Superjednoduchý koláč z ovesných vloček a jablek, jehož příprava trvá pouhých 30 minut
V dnešní době je často těžké najít si čas na vaření, natož na pečení. Pokud toužíte po něčem sladkém, ale představa složitého receptu a hodin strávených v kuchyni vás odrazuje, pak pro vás máme skvělou zprávu! Tento jablečno-ovesný koláč je doslova splněným snem pro všechny zaneprázdněné mlsouny. Jeho příprava je tak jednoduchá a rychlá, že si ho zvládne upéct i úplný začátečník, a to za pouhých 30 minut!
Tento koláč je ideální volbou pro ty, kteří se nechtějí vzdát sladkého pokušení, ale zároveň nechtějí trávit hodiny v kuchyni. Je perfektní k snídani, svačině, nebo jen tak k odpolední kávě. Díky ovesným vločkám je navíc i relativně zdravý a dodá vám potřebnou energii.
Tento moučník připravíte z pár ingrediencí
Tento superjednoduchý jablečný koláč z ovesných vloček si zamilujete nejen pro jeho chuť, ale i pro rychlost a jednoduchost přípravy. Všechny ingredience pravděpodobně máte doma, a pokud ne, snadno je seženete v nejbližším obchodě. Ingredience se dělí na suché a mokré, později je totiž budete míchat zvlášť.

Na suchou směs:
2 hrnky celozrnných ovesných vloček (cca 200 g): Celozrnné vločky dodají koláči více vlákniny a živin. Pokud máte raději jemnější strukturu, můžete použít i jemné ovesné vločky.
1 hrnek hladké mouky (cca 125 g): Běžná hladká mouka je pro tento recept ideální. Tip: Pokud potřebujete bezlepkovou variantu, zvolte bezlepkovou moučnou směs určenou na pečení.
½ hrnku krupicového cukru (cca 100 g): Cukr dodá koláči sladkost. Množství můžete upravit dle chuti. Tip: Pro zdravější variantu zkuste třtinový cukr, kokosový cukr nebo med.
1 lžička prášku do pečiva: Prášek do pečiva zajistí, že koláč bude krásně nadýchaný.
½ lžičky mleté skořice: Skořice dodá koláči typickou podzimní vůni a chuť. Tip: Experimentujte s kořením! Můžete přidat i špetku mletého zázvoru, muškátového oříšku nebo hřebíčku.
Špetka soli: Sůl zvýrazní chuť ostatních ingrediencí.
Na mokrou směs:
½ hrnku rozpuštěného másla (cca 115 g): Rozpuštěné máslo dodá koláči vláčnost. Tip: Máslo můžete nahradit rostlinným olejem (např. kokosovým, slunečnicovým) pro veganské pečení. Chuť koláče se mírně změní, ale stále bude výborný.
2 velká vejce: Vejce pomohou spojit ingredience. Tip: Pro veganské pečení můžete vejce nahradit banánem (1 rozmačkaný zralý banán na 1 vejce) nebo lněným semínkem (1 lžíce mletého lněného semínka smíchaná se 3 lžícemi vody).
1 lžička vanilkového extraktu: Vanilkový extrakt dodá koláči příjemné aroma. Není však nezbytně nutný.
Na jablečnou náplň:
2 středně velká jablka: Jablka jsou hlavní hvězdou tohoto koláče. Nejlepší jsou sladší odrůdy, jako je Gala, Fuji, Golden Delicious nebo Jonagold. Tip: Můžete použít i jinou odrůdu jablek, kterou máte rádi. Pokud jsou jablka kyselejší, přidejte trochu více cukru do suché směsi.
1 lžíce citronové šťávy: Citronová šťáva zabrání oxidaci jablek a dodá jim svěží chuť.

Postup vám opravdu nezabere déle než 30 minut
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud chcete, aby jablka v koláči zůstala křupavější, můžete je nastrouhat na jemnějším struhadle. Nastrouhaná jablka lehce pokapejte citronovou šťávou, aby nehnědla.
V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Důkladně promíchejte. K suchým ingrediencím přidejte v druhé míse smíchané rozpuštěné máslo a vejce. Případně i vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vařečkou nebo stěrkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. Nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka.
K pečení bude potřeba kulatá forma
Troubu předehřejte na 180 °C. Menší dortovou formu (o průměru cca 20 cm) vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete do formy.
Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na troubě a typu formy.
Tip: Pokud tápete, jak poznat, že je koláč hotový, zkuste test špejlí. Zapíchněte špejli do středu koláče. Pokud po vytažení zůstane špejle čistá, je koláč hotový. Pokud se na špejli lepí těsto, je potřeba koláč péct ještě několik minut.
Upečený koláč nechte vychladnout ve formě. Poté jej vyklopte a nakrájejte na porce. Koláč je výborný jak teplý, tak studený. Můžete ho podávat samotný, s kopečkem šlehačky, vanilkové zmrzliny, nebo s trochou jogurtu.