Velký test špekáčků pro rok 2025. Vítěz je jednoznačný. Tyto jsou nejchutnější i nejzdravější
Léto bez opékání špekáčků by pro většinu Čechů nebylo to pravé. Jak ale poznat opravdu kvalitní špekáček? Podívejte se na výsledky testování.
Jakmile se venku oteplí, napadne mnoho Čechů, že už by si mohli udělat ohýnek. Většina z nás proto zahajuje grilovací sezónu už v dubnu. Nejčastěji poslední dubnový den, kdy se pálí čarodějnice. Jenže v obchodech často sáhneme po tom, co je v akci, a vůbec nevíme, zda se jedná o kvalitní potravinu.
Přitom se stačí podívat na složení nebo si alespoň zjistit, jaké by vlastně mělo být složení kvalitního špekáčku. Ještě jednodušší je podívat se na výsledky testování.
Potraviny plné dochucovadel a umělých látek
Znáte ten pocit, kdy jste si v obchodě něco koupili a doma po ochutnání zjistíte, jak je to dobré? Potom se vyplatí podívat i na složení. Některé potraviny jsou totiž plné dochucovadel a umělých látek. Zatímco máte dojem, že jíte něco kvalitního a dobrého, dost možná jíte hodně umělých přísad.
Vždy se dívejte na etiketu a složení
To, zda je potravina kvalitní či nikoliv, zjistíme hlavně podle složení. To se naštěstí musí uvádět u každé potraviny. Lidé si tak sami mohou zjistit, co kupují a co se chystají konzumovat. A ti, kteří se vyznají, si domů odnášejí kvalitní a zdravé potraviny. Není totiž nic lepšího než mít přehled o tom, co jíme. Jestliže se nevyznáte v jednotlivých surovinách, stačí se občas podívat na výsledky testů. Díky nim budete vědět, co se vyplatí koupit a co naopak nekupovat vůbec.

Co by měl obsahovat správný špekáček
Jakmile v obchodě narazíte na vuřt, buřt nebo opékáček, rovnou dejte ruce pryč od těchto produktů. Jsou to totiž potraviny, které nesplňují složení, aby se mohly jmenovat přímo špekáčky. Poctivý špekáček totiž musí mít minimálně 40 % masa (může být vepřové, hovězí i telecí a nesmí být oddělené strojem) a maximálně 45 % tuku.
Ještě kvalitnější špekáčky mohou mít i 70 až 80 % masa a asi 20 % tuku. Jakmile bude na obalu logo Evropské unie a nápis „zaručená tradiční specialita“ jedná se o špekáčky s libovým masem, bez šlach a bez náhražek. Závazná receptura zahrnuje 38,5 % hovězího masa s obsahem tuku do 30 %, 17,5 % vepřového masa s obsahem tuku do 50 %, 27 % vepřové slaniny, 23 % vody (ledu) a 2,5 % bramborového škrobu. Výrobek se plní do hovězích nebo vepřových střev a jednotlivé špekáčky se oddělují šňůrkou.
Vždy si ale dávejte pozor na složení, v obchodech se totiž objevují 4 druhy špekáčků. Tradiční špekáčky, špekáčky podle české vyhlášky, drůbeží verze a zahraniční výrobky, které se nemusí řídit žádnými pravidly. A jednoduchá rada, jak špekáčky vybírat? Čím kratší je složení, tím méně umělých látek potravina obsahuje.
Pokud chcete kvalitní špekáček, vybírejte podle složení, zdroj: Shutterstock
Test špekáčků 2025
Pokud vás zajímá, jak dopadly špekáčky v testování a které mají nejvyšší kvalitu, podívejte se na výsledky testů. Nejlépe dopadly špekáčky značky Pikok. Stojí 147,90 Kč za 1 kg. První místo získaly díky tomu, že výrobce nepoužil stabilizátory ani škrob. Navíc mají jeden z nejnižších obsahů soli.
Na druhém místě se umístily Výběrové špekáčky Řezníkův talíř. Dle testu mají ideální obsah masa i tuku, ale zároveň se při testu přišlo na to, že je v nich o něco méně masa, než uvádí výrobce. Obsah masa se však vešel do povolené odchylky. Na 3. místě skončily Múúú Farmářské špekáčky. Ty mají podle hodnocení ideální obsah masa i tuku. Bohužel zde výrobce použil stabilizátory a samotné špekáčky jsou trochu slanější.
Čtvrté místo obsadily špekáčky, které hodnotitele ale příliš neoslnily. Metro Premium Špekáčky mají sice dobrý poměr masa a tuku, neobsahují stabilizátory a škroby, ale mají tuhé střívko a velké množství kolagenních částic. Na 5. místě jsou Váhala Špekáčky extra vázané. Jsou označeny logem „Vyrobeno podle České cechovní normy“. Poměr masa i tuku je skvělý, ale obsahují vepřové kůže a velké množství kolagenních částic.
Ať už se chystáte na táborák nebo grilovačku, vybírejte s rozmyslem. Dobré špekáčky nejsou jen o chuti, ale i o složení. Čím méně zbytečností obsahují, tím víc vám budou chutnat.