Jogurt k snídani? Skrytá rizika, která vám výrobci neřeknou
Mnoho lidí si začalo v posledních letech uvědomovat důležitost zdravé výživy a snahy zařadit do svého jídelníčku kvalitní potraviny. Jedním z oblíbených pokrmů, který se často objevuje na snídaňových stolech, je jogurt. Na první pohled může působit jako ideální zdravá volba. Přesto však skrývá nástrahy, jež z něj mohou dělat méně zdravé řešení, než se na první pohled zdá.
Kdo by to byl řekl, že by pokrm jako jogurt mohl být nepřítelem číslo jedna vašich snídaní. Každý z nás si jistě vybaví reklamy s radostně roztančenou osobou, která po probuzení s až extatickým výrazem pojídá tento oblíbený pokrm. Mezitím se nás reklama snaží přesvědčit, že to je ta správná cesta k nastartování úspěšného dne. A úplně nejlépe, když to okoření zázračnou „ovocnou“ příchutí.
Jogurt může na první pohled skutečně vypadat jako skvělá snídaňová volba. Má přece probiotické kultury, vápník, často je spojován s podporou trávení a nejrůznější příchutě na ovocné bázi zase slibují vysoký příděl vitamínů. Tyto nízkotučné a ochucené jogurty jsou ale obvykle plné cukru a mohou naše zdraví paradoxně spíše zatížit než podpořit.

Cukru je lepší se po ránu vyhnout
Obsah cukru v ochucených jogurtech je prvním kamenem úrazu touhy po zdravé snídani. Cukr se dnes maskuje pod různými názvy jako fruktózový sirup, glukózový sirup, či dokonce přírodní ovocné koncentráty. Výsledek je vždy stejný – do těla se jejich prostřednictvím dostane nadbytečné množství sladidel, která mohou vést k řadě problémů.
Jejich nadměrná konzumace může vést k nárůstu tělesné hmotnosti, rozkolísání hladiny cukru v krvi a dokonce i k inzulínové rezistenci, což je stav předcházející cukrovce 2. typu. Pokud si svůj život bez jogurtu neumíte představit, je vhodné věnovat zvýšenou opatrnost množství přidaných cukrů. Některé typy jogurtů totiž mohou svým obsahem cukru konkurovat malým dezertům.
Zcela zavádějící pak mohou být reklamní slogany ve stylu: „Nakopněte své ráno přívalem energie!“ apod. Vysoká dávka cukru na lačný žaludek může způsobit rychlé kolísání energie. To znamená, že po snídani obsahující sladký jogurt člověk skutečně pocítí zvýšený příval energie. Díky rychlému rozpadu cukrů však tento efekt velmi rychle odezní a po zbytek dopoledne budete bojovat se zvýšeným pocitem únavy, sníženou pozorností a někdy i s pocitem hladu.
Nízkotučný jogurt? Raději míchaná vajíčka
V reakci na trend „zdravých“ potravin bez tuku se řada výrobců uchyluje k tomu, že do jogurtů přidává minimální množství tuku nebo jej zcela odstraňuje. Při správně nastaveném jídelníčku a zapojení pravidelných pohybových aktivit je ale jeho role klíčová pro správnou funkci těla. Zejména po ránu oceníte jeho schopnost dlouhodobého zasycení a udržení energie.
Nízkotučné jogurty jsou méně syté. Při jejich konzumaci může hlad nastoupit mnohem rychleji. Jogurty s nízkým obsahem tuku také nedosahují zákazníky požadované chuti. To výrobci nahrazují dalšími přidanými cukry či jinými umělými sladidly, aby tak absenci tuků vyvážili. Taková potravina je nejenom méně sytivá, ale v důsledku i méně zdravá než plnotučný bílý jogurt.

Na lačný žaludek naprostá zbytečnost
Jogurt je obecně považován za zdroj prospěšných probiotik s příznivým vlivem na střevní mikroflóru. Nicméně konzumace jogurtu na prázdný žaludek nemusí být ideální volbou. V kyselém prostředí žaludku se totiž může účinnost probiotických kultur snížit. Nenaředěné žaludeční kyseliny mají schopnost tyto prospěšné bakterie zničit.
Jogurt však své uplatnění nachází při správném nastavení v jídelníčku. Rozhodně se dá doporučit sáhnout po klasickém bílém plnotučném jogurtu bez přidaného cukru. Dochutit si jej poté můžete dle vlastního uvážení např. ovocem, ořechy nebo trochou medu. Vyhnete se tak složitému dohledávání podílu přidaných cukrů, ale i dalších umělých látek na etiketách ochucených výrobků.
Pokud se i přesto odmítáte zbavit své oblíbené značky ochucených jogurtů, vyplatí se přemýšlet nad tím, zda jej volit jako první jídlo po probuzení. Když už to musí být, je lepší jej zapojit až v druhé části dne. Např. místo dezertu či jiných zbytečných sladkostí po večeři.