Češi vyhazují chipsy do koše. Objevili chutnější pamlsek, který chrání zrak a předchází slepotě
Oříšky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Kromě toho, že jsou velmi chutné, obsahují také zdravé tuky, živiny a vitamíny, jsou i bohaté na vlákninu. Koupit se dají prakticky všude a do jejich konzumace se v drtivé většině nutit nemusíme, u televize či zábavy častokrát padne celé jejich balení až nečekaně rychle. Kromě výživových výhod mají některé druhy i zdravotní plusy, jeden konkrétní nás dokonce může ochránit před poškozením zraku v pokročilém věku – zařaďte ho tak do stravy ještě dnes!
Pistácie patří mezi nejoblíbenější a nejdostupnější druhy oříšků. Mnoho lidí jejich loupání ze skořápky miluje u večerních filmů či seriálů. Tento typ roste na stromě a je hojně pěstovaný hlavně v oblasti Středomoří. V porovnání s ostatními ořechy pistácie obsahují i relativně vysoký počet bílkovin, dobře nás tedy zasytí. Pyšní se širokým spektrem esenciálních aminokyselin a obsahují i draslík, vitamín E, vitamín B6 nebo hořčík. K už tak dlouhému seznamu benefitů teď vědci přidávají další – zjistili totiž, že konzumace pistácií nám může ve staří poskytnout zásadní výhodu.

Ochrana zraku
Zelené plody podle nejnovějších poznatků dokáží výrazně ovlivnit zdraví našeho zraku a mozku díky obsahu dvou klíčových antioxidantů – luteinu a zeaxantinu. Tyto dvě složky chrání sítnici oka před škodlivými účinky modrého světla, navíc snižují obecnou únavu a bolest očí. Potvrzuje to nová studie z univerzity Tufts v americkém státě Massachusetts. „Pistácie jsou výživnou svačinkou, která poskytuje základní vitamíny, minerály a antioxidanty,“ řekl autor studie profesor Tammy M. Scott. „Obzvláště zajímavý je jejich jedinečný obsah luteinu, rostlinného pigmentu, který hraje zásadní roli ve zdraví očí. Lutein pomáhá chránit oči před poškozením způsobeným modrým světlem a oxidačním stresem,“ dodal. Pistácie vždy byly chutnou svačinkou, tento objev z nich ale udělal esenciální potravinu, kterou by každý, kdo chce pečovat o svůj zrak, měl pravidelně jíst.
Stačí málo každý den
K dosažení požadovaného efektu vám postačí zkonzumovat pouze zhruba 57 gramů pistácií každý den, což odpovídá asi jedné menší hrsti. Právě toto malé množství u participantů studie dokázalo zlepšit jejich zrakové zdraví – lidé konzumující toto množství po dobu studie měli lepší zrakové výsledky než kontrolní skupina, která pistácie nejedla. Zkoumání trvalo 12 týdnů. Samozřejmě tuto přesnou gramáž oříšků nemusíte jíst každý den až do konce života, abyste si udrželi zdravý zrak. Čím pravidelněji se vám je ale do jídelníčku podaří zařadit, tím lépe. Antioxidanty v pistáciích také pozitivně ovlivňují mozek, což v pozdějším věku vede k rychlejším reakcím a lepší paměti. Jestliže už teď ujíždíte na oříškách, momentálně máte o skvělý důvod navíc, jak si jejich konzumaci ospravedlnit. Myslete ale na to, že jsou díky vyššímu obsahu tuků celkem kalorické, rozhodně to s nimi tedy nepřehánějte, mohlo by se rychle stát, že vám váha povyskočí o několik kilo.

Imunita jako bonus
Výsledky ukázaly, že pistácie jsou doslova superpotravinu, to ale ještě není vše. Díky obsahu zinku a vitaminu B6 mají totiž příznivý vliv i na naši imunitu. Právě tyto dvě složky podporují imunitní odpověď těla na nejrůznější podněty. Silná a zdravá imunita má poté vliv na nespočet tělesných procesů, navíc snižuje riziko zánětů, infekcí a nachlazení. „Doufáme, že lidé začnou vnímat pistácie jako něco víc než jen zdravou svačinku,“ řekl Scott. „Naše zjištění naznačují, že pistácie by mohly být jednoduchým a přirozeným způsobem, jak podpořit dlouhodobé zdraví očí.“ Právě díky pistáciím byste mohli předejít třeba šedému zákalu, makulární degradaci nebo Alzheimerově chorobě. Příjemným bonusem je i to, že mají nízký glykemický index, tudíž nezpůsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Příliš negativ u nich tedy nenajdete, snad jen vyšší kalorickou hodnotu.
Výhodou je také jejich jednoduchá konzumace – samy o sobě chutnají skvěle. Pokud vás ale samotné oříšky už nudí, přidejte je třeba do salátu, granoly nebo dezertů. Jejich využití je široké. Ochutnat můžete i pistáciové máslo, při bezlepkovém pečení můžete využít pistáciovou mouku.