Češi kupují brambory ve velkém, ale pak jim hned zplesniví kvůli této základní chybě. 2 kroky, jak je mít čerstvé měsíce
Skladování zeleniny může být věda, zejména pokud chcete zabránit jejímu rychlému kažení a ztrátě chuti. Mnoho lidí netuší, že cibule a brambory by nikdy neměly být skladovány společně, a některé druhy zeleniny, jako rajčata či papriky, nepatří do lednice. Přečtěte si náš přehled nejčastějších chyb při skladování a zjistěte, jak udržet svou zeleninu co nejdéle čerstvou a chutnou.
Brambory vyžadují hlavně sucho, chlad (mezi čtyřmi a deseti stupni Celsia) a minimum světla. Tím zabráníte jejich kažení anebo klíčení. Syrové brambory rozhodně neskladujte v lednici, nadměrný chlad totiž může škroby v bramborách přeměnit na cukry. Při vystavení světlu dostanou brambory zelený nádech a hořknou. Ideální je tak skladovat brambory v papírových pytlích například ve sklepě.

Cibule má také ráda sucho a chlad (kolem sedmi až deseti stupňů Celsia). Přímo si pak libuje v prostředí, které je zároveň i správně větrané. Rozhodně však nikdy nedávejte cibuli společně s jinou zeleninou například do lednice, rychle by se zkazila! To kvůli vlhkosti, která prostě vůbec není pro cibuli ideální.
Zkaženou cibuli poznáte tak, že je měkká, změní vůni, zapáchá a je slizká na povrchu. Také na ní může být přítomna plíseň. Skvělé je použít speciální síťky anebo umístit cibuli do košíku, který hezky umožní průtok vzduchu. Naopak skladování v plastových sáčcích je absolutně špatně.
Zákeřný etylen
Cibule je možná pro jiné druhy zeleniny trošku agresivním parťákem. Vypouští totiž speciální plyn zvaný etynel. Cibuli tak nikdy neskladujte společně s bramborami, u kterých etylen urychluje proces klíčení, brambory pak v blízkosti cibule také rychle měknou, rychleji se kazí a mohou začít hnít. Etylen může ovlivnit i výslednou chuť brambor.
Cibuli však není radno skladovat kromě brambor například ani společně s jablky, cibule totiž může nasát jejich sladkou chuť. Cibuli není vhodné skladovat ani spolu s mrkví, kdy přítomnost etylenu v cibuli opět urychluje hnilobné procesy v mrkvi. Stejně tak s cibulí neskladujte ani zázvor, česnek anebo rajčata. Rajčata mohou totiž naopak urychlit proces klíčení a zkažení u samotné cibule.
Brambory pak neskladujte kromě cibule ani s jablky či například s banány. Všechny tyto potraviny mohou urychlovat zrání a tím i kažení. Brambory si však z podobného důvodu nerozumí ani s česnekem. Zkažené brambory pak poznáte snadno, prvotními znaky jsou klíčení, měknutí a zelené skvrny na povrchu slupky.

Nepatří k sobě cibule a brambory, to už víme. Stejně tak byste ovšem pospolu neměli skladovat ani rajčata s okurkami. I rajčata totiž produkují zmiňovaný etylen, který urychluje kažení okurek. Ty navíc narozdíl od rajčat patří do lednice. Společně pak neskladujte ani jablka a kořenovou zeleninu, například mrkev. Tím, jak jablka dozrávají, mohou přispět i k rychlejšímu kažení zeleniny okolo.
Jak je to se skladováním v lednici?
Do lednice rozhodně nepatří ani cibule, ani brambory (řeč samozřejmě není o již uvařených pokrmech z těchto druhů zeleniny). To kvůli vlhkosti, která, jak už jsme zmínili, této zelenině neprospívá. Do lednice nepatří kromě cibule a brambor také česnek. Chlad totiž může změnit jejich chuťový profil a rajčata pak nejsou tak dobrá.
Stejně tak nepatří do chladničky dýně, sladké brambory anebo třeba papriky. Papriky zůstanou totiž déle čerstvé při skladování při pokojové teplotě, kdy mají navíc ještě šanci dozrát. Do lednice nepatří ani lilek, který se pak kazí a měkne anebo nedozrálé avokádo, které při pokojové teplotě hezky dozraje.
Do chladničky naopak rozhodně patří nerůznější saláty, které by však měly být ideálně uchovávány s papírovým ubrouskem, který pohlcuje vlhkost, čímž zabraňuje rychlému kažení. V chladničce skladujte i mrkve či ředkvičky, brokolici, květák, okurky, cukety a houby. V lednice skladujte i veškeré citrusy.