Červené zlato: Ovoce plné vitamínů, které bojuje proti zánětům kloubů a redukuje vrásky
Na svých toulkách podzimní přírodou jste je zcela jistě už potkali. Dost možná jste ale netušili, co všechno tyhle malé nenápadné bobulky dokážou. Řeč je šípcích – červeném zlatu z našich polí.
Šípky neodmyslitelně patří k podzimní krajině v našich končinách. Byla by ale škoda pouze zpovzdálí obdivovat jejich krásu a nevyužít veškerého potenciálu, který nám tyto malé červené bobulky nabízí. Bonusem je, že za ně nemusíte utrácet ani korunu a zadarmo si je můžete natrhat třeba na zmiňované procházce.
Proč jsou šípky zdravé
Šípky jsou doslova nabité vitamíny, antioxidanty a esenciálními mastnými kyselinami. I to je důvod, proč jsou tolik oblíbené v lidovém lékařství a kosmetice. Vitamíny v nich obsažené účinně bojují proti zánětu, posilují imunitní systém, starají se o zdraví našich kloubů, podporují trávení, či dokonce pomáhají v boji proti vráskám, a to díky podpoře tvorby kolagenu. Ne náhodou se jim přezdívá červené zlato.
Sirup z šípků používali naši předkové při léčbě horeček i ledvinových onemocnění. Šípky jsou považovány také za nejlepší přírodní lék proti paradentóze a onemocnění dásní.
Kromě vnitřního užití se šípky hojně používají rovněž v péči o náš zevnějšek. Šipkový olej je oblíbený (nejenom) u příznivců přírodní kosmetiky pro své omlazující a vyživující účinky. Díky kombinaci esenciálních omega mastných kyselin a vitamínů C, A a E ho ocení jak ti, kteří mají problematickou pleť, tak jedinci se suchou či zralou pokožkou.
Plody plné céčka
U vitamínu C se ještě zastavíme. Šípky jsou totiž jedním z nejlepších přírodních zdrojů tohoto krále mezi vitamíny. Co mnoho lidí možná překvapí – najdete ho v nich dokonce ještě víc než v citrusových plodech! V čase podzimních nachlazení a chřipek se tak přímo nabízí, abyste do svých dnů zařadili pití šípkového čaje či užívání doplňků stravy s touto složkou. Pokud nechcete utrácet za čaje z obchodu nebo za drahé výživové doplňky, čaj si můžete připravit i sami doma.

Jak si udělat čaj ze šípků
Pro co nejsladší plody si počkejte na dobu po prvních mrazících. Pro následné sušení si můžete vybrat z několika způsobů: Buď šípky usušíte jednoduše v sušičce či troubě, nejlépe při teplotách 60–70 °C, nebo po vzoru našich babiček venku na slunci. Využít můžete také topení. Ovšem pozor. Při delším sušení šípky ztrácí vitamín C, proto je nejlepší zvolit nejrychlejší metodu.
Usušené šípky skladujte ve vzduchotěsných nádobách, kde by měly bez úhony vydržet nejdéle rok. Pro tvorbu čaje je nejvhodnější šípky rozdrtit a cca dvě čajové lžičky zalít 250 ml horké vody, nikoliv vařící, která by opět mohla zlikvidovat část cenného céčka. Ze stejného důvodu byste měli používat i nerezové nádobí a sklo namísto hliníku. Luhujte 10 až 15 minut. Po vylouhování sceďte přes sítko, popřípadě pláténko, abyste zamezili výskytu jemného chmýří ze semen v čaji. A pak si už jen vychutnávejte tento vitamíny napumpovaný elixír.
Šípek v kuchyni
Pokud jste zkušenější kuchaři a kuchařky, šípky jistě využijete i v dalších pokrmech. Co si takhle připravit méně tradiční šípkovou marmeládu nebo nedělní pečínku zalitou omáčkou ze šípků? Ti nezkušenější se můžou vrhnout do výroby šípkového vína, které se svou chutí podobá portskému. Ve vaší domácí lékárničce se poté neztratí šípkový sirup, kterým potrápíte bacily, ulevíte těžkému trávení či napomůžete kloubům, a navíc ho můžete využívat jako sladkou alternativu k běžnému rafinovanému cukru.