Tato snídaně promění střeva v toxickou stoku a otráví celý den. Senioři nad 60 let jí snědí kila, protože je levná
Spousta lidí svou stravu neřeší. Jejich cílem je najíst se rychle a pokud možno co nejlevněji. Platí to zejména o seniorech, kteří pocházejí z dob, kdy neexistoval internet, zdravotnická osvěta byla nedostatečná a lidé brali jídlo pouze jako prostředek k utišení hladu, aniž by domýšleli jeho zdravotní důsledky. Velkou chybu dělají hned na startu dne. Střeva jim to promění v toxickou stoku a navíc jim to otráví náladu na celý den.
Představte si typickou snídani českého seniora. Kromě kávy nebo čaje se rozhodně neobejde bez pečiva. Podle statistik z posledních let průměrný Čech zkonzumuje přibližně 100 kilogramů pečiva ročně. Toto číslo je skutečně alarmující, když se podíváme na složení a výživové hodnoty běžných produktů z obchodu.
Vévodí jim rohlíky z bílé mouky, jejichž konzumace je v podstatě českým národním sportem. Dáváme je dětem ke svačině, zakusujeme je k hlavním jídlům nebo si je mažeme k večeři. V neposlední řadě je najdeme ráno na stole seniorů. Nejenom oni mají ve zvyku doplňovat je margarínem a salámem, čímž jejich škodlivost ještě korunují.

Škodlivý český fenomén
Rohlíky z bílé pšeničné mouky jsou českým fenoménem. Vnímáme je jako rychlý a levný prostředek na zahnání hladu a zdánlivé doplnění energie. Ve skutečnosti jsou zdrojem prázdných kalorií. Bílá mouka, která tvoří jejich základ, vzniká procesem, při kterém jsou odstraněny otruby a klíčky, tedy části obilného zrna, které obsahují až 80 % všech cenných látek.
Střevní mikrobiom trpí
Střevní mikrobiom, soubor mikroorganismů žijících v našich střevech, hraje klíčovou roli ve zdraví celého organismu. Tento složitý ekosystém ovlivňuje nejen naše trávení, ale také imunitu, náladu a schopnost myslet. Ne nadarmo se střevům přezdívá druhý mozek. Jedním z úhlavních nepřátel mikrobiomu je právě bílé pečivo plné přidaných látek, cukru a soli.
Když ho pravidelně konzumujeme, vytváříme ve svých útrobách toxické prostředí, ve kterém se daří škodlivým bakteriím na úkor těch prospěšných. Mikrobiální nerovnováha vyúsťuje v chronické záněty, které se projevují celou řadou symptomů, od trávicích potíží až po poruchy nálady a únavu.
Ohrožena je i váha
Bílé pečivo obsahuje také množství jednoduchých sacharidů a téměř žádnou vlákninu. Po jeho konzumaci prudce stoupá hladina cukru v krvi a poté zase strmě klesá. To se neodráží pouze na vaší váze, ještě vážnější je riziko rozvoje cukrovky.
Neméně vážné důsledky má nedostatek vlákniny ve stravě, který v krajním případě může vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva. Člověk trpí častějšími zácpami a pocit sytosti se dostavuje na kratší dobu, což ho nutí častěji jíst.
Situaci zhoršuje oblíbená snídaňová kombinace v podobě pečiva a uzeniny. Průmyslově zpracované masné výrobky, jako jsou salámy, šunky a párky, byly Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zařazeny mezi prokázané karcinogeny. Stačí dva plátky slaniny denně a riziko rakoviny tlustého střeva je až o 18 % vyšší.

Nikdy není pozdě na změnu
Nikdy není pozdě změnit své stravovací návyky. První a nejjednodušší krok představuje přechod na celozrnné produkty. Vybírejte si ovšem pečlivě. Rozmrazené pečivo ze supermarketů možná vypadá tmavě a „celozrnně“, ve skutečnosti má ve svém složení stejnou mouku jako klasické pečivo, jen je přibarvené karamelem, barvivy nebo praženým obilím.
Ideální příjem vlákniny by se měl pohybovat od 25 do 30 gramů za den. Vlákninu najdete v čerstvé zelenině a ovoci, v celozrnném pečivu, v luštěninách nebo ovesných vločkách.
Současně je nutné výrazně omezit nebo úplně vyloučit zpracované masné výrobky a nahradit je kvalitními zdroji bílkovin (například kuřecí maso, vejce nebo ryby).