Toto oblíbené maso dramaticky zvyšuje riziko rakoviny. Odborníci bijí na poplach a žádají regulaci
Červené maso – steak na grilu, šťavnatý hamburger nebo tatarský biftek. Přiznejme si, že pro mnohé z nás je to neodolatelná pochoutka. Jenže jak to tak bývá, všeho moc škodí. V posledních letech se stále více odborníků shoduje na tom, že nadměrná konzumace červeného masa může mít vážné důsledky na naše zdraví. A nejen na srdce a cévy. Znepokojivě se ukazuje, že přílišné množství červeného masa může zvýšit riziko některých druhů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.
Když mluvíme o červeném mase, máme na mysli maso z hovězího, vepřového, jehněčího a dalších savců, včetně masa obsaženého ve zpracovaných potravinách a ve většině hovězích burgerů. Tento pojem nezahrnuje drůbež, zvěřinu ani vnitřnosti. Ačkoli maso obsahuje mnoho živin, zejména bílkoviny, železo a zinek, které jsou důležité pro zdraví našeho těla, má i temnější stránku. Nadměrná konzumace červeného masa, zejména zpracovaného, jako jsou uzeniny, klobásy nebo slanina, je totiž spojována se zvýšeným rizikem několika závažných onemocnění.

Riziko rakoviny střev
Jedním z nejdiskutovanějších problémů je vliv červeného masa na vznik rakoviny tlustého střeva a rakoviny konečníku. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která spadá pod Světovou zdravotnickou organizaci, existuje dostatek důkazů, že konzumace zpracovaného masa může zvyšovat riziko rakoviny. Některé studie dokonce naznačují, že lidé, kteří pravidelně jedí velké množství červeného masa, mají až o čtvrtinu vyšší riziko rozvoje rakoviny střev než ti, kteří ho konzumují střídmě. Červené maso totiž obsahuje látky, které se během trávení mohou přeměnit na karcinogeny – látky, které poškozují buňky a způsobují jejich nekontrolovaný růst, který vede ke vzniku rakoviny.
Co znamená příliš mnoho červeného masa
Na otázku – kolik je příliš mnoho červeného masa, není odpověď jednoznačná, ale většina zdravotnických organizací doporučuje omezit konzumaci červeného masa na maximálně 500 gramů vařeného masa týdně. A co se týče zpracovaného masa, tak nejlépe žádné! Tato doporučení by měla brát v potaz především rizikoví jedinci, například ti, kteří mají v rodině rakovinu tlustého střeva nebo jiné trávicí potíže.
Jak to dělat jinak?
Pokud si neumíte představit, že byste z jídelníčku červené maso úplně vyřadili, nebojte – nikdo vás k tomu nenutí. Důležité je najít rovnováhu a konzumovat maso s rozumem. Můžete například nahradit část červeného masa bílým masem, jako je kuřecí nebo krůtí. Vyzkoušet také můžete maso nahradit rostlinnými bílkovinami jako je čočka, cizrna nebo tofu, které dodají vašemu tělu všechny potřebné živiny, přičemž snížíte riziko vzniku rakoviny.

Recept na výbornou čočkovou polévku od babičky
- máslo nebo sádlo
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru nebo vody
- 300 g zelené čočky
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř
Čočku properte a nechte přes noc namáčet ve vodě, aby nabobtnala. Do hrnce s nepřilnavým dnem vložte máslo nebo sádlo, na kterém nechte zesklovatět cibuli. Zaprašte moukou a dobře promíchejte. Přidejte kolečka mrkve, řapíkatého celeru, kostky brambor a zalijte vodou nebo vývarem. Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte. Čočku propláchněte a spolu s rajčaty a kořením ji vhoďte do hrnce k zelenině. Vařte do změknutí zeleniny a čočky. Do polévky přidejte utřený česnek a dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Podávejte s čerstvým chlebem.