Chleba s rohlíky mi vydrží čerstvé klidně 5 dní. Pekařka mi prozradila tajný trik, který jí řekla její 98letá babička
Kdo by nemiloval pečivo, jde o potravinu, která chutná nejlépe, když je čerstvá. Málokdo ale přitom ví, jak ji udržet čerstvou. Přitom to není nic složitého. Co vlastně doporučují pekaři a jaké jsou triky našich babiček?
Pečivo patří mezi základní potraviny, které nechybí na žádném nákupním seznamu. Většina lidí jej konzumuje ke snídani, svačině nebo i k večeři. Jde o univerzální potravinu, kterou si můžeme dát s něčím sladkým nebo se slaným. Češi jsou velcí milovníci pečiva a někteří si jej dokonce sami pečou.
I přesto se ale najde hodně lidí, kteří neví, jak jej skladovat. Mnozí ani netuší, že existuje jednoduchý způsob, jak prodloužit jeho čerstvost. Naštěstí máme babské rady, díky kterým zůstane měkké a chutné i několik dní.
Domácnost si vedeme každý po svém, ale babské rady fungují vždy
Každý z nás vede svou vlastní domácnost po svém. Například někteří lidé uklízí každý den a jiní jen jednou týdně. Někdo má rád pořádek a organizaci, jiným stačí, když věci jen někam odloží. Přesto existuje ohledně mnoha věcí postup, který funguje už po staletí, a právě tak vzniklo mnoho babských rad. Mezi nimi jsou i tipy, jak správně skladovat pečivo.
Jak skladovat pečivo, aby vydrželo delší dobu čerstvé?
V obchodě si při nákupu pečiva bereme plastový sáček, do kterého potraviny zabalíme. Právě tento sáček většinou nadělá nejvíc škod. Pečivo se v něm může zapařit a poté rychleji plesniví. Jednoduše je to obal, který by měl sloužit jen k převozu potravin domů. Doma bychom měli dát chléb nebo rohlíky do jiného obalu.
Místo plastového sáčku bychom měli sáhnout po bavlněné utěrce nebo látkovém pytlíku. Tento obal prodlouží čerstvost potravin až na pět dní. Nenechávejte však pečivo ležet jen tak na stole či lince. Mnohem lepší variantou je, když jej v utěrce či látkovém pytlíku uložíte do chlebníku nebo do spíže, kde je o něco chladněji.

Ekologickou variantou jsou také voskované ubrousky. Ty můžete používat stále dokola a nahradí běžnou bavlněnou utěrku. Místo pro skladování by mělo být tmavé a hlavně suché. Určitě byste neměli dávat bochník hned vedle lednice nebo trouby.
Správné skladování pečiva vám může ušetřit peníze
Klasický bochník chleba dnes koupíme asi za 50 Kč. Ten nám vydrží bez správného skladování asi čtyři dny. Poté začne být vyschlý a tvrdý. Mnoho lidí takový kus pečiva vyhodí nebo jej usuší pro zvířata. To znamená, že za měsíc spotřebujeme asi sedm bochníků, což je 350 Kč. Pokud ale chleba uložíme správně, můžeme jeho čerstvost prodloužit klidně na týden. Rázem nám tak za měsíc stačí jen čtyři bochníky za 200 Kč. Ve výsledku je rozdíl asi 150 Kč (3 chleby) a přitom jsme nemuseli udělat nic složitého.

U rohlíků je to podobné. Jeden stojí zhruba 1,90 Kč a většina lidí si jich koupí třeba deset. Po třech dnech ale začínají být gumové a nikomu se do nich nechce. Někteří to řeší tak, že je dají rozpéct do trouby třeba se sýrem a následně na ně dají kečup. Jenže když si vezmete, že nahřátí a provoz trouby vyjde dráž než nákup nových rohlíků, není to zrovna ekonomické řešení.
Pokud tedy každý třetí den kupujete například deset rohlíků, zaplatíte za ně měsíčně 190 Kč. V momentě, kdy je uložíte správně, prodloužíte jejich čerstvost až na pět dní. Poté utratíte jen 114 Kč a ušetříte za pečivo 76 Kč. Jestliže se vám to zdá jako malá částka, měli byste vědět, že ročně je to 912 Kč. A taková suma už není k zahození.