Nejzdravější ovoce můžete v říjnu koupit v Lidlu za méně než 15 korun
Tento druh ovoce se dá označit za jeden z nejzdravějších na světě, bez pochyb. Prokazují to i mnohé studie. Pomáhá proti trombózám, se zácpou i nadýmáním. Jako jeden z mála druhů ovoce obsahuje vitamín E a vitamínu C je v něm skoro dvakrát tolik jako v citronech. Navíc je plné zdravých prebiotik a polyfenolů, kterých v něm najdete víc než v jablkách. Vy ho přitom v říjnu koupíte v Lidlu ve slevě.
V akčním letáku Lidl seženete od čtvrtka do neděle bílé hroznové víno bez semen s padesátiprocentní slevou, tedy za 24,90 korun. Mango ze Španělska za 29,90 a jablka pro majitele Lidl Plus karty za 19,90 korun za kilo. Ušetříte i na zelenině, řapíkatý celer pořídíte v Lidlu za 17,90 korun a kilo mrkve za 8,90. Ve slevě pořídíte také zahradní žampiony, které vás vyjdou na 26,90 korun. Kiwi žluté pak pořídíte od čtvrtka 9. října do neděle 12. října s pětatřicetiprocentní slevou. Namísto na 19,90 vás vyjde na 12,90 korun.
Nejzdravější ovoce
A právě o něm bude dneska řeč. Kiwi je doslova plné vitamínů. Přitom se na jeho benefity často zapomíná. Někomu přijde kyselé, jiný se s ním nechce loupat. Stále jsou mnozí také skálopevně přesvědčeni, že nejzdravější jsou jablka nebo jahody, to kvůli nízkému obsahu cukru. Možná vás ale přesvědčíme, abyste tuto exotickou pochoutku zařadili do svého jídelníčku častěji.
Kiwi je původem z Číny. Odtamtud se rozšířilo do Japonska, na Sibiř a ve 20. století i na Nový Zéland. Mnoho lidí přitom věří, že pochází právě odtamtud. K nám se dováží hlavně to z Itálie. Chutí připomíná angrešt, je uvnitř zelené nebo žluté a má malá černá semínka a bílý střed. Zlaté kiwi má na slupce méně chloupků a bývá sladší.

Spousta vlákniny a prebiotik
Ve sto gramech ovoce najdete tři gramy vlákniny, ovoce neobsahuje skoro žádné tuky. Vláknina je velmi důležitá, protože podporuje zdravé zažívání. Chrání nás před některými druhy nádorů a pomáhá se správným vstřebáváním živin. Pokud trpíte na zácpu, zařaďte do svého jídelníčku právě kiwi, pomůže to. U lidí s chronickou zácpou stačí dvě kiwi denně a po čtyřech týdnech přichází zlepšení – potvrzují to i studie. A dokonce je efekt lepší než u švestek. Kromě toho tato malá hnědá kulička bojuje proti nadýmání a obsahuje prebiotika, která prospívají našim střevům.
Blahodárné vitamíny
Kiwi není ani žádnou kalorickou bombou, v jednom plodu je kolem čtyřiašedesáti kalorií. Zato je ale bohaté na draslík a obsahuje jen velmi málo sodíku. Má v sobě i dost mědi, kyselinu listovou, vitamín K a vitamín E. Obsahuje také významné množství vitamínu C (93 mg na sto gramů), což je více než citron.
V jednom plodu ho navíc získáte přes osmdesát procent doporučené denní dávky. Navíc je vitamín C v ovoci vysoce vstřebatelný, dokonce lépe než z různých potravinových doplňků. Kiwi je přitom jedním z mála druhů ovoce, které vůbec obsahují vitamín E. Ten zabraňuje vzniku krevních sraženin a tak i žilním trombózám.

Proti zánětům a na vysoký tlak
Kiwi obsahuje karotenoidy, jde o látky známé pro své protizánětlivé účinky. Dovedou snižovat riziko jak srdečních chorob, tak i různých druhů rakoviny. A v kiwi najdete i víc protizánětlivých polyfenolů než v jablkách, hruškách nebo grepech. Dále toto ovoce snižuje vysoký krevní tlak, potvrzuje to i studie. Lidé, kteří jedli dva plody tohoto ovoce denně měli tlak po sedmi týdnech skutečně nižší. A ti, kteří jedli tři kiwi denně po dobu osmi týdnů měli i nižší riziko aterosklerózy.
Loupat ho nemusíte
Možná navíc ani netušíte, že kiwi můžete konzumovat neoloupané, přímo se slupkou. Jistě, dbejte na to, aby bylo ovoce dobře umyté a ideálně i z bio zemědělství, nicméně právě ve slupce najdeme až o půlku více živin než v dužině. Má v sobě spoustu vlákniny a vitamínů. Obsahuje i kyselinu listovou, která je naprosto nezbytnou součástí stravy pro všechny těhotné ženy.
A jak jej konzumovat? Můžete ho přidat do salátů, pochutnat si na něm jen tak nebo jeho chuť zmírnit tím, že ho přidáte do kaše či jogurtu nebo smoothie. Plody můžete také usušit.