Zbavte se prskání oleje jednou pro vždy. Tyto 3 jednoduché triky vám v kuchyni změní život
Znáte to snad všichni! Manžel si na víkend poručil řízky a vy už teď šílíte z toho, jak doprskaný sporák od oleje zase budete mít. Kdo to má pořád uklízet a čistit? Smažení může být pro někoho banální záležitost, ovšem úklid mastných fleků už tak jednoduchý není. Poradíme vám jednoduché triky, které vám pomohou docílit perfektně čistého sporáku. Teď už budete připravovat všechna smažená jídla s potěšením.
Základní problém každého smažení je ten, že vám olej prská z pánve do všech stran. Děje se to převážně z toho důvodu, že se ze zmražených potravin vypařuje a uvolňuje voda. Právě ta v kombinaci s rozpáleným olejem způsobuje ono nepříjemné prskání. Prskání oleje často doprovází nepříjemný zápach, který známe snad ze všech hospod a restaurací, kde se připravují smažená jídla.
Trik je ve špetce soli
Už naše babičky měly svůj osvědčený způsob, jak zabránit prskání oleje. Nasypaly na dno pánve nebo hrnce špetku soli. Právě sůl pohlcuje vlhkost a výborně tak zabrání tomu, aby olej při zahřátí neprskal z pánve ven. Stařenky také dřív smažily pouze ve vysokých hrncích. Před jakýmkoliv smažením bychom měli potraviny, které přijdou na pánev, pořádně osušit. Populární a efektivní je i speciální ochranné sítko, které rovněž zabraňuje tomu, aby olej prskal z pánve všude kolem. Tato sítková poklice navíc propouští páru, takže smažené jídlo bude rozhodně o něco víc křupavější. Sítkové poklice jsou dostupné v každém obchodě s kuchyňskými potřebami a stojí kolem tří set korun.

Práce s horkým olejem je vždy riskantní
Při smažení se vyplatí být vždy opatrní a ostražití. Nikdy ke sporáku nepouštějte malé děti a pod nohama by se vám neměl motat ani nikdo z vašich domácích mazlíčků. Stačí minuta nepozornosti a může se stát velká tragédie. Celý proces smažení probíhá při teplotách 150 – 190 stupňů. Je logické, že jakmile se do pánve dostane jen kapička vody, začne olej nekontrolovatelně prskat. S rostoucí teplotou oleje pak roste i intenzita prskání.
Potraviny vkládejte do rozpáleného oleje velmi opatrně a pomalu. Nikdy je tam nevhazujte. Zmírnit prskání oleje můžete nejen pomocí špetky soli, ale také vložením kolečka syrové mrkve. I to naše babičky hojně využívaly. Dalším trikem může být vložení několika párátek na dno pánve.
Když ani sůl nezabere, je tady ocet
Možná už jste zkusili všechno možné, ale olej vám na pánvičce stále prská a vy už si nevíte rady co s tím. Pomoci může ještě jedna osvědčená metoda. Před samotným smažením zkuste pánev vytřít octem. Právě ten pomůže na pánvi vytvořit ochrannou vrstvu, díky které nebude později olej tolik prskat. Olej na smažení pak nikdy nenechávejte v lednici. Vždy ho uchovávejte na suchém a tmavém místě. Nemusíte se bát. Při pokojové teplotě se rozhodně nezkazí.
Aby vám to doma při smažení nezapáchalo kouřem, použijte trochu citronové šťávy. Tu přidejte rovnou k oleji během smažení. Zápach ze smažení pak z místnosti vymizí. Citronová šťáva dá navíc vašemu jídlu pořádný říz a nádech exotiky. I v tomto případě platí, že ocet je skvělým pomocníkem hlavně v kuchyni. Protože právě ocet pohlcuje pachy nejlépe, vedle pánve s olejem přiveďte k varu trochu octa s vodou. Během tohoto procesu se vám pachy ze smažení v celé kuchyni skvěle vyeliminují. A naše závěrečná rada se týká nepříjemného pěnění oleje. Když do rozpáleného oleje přidáte kousek korku, okamžitě pěnit přestane a vy ušetříte spoustu času na zbytečném úklidu zaneřáděného sporáku. Vždy ale platí, že během smažení bychom na sebe měli dávat pozor. Jediná kapka horkého oleje nám může způsobit nepříjemnou bolest.
Zdroje: dumzahrada.cz, redakce