Potravina chutná jako čokoláda, ale je 100krát zdravější. Dejte si kousek každé ráno
Čokoláda a káva patří k jedněm z mnoha neřestí. Jistě, v malém množství mohou být pro náš organismus prospěšné, existuje však i potravina, která má podobnou chuť, ale pyšní se několikanásobně výraznějšími zdravotními benefity. Té jíme poměrně málo, přestože by měla být vzhledem k obsahu prospěšných látek součástí našeho pravidelného jídelníčku.
Rostlinka je známá především svými modrými květy. Dorůstá výšky až jednoho metru a podle staré české pověsti v ní má být zakletá modrooká dívka, která čeká na svého milého. Její pražené kořeny se často používají jako náhražka kávy. Chutnají totiž lehce hořce a po oříšcích.
V minulosti se jí přitom říkalo různě, třeba koření svatého Pavla, pruská káva či kozí cecek. Pěstovala se už ve starém Egyptě a během Napoleonovy vlády sloužila jako běžná náhražka kávy ve Francii , stejně tak i během kávové krize ve východním Německu. Také v Čechách se dlouhé roky prodávají náhražky kávy s jejím obsahem. Ty naše babičky s oblibou kupovaly pro jejich pro nízkou cenu, studie však dokazují, že dokáží účinně působit jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva. Pivovarníci rostlinu zase využívají pro vylepšení chuti piva.
Tato příbuzná pampelišky má také velkou škálu zdravotních benefitů. Obsahuje například prebiotikum inulin, které podporuje růst zdravých střevních bakterií a zlepšuje trávení. Inulin také stabilizuje hladinu cukru v krvi. Rostlina kromě toho snižuje cholesterol a má protizánětlivé účinky, jejím nálevem se mohou proplachovat oči trpící zánětem spojivek, pomáhá též s otoky. Podporuje zdraví jater a posiluje imunitní systém.
Zdravé sladidlo nahrazující cukr
Možná už jste poznali, že se jedná o čekanku obecnou. Ta je dnes známá hlavně ve formě nejrůznějších sladidel, která jsou výrazně zdravější než běžný bílý cukr. Mají totiž nižší glykemický index a nezvyšují tak rychle hladinu cukru v krvi. Dále obsahují inulin, který zlepšuje trávení a podporuje zdravý mikrobiom a hubnutí. Také je v nich výrazně méně kalorií a jsou vhodná i pro diabetiky.

Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je také považována za zdravou potravinu, nicméně méně kvalitní čokolády často obsahují hodně cukru. Čekanka je oproti tomu bohatší na vlákninu a nemá v sobě skoro žádný tuk. Navíc je bezkofeinová a neobsahuje tedy ani stimulační látky, je tedy považována za bezpečnou pro těhotné a kojící ženy. Také zmírňuje zácpu, která je během těhotenství často typická.
Kofein má diuretické účinky, zvyšuje potřebu tekutin a potřebu močení. Jeho nadměrná konzumace může vést až k dehydrataci. Kromě toho snižuje vstřebávání některých živin jako jsou například vápník a železo. Mimoto zvyšuje krevní tlak a negativně ovlivňuje spánek.
Čekanková sezona začíná na podzim
Pražené kořeny čekanky mají jemnou chuť připomínající čokoládu, šťáva z nich se dá pít ve směsi s mlékem, kdy zlepšuje krevní obraz, nicméně zpracovat můžeme i květy nebo listy. Velmi oblíbené jsou též čekankové saláty z čekanky listové.

Její sezona začíná navíc až na podzim, kdy máme z důvodu hrozících chřipek a viróz zvýšenou potřebu přísunu minerálů a vitamínů. Kořen je vhodné sbírat než dojde k přízemním mrazíkům, tedy zkraje podzimu či jara. Dorůstat může až třiceti centimetrů, často se prodává sušený na velké kostky. Jestliže se čekanku rozhodnete užívat pravidelně, mějte na paměti, že má mírně močopudné a projímavé účinky. Zvláště pak její kořen má vynikající čistící vlastnosti.