90 % Čechů nezná tento trik s lisem na česnek. Vy ho budete ovládat za 10 sekund
Česnek je základní ingrediencí, která slouží k dochucení velké spousty pokrmů. Lis pak česnek jemně rozlisuje, čímž dodá pokrmu ještě intenzivnější chuť, než kdybyste česnek jenom krájeli nožem. Jak ale takový lis na česnek, který nesmí chybět v žádné domácnosti, správně používat a jak se o něj starat?
Lis na česnek dokáže ušetřit velké množství času, které byste jinak strávili krájením. Práci navíc odvede lépe, protože využívá tlaku, kdy stroužek doslova protlačí skrze malé dírky, které jsou v něm vytvořeny. Kromě toho, že šetří čas, má další výhodu – po manipulaci s ním vám tolik nezapáchají prsty. Opravdu jen minimální procento lidí totiž ví, že do lisu na česnek nemusíte stroužky česneku předem loupat! Slupka totiž stejně dírkami neprojde. Tento trik používají mimo jiné profesionální kuchaři, kteří musí v kuchyni pracovat skutečně rychle a efektivně.
Slupky česneku nevyhazujte, ještě poslouží
Vždy v kuchyni používejte česnek, na kterém nejsou žádné kazy jako například plísně. I když je plísní viditelně postižený byť jen jediný stroužek česneku, toxiny se šíří po celé jeho paličce. Paličku rozdělte na jednotlivé stroužky a správně zvolte i množství, které budete potřebovat. Lisovaný česnek má totiž výraznější a ostřejší chuť, často tak stačí do receptu použít menší množství stroužků.
Jak už jsme zmínili, jednotlivé stroužky loupat nemusíte. Pokud je loupat přeci jen chcete, známe trik, kterým si loupání usnadníte. Stačí stroužek stlačit plochou stranou nože, ten se rozdrtí a slupka se dá od stroužku oddělit snadněji. Kromě toho existují i speciální automatické loupače česneku. Ty se hodí zvláště na manipulaci s větším objemem česneku, například pokud plánujete vyloupat několik česnekových palic a ty třeba následně rozmixovat a vytvořit si tak vlastní česnekovou pastu.
Česnekové slupky pak nevyhazujte, obsahují totiž vitaminy A, C a cenné antioxidanty. Mohou sloužit jako zdroj posílení imunity a mají také protinádorové účinky. Slupky jednoduše smíchejte s olivovým či kokosovým olejem a pečte na 220°C po dobu deseti minut. Následně jimi můžete kořenit další pokrmy. Anebo si udělejte ze slupek výluh! V hrnci s vodou je vařte patnáct minut. Takovouto vodu z česnekových slupek můžete využít stejným způsobem jako běžný vývar.
Lis na česnek potřete olejem
Dobře, stroužky máme od palice odděleny, teď už je stačí umístit do lisu na česnek. Ten můžete předem postříkat pár kapkami olivového oleje ve spreji, čímž zabráníte tomu, aby se šťáva z česneku rozlétla do všech stran. Hustota oleje tomu s přehledem zabrání. Lis na česnek pak samozřejmě používejte přímo nad miskou či jinou nádobou, abyste zabránili dalšímu nepořádku.
Zbytky česneku z lisu vyškrábejte špičkou nože anebo obrácenou stranou kávové lžičky. Až budete lis na česnek později čistit, ušetříte si tak práci. Pokud máte opravdu kvalitní lis na česnek, například z nerezové oceli, může přijít do myčky. Jak jej ale vyčistit ručně?
Aby zbytky česneku v drobných škvírkách nezůstávaly a postupně nehnily, použijte párátko anebo mezizubní kartáček. Hodit se může i malý kartáček. Pokud se pak nechcete zabývat čištěním lisu na česnek s malými dírkami, kupte si takový, na který stačí obyčejná kuchyňská houbička. Ten má zpravidla dírky větší.
Jak se zbavit česnekového zápachu?
Jak už jsme zmínili, lisovaný česnek má (ještě společně s česnekem utřeným) nejostřeší chuť. Ideální je tak používat jej do domácích česnekových bagetek, do těstovin s mořskými plody anebo do poctivé česnekové pomazánky. Pozor ovšem, jeho ostrost pocítíte i na dechu. I na to však známe jednoduchý trik!
Jako zákusek vám může posloužit jablko a pár lístků máty. Po konzumaci na česnek bohatého jídla si samozřejmě nezapomeňte vyčistit zuby a mezizubní prostory. Kromě ústní vody můžete využít i esenciálních olejů, obzvláště účinný je rozmarýnový. Česnekový dech pomůže zkrotit i šálek zeleného čaje po jídle.

Z rukou pak po vaření odstraníte zápach česneku například citronovou šťávou, směsí soli a jedlé sody anebo ústní vodou, kterou můžete ruce opláchnout. Velmi účinnou metodou je také ponoření rukou do teplé vody a následné tření prstů o kousek kuchyňského náčiní, které je vyrobeno z nerezové oceli (může se jednat třeba o mísu). Zápach zmizí okamžitě!
Zdroje: cesnek.cz, masterclass.com, nasetema.cz, healhline.com, marthasteward.com