvin. Vážnými důsledky mohou být například ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin nebo cévní mozkové příhody.
Cévy se nekamarádí s nezdravými tuky
Z tohoto výčtu je na první pohled patrné, že se jedná o nemoc, se kterou není radno si zahrávat. Jak již napovídá samotná příčina nemoci, velký vliv na to, zda onemocníte, má váš životní styl. Pokud konzumujete ve velké míře nevhodné potraviny, které obsahují příliš mnoho nezdravých tuků, nadměrně pijete alkohol nebo kouříte, můžete si zadělávat na problém. Zvláště pokud víte o tom, že nemoci tohoto typu máte v rodině.
Pokud chcete tedy předejít tomu, aby se vaše cévy ucpaly, případně chcete zmírnit již existující potíže, rozhodně byste se měli detailně zaměřit na obsah vaší ledničky. Jako vhodnou medicína vidí takzvanou středomořskou dietu – ta je velmi bohatá na ovoce a zeleninu, zdravé tuky například v podobě olivového oleje nebo ryby a mořské plody.
Potraviny mohou aterosklerózu zkrotit
Kardiolog Roque Savioli pro web Metropoles.com dokonce sestavil seznam konkrétních potravin, které budou mít na vaše cévy dobrý vliv. Pojďme si ho tedy nyní společně projít.
Sardinky
Nejen sardinky, ale také další ryby, jako například losos, makrela nebo tuňák, jsou velmi bohaté na zdravé tuky. Obsahují také Omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu a snižují nejen zánět cév, ale také tvorbu krevních sraženin. Kromě toho lékaři pozorují také pozitivní vliv na vysoký krevní tlak. Konzumovat ryby je vhodné alespoň dvakrát týdně.
Červená řepa
Tato zelenina v řadě vyvolává spíše pocity nechuti a vzpomínky na školní jídelnu, kde byli nuceni ji konzumovat ve formě nakládané zeleniny. Ve skutečnosti z ní ale lze připravit řada chutných pokrmů. Můžete ji zapékat nebo z ní připravit zeleninové karbanátky.

Řepa je velmi bohatá na vitaminy C, E a skupiny B, beta-karotenu, kyseliny listové, železa, vápníku, draslíku, hořčíku, sodíku, křemíku, zinku, selenu, manganu, mědi, jódu a dalších cenných látek. Kromě toho obsahuje také látku zvanou betanin, která má podobné účinky jako acylpyrin. Díky tomu pomáhá snižovat vznik sraženin v cévách, zpevňuje žilní stěny a brání rozvoji aterosklerózy.
Zelí
Červené i bílé zelí funguje v lidském těle jako antioxidant. Kromě toho, že ve své kysané podobě může pomoci našemu zažívání, má také vliv na snižování cholesterolu. A ten, jak známo, je velkým nepřítelem cév. Některé výzkumy navíc říkají, že vzhledem k tomu, že je v zelí obsažena síra, může také fungovat jako prevence onkologických onemocnění.
Čokoláda
Tuto sladkou pochoutku byste v seznamu potravin s pozitivními účinky na naše zdraví nejspíš nečekali, nicméně je tomu skutečně tak. Samozřejmě pouze v případě, že se jedná o kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu, nikoliv o pochybnou sladkou pochoutku za pár korun.

Její pravidelná konzumace může pomoci snížení krevního tlaku. Důvodem je to, že v kakau jsou obsažena vlákna, která za pomoci střevní mikroflóry kvasí. Molekuly, které během toho vznikají, působí na cévy protizánětlivě a mohou také napomoci jejich ochraně před poškozením.