Je to venku! Vědci konečně prozradili, z jaké strany se má loupat banán
Otázka, jak oloupat banán, dlouhodobě budí překvapivě velké vášně. Najdou se zastánci použití stopky jako magického uzávěru, ale i tací, kteří se skrze slupku probojovávají z opačné strany. Který způsob je bližší vám? Je možné, že to celý život děláte špatně. Nyní ale máte možnost přestat žít v bludu a naučit se jedinou správnou techniku!
Jak potvrdila věda, nejvhodnější způsob loupání banánu se jmenuje „opičí metoda“. Ironické na tom je, že ve skutečnosti nemá s primáty naprosto nic společného. „Celá ta konstrukce spojující opice a banány je ve skutečnosti jeden velký výmysl. Jedlý banán je šlechtěná domestikovaná rostlina a ovoce. Divoké opice by se s banánem nikdy nesetkaly, pokud by se nepohybovaly kolem lidských příbytků, kde byly banánovníky zasazeny,“ vysvětlila profesorka Katharine Milton z Kalifornské univerzity.

Bez ohledu na to, jak se lidoopi ve skutečnosti stravují, je ale opičí metoda způsobem, který k loupání banánu používá řada zvířat a nezřídka při tom zapojují všechny čtyři končetiny.
Banán roste opačně, než si myslíte
Podstatné je především uvědomit si, jak vypadá stavba banánu. Na jedné straně se nachází delší tuhá stopka, zatímco na straně druhé najdeme černý konec, který trochu připomíná „bubáka“ z jablka. Za stopku banán visí na stromě, takže ve skutečnosti se dno plodu nachází na opačné straně. Řada lidí to ale chápe naopak.
Většina lidí uchopí banán, odlomí stopku a poté začne postupně slupku sloupávat. Při tom se ale často ovoce rozmačká, takže nejen, že ztratí pěkný tvar, ale navíc získá kašovitou konzistenci, přestane být kompaktní a občas se dokonce zcela rozpadne. O tom, jak budou vypadat vaše ruce, se ani není třeba zmiňovat.
Jak oloupat banán jako profík
Proto to příště vyzkoušejte po opičím způsobu. Uchopte banán za stopku a poté dvěma prsty silně stiskněte opačný konec. Slupka povolí a ve většině případů se samovolně rozlomí na dvě části, které bez větších potíží můžete odstranit.
Když už je řeč o banánech, velmi pravděpodobně o nich zdaleka nevíte vše. Na světě existuje zhruba pět stovek druhů banánů. Lidé tuto rostlinu domestikovali jako jednu z vůbec prvních a pěstuje se tak přes 10 tisíc let. Na původním banánu byste si ale pravděpodobně příliš nepochutnali. Dužiny bylo málo a větší část plodu tvořila tuhá a nepoživatelná semena.
Co o banánech nevíte
Konzumace banánu má také řadu zdravotních benefitů. Obsahují například velké množství draslíku, který má pozitivní vliv na váš kardiovaskulární systém. Další obsaženou látkou je tryptofan. Ten tělo přeměňuje na hormon štěstí serotonin. Banán vás sice pravděpodobně nevyléčí z deprese, ale v případě podzimního splínu může mít přece jen na vaši duši pozitivní dopad.
Dále v tomto ovoci nalezneme vitamín B6. Ten pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a navíc má blahodárné účinky na kvalitu lidského spánku. Pokud už tedy nutně potřebujete půlnoční svačinku a nejste zrovna uprostřed procesu hubnutí, je banán docela dobrou volbou.
Pokud budete banány skladovat doma, určitě je nedávejte do lednice. Nízké teploty totiž tropickému ovoci nesvědčí a urychlují jejich kažení. Nedivte se proto, pokud vám v lednici zhnědnou. Nejlépe jim bude někde, kde je zhruba 10-12 stupňů, například ve sklepě. Hnědé banány raději již nekonzumujte. Jejich nevzhledná barva totiž značí, že v nich již započaly hnilobné procesy, což není nic dvakrát zdravého.
Zdroje: Vedazive.cz, TV Nova, iReceptar.cz