Používáte tuto ingredienci v kuchyni? Může být zdrojem nebezpečných bakterií a ohrozit vaše zdraví
Navracet se ke kořenům a stravovat se zdravě, to je věc v dnešní době velice populární. Jenže nic se nemá přehánět a někdy zkrátka úplně neplatí to, že čím přírodnější a přirozenější, tím lepší. Příkladem mohou být syrová vejce a nepasterizované mléčné výrobky.
Na první pohled by se mohlo zdát, že nepasterizované mléčné výrobky jsou pro lidské zdraví vlastně daleko lepší a přirozenější, plné vitamínů a živin. Stejně tak existuje zažitá představa o tom, že syrová vajíčka obsahují více bílkovin. To však není pravda, v syrových vejcích je stejné množství bílkovin jako v tepelně upravených vajíčkách.
Vejce se však liší svou stravitelností, kdy syrové vajíčko obsahuje asi 6 až 7 gramů bílkovin. Jenže lidské tělo daleko lépe zpracovává bílkoviny z vajec vařených. Z těch vstřebá až 100 procent bílkovin, zatímco z vajec syrových jen pouhých 50 až 70 procent.
Proč dále nekonzumovat syrová vajíčka, přestože na ně přísahala už samotná Marilyn Monroe? Ano, legendární kráska každé ráno posnídala dvě syrová vajíčka, která si rozkvrdlala v teplém mléce. Prakticky si tak vytvořila proteinový nápoj. Jenže konzumace syrových vajec může být za jistých okolností i značně nebezpečná, vajíčka v sobě totiž mohou obsahovat nejrůznější bakterie.

Ničivé bakterie
Jednou z nich je Salmonella enterditidis, o které jste už určitě ve spojení se syrovými vejci slyšeli. Způsobuje totiž nemoc salmonelózu, která způsobuje zvracení, průjmy, bolesti břicha a horečky.
U nepasterizovaných mléčných výrobků zase hrozí nákaza bakterií Listeriia monocytogenes, která může způsobit takzvanou listeriózu. Ta je velmi nebezpečná pro těhotné ženy, u kterých může vyvolat předčasný porod, potrat či poškození mozku u novorozenců. Nebezpečná je i pro kojící ženy, dále pro děti anebo seniory či lidi se sníženou imunitou. Co ale vlastně listerióza je? Onemocnění způsobuje průjmy, nevolnosti a projevuje se chřipkovými příznaky. Může ovšem také způsobit meningitidu, tedy zánět mozkových blan.
Syrová vajíčka i nepasterizované mléčné výrobky mohou obsahovat i bakterii Escherichia coli, kterou známe pod zkratkou E.coli. Ta může v závažných případech dokonce poškodit ledviny, což je příliš vysoká cena za konzumaci nepasterizovaného jogurtu.
Jaké nám hrozí nebezpečí?
Na stranu druhou je v našich podmínkách poměrně těžké narazit na potraviny, které by mohly být závadné. Česká republika má totiž narozdíl od velké spousty jiných mimoevropských zem velmi přísná pravidla pro zpracování potravin a hygienu potravin. To ovšem neznamená, že by se českým vejcím a mléčným výrobkům vyhýbala bakteriální kontaminace úplně.
Zvýšený pozor bychom si měli dát v momentě, kdy kupujeme produkty z domácí produkce, které nemají dostatečné hygienické standardy. Potraviny v obchodě jsou ale od prověřených výrobců a riziko nákazy je tak minimální.
Pokud byste ale vyjeli například na výlet do Spojených států amerických, mějte se na pozoru, hygienické standarty tam mají jiné a v roce 2010 v USA vypukla epidemie salmonelózy právě z důvodu konzumace kontaminovaných vajec. Více než 500 milionů vajec pak muselo být staženo z prodeje.

Prevence
Z článku vyplývá, že důležitá je především prevence. Úplně tím nejjednodušším, co můžete udělat, je to, že nebudete pokoušet náhodu a vajíčka před konzumací tepelně zpracujete. Dále je důležité skladování, vejce a mléčné výrobky bychom neměli dlouho nechávat při pokojové teplotě (například na kuchyňské lince po vyndání nákupu), ale měli bychom je neustále uchovávat v chladu.
Nebojte se ani pasterizovaných mléčných výrobků, proces pasterizace zahřeje mléčný výrobek na teplotu, která všechny zárodečné bakterie zničí, nutriční hodnotu výrobku však takový proces neovlivňuje. Nekonzumujte pak nepasterizované produkty od neověřených prodejců.