Tyto potraviny podraží o desítky procent. Udělejte si zásoby, než bude pozdě. Alternativy neexistují
Češi jsou v posledních letech nuceni sledovat zdražování potravin. Ceny rostou z mnoha důvodů – nedostatek zásob ve skladech, inflace, menší úroda kvůli počasí nebo kvůli dovozu potravin. Právě sezónnost určitých druhů se na cenovkách ve velké míře odráží. Ačkoliv už je říjen, nezoufejte – stále máte možnost vybrané potraviny pořídit za příznivější cenu. Neváhejte, růst cen se totiž opět blíží.
Podzim je v plném proudu a teplé počasí je za námi. Brzy bude čas zimy, a právě toto období ukončuje určitým potravinám sezónu. Ty se pak musí dovážet ze zahraničí. Náklady na jejich prodej tak rostou, čímž se logicky zvedá jejich cena. Český trh je na dovozu závislý a během specifických částí roku se mění i ceny potravin v obchodech, proto si udělejte zásoby, než přijdou další cenové změny.
Které potraviny zdraží?
Sezónnost nejvíce dopadá na ovoce. Česká republika musí kvůli svému podnebí velké spektrum ovoce dovážet ze zahraničí, což se na ceně ovoce podepisuje samo o sobě. Pokud počasí navíc nepřeje ani zemím, ze kterých se ovoce dováží, můžou být ceny i mnohonásobně vyšší. Česko je na dovozu závislé – z vlastní produkce je schopné pokrýt pouze zhruba 30 % poptávky. Lidé už jsou dnes navíc zvyklí určité druhy ovoce koupit celoročně. Pokud ovoce konzumujete téměř na denní bázi, vyplatí se vám udělat zásoby, než dojde k zimnímu zdražení.

Příplatek za dostupnost
Pokud máte velkou spotřebu ovoce i v zimních měsících, počítejte, že si za jeho dostupnost připlatíte. Tato situace se každý rok opakuje, liší se pouze délka časového období, ve kterém je ovoce dražší. „U zeleniny a ovoce ale můžeme vidět velké kolísání cen. Podle sezóny jdou totiž v desítkách procent nahoru a pak se vracejí. Spotřebitelé by neměli propadat panice. Stačí totiž chvilku počkat a cena by se měla zase snížit,“ řekl pro CNN expert na zemědělství Petr Havel. Je jasné, že zdražení není trvalé, nikdo ale neví, jak dlouho nakonec potrvá, než se ceny vrátí do normálu.
Ceny jdou nahoru a dolů
Za poslední měsíc ovoce zdražilo o 1,3 %. Na vině samozřejmě není pouze konec letní sezóny, ale i inflace. Vyšší ceny začínají být bohužel standardem. Zemědělci upozorňují, že ceny sice stoupají a pak zase klesají, ale nemůžeme čekat jejich pokles na hodnoty minulých let. „To zdražování, co se děje teď, není nic zvláštního. Naopak. Absurdní situace byla v předešlých letech, kdy jsme si v zimě mohli koupit okurku například za 15 korun,“ podotýká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Než začne zimní období, udělejte si proto zásoby, dokud jsou ceny ještě nižší.

Ovoce se neztratí
Jestliže máte v plánu nakoupit větší množství ovoce, než dojde k jeho zdražení, nemusíte ho sníst najednou. Je mnoho způsobů, jak ho ošetřit, tak, abyste měli zásoby na celou zimu. Můžete ho nakrájet na kousky a zamrazit – mražené ovoce můžete použít při pečení, jako topping cereálních kaší nebo jako přísadu do smoothie. Zmražením si ovoce navíc ponechá asi 80 % vitamínů. Skvělou volbou je i zavařování; ovoce můžete zavařit celé nebo z něj udělat džem. Zavařeniny lze využít na mnoho způsobů a výhodou je, že jsou ihned k dispozici. Pokud máte přebytek jablek nebo hrušek, můžete je nakrájet na tenké plátky a usušit na ovocné chipsy.