Jak uchovat jablka co nejdéle čerstvá? Tento trik z Holandska jim zajistí svěžest na celý měsíc
Jablka jsou jedním z nejčastěji kupovaných druhů ovoce. Mají široké využití ať už jako zdravá svačinka nebo surovina pro pečení. Jablka je potřeba správně skladovat, jinak poměrně rychle shnijí. Stačí dodržovat několik zásad a jablka vám vydrží čerstvá velmi dlouho.
Jablka jsou u nás nejčastěji skladovaným ovocem. Během skladování zrají a uvolňují plyn etylen, který jim pomáhá dozrávat. Platí proto pravidlo, že jablka by se neměla skladovat vedle jiných druhů ovoce nebo zeleniny, protože ta by se rychleji kazila. Jablka je nejlepší skladovat v chladných místnostech nebo v lednici. Jablka mají také ráda poměrně vysokou vlhkost. Nejdéle vám vydrží při skladování při teplotě blížící se k 0 °C a 90% vlhkosti. Ideální je tmavé místo. To jsou pro skladování jablek ty nejlepší podmínky.
Jablka vydrží čerstvá i měsíc
Záleží také na tom, kolik jablek skladujete. Pokud jde jen o pár jablíček, které chcete sníst v následujících dnech, nejlépe je uložte do spodní zásuvky lednice, kam se dává ovoce a zelenina. Co se týče zmíněné vlhkosti, jablka je dobré ovlažit jednou za pár dní rozprašovačem. Takto vám jablka vydrží i měsíc a budou stále čerstvá. Znovu ale zdůrazněme, že jde o malé množství.

Větší množství patří do sklepa
Pokud se rozhodnete nakoupit několik kilogramů jablek od pěstitele nebo na trhu, pak už lednička nestačí. V takové situaci využijete určitě třeba nevytápěný sklep, garáž nebo třeba uzavřenou verandu. Je důležité jablka kupovat co nejčerstvější, takže nejlépe čerstvě sklizená. V obchodě se snažte zjistit, jak dlouho už jsou jablka skladována a jestli v přepravce nepřevažují jablka nahnilá.
Jak skladovat na zimu
Tato pravidla jsou univerzální a platí v podstatě celoročně, ale u skladování tzv. na zimu, je to jinak. Především na zimu se skladuje velké množství jablek, jsou to i desítky kilogramů, takže první věc je příprava vhodného prostředí. Jablka na zimu se skládají do beden, takže si nejprve připravte dostatečné množství přepravek, které před použitím umyjte. Ideální jsou bedny plastové nebo dřevěné s otvory, aby byla zajištěna lepší vzdušnost. Jablka před nasypáním do bedýnek prohlédněte a vyhoďte ty, které jeví známky nahnilosti nebo nemoci, případně nejsou potlučená. Důležité také je, aby jablka měla stopku, pokud jsou bez stopky, rychleji hnijí. Pokud se zdají v pořádku, můžete je naskládat do beden.

Jablka vždy skládejte
Slovo naskládat je důležité, jablka rozhodně nesypejte jako písek na hromadu. Uložte jedno vedle druhého, nechávejte mezi nimi prostor, rozhodně nedávejte jedno jablko na druhé. Sice to vypadá jako mrhání prostorem, ale pokud byste jablka nasypali na sebe bez ladu a skladu, začaly by vám velmi rychle hnít. Bedýnky je možné vyskládat slámou případně pilinami, aby se jablíčka nepotloukla.
Pozor na etylen
Pokud už jsme jablka úspěšně naskládali do přepravek, je potřeba zvolit vhodnou místnost. Tady už platí výše zmíněná pravidla, takže ideální je sklep nebo velká spíž, případně garáž. V zimě ve sklepě nevětrejte, protože okolní teplota už je pod bodem mrazu a jablka by vám mohla přemrznout. Opět platí, že poblíž by neměla být žádná jiná zelenina, zejména brambory nebo mrkve, protože etylen, který jablka uvolňují, by rozjel jejich hnití.
Poradíte si i bez sklepa
Pokud garáž ani sklep nemáte, nezoufejte, i zde existuje řešení. Doma můžete jablka uložit do polystyrenových krabic nebo do kartonových krabic vystlaných pilinami. Každou krabici přikryjte fólií a udělejte do ní několik dírek. Jablka můžete dát na chodbu nebo na balkon. Je dobré je umístit tak, aby nebyly vystaveny slunečnímu světlu.
Zdroje: nzip.cz, kolowratovysady.cz