Zázračná potravina (přitom ji mají všude), díky které začnete hubnout. Tohle je to, co hledáte
Některé potraviny mají ve fitness světě speciální postavení. Obsahují totiž vysoký obsah bílkovin, který je například při hubnutí absolutně klíčový. Jednou z takových potravin je tvaroh, který má pro všechny, kdo chtějí se svou váhou zatočit opravdu lákavou nutriční hodnotu.
Tvaroh patří mezi nejoblíbenější potraviny, které efektivně napomáhají hubnutí. Jak je to možné? Především díky jeho unikátnímu složení. Obsahuje totiž velké množství bílkovin a zároveň malý obsah tuku a sacharidů. Ve sto gramech nízkotučného tvarohu, což je běžná porce, najdeme od dvanácti do patnácti gramů bílkovin. Kdybychom tyto hodnoty srovnali například s hovězím masem, mělo by sice asi dvacet gramů bílkovin na sto gramů, vyšlo by ovšem výrazněji dráž a zároveň by obsahovalo vyšší obsah tuku a kalorií.
Bílkoviny jsou přitom při hubnutí opravdu důležité, zaprvé napomáhají regeneraci svalové hmoty, takže se hodí i po cvičení, zadruhé hezky zasytí. Člověk, který je v období diety v kalorickém deficitu se díky nim cítí plnější. Bílkoviny navíc dokáží udržet pocit sytosti po dobu delší než například stejná porce sacharidů. Při jejich dostatečné konzumaci se tak efektivně vyhnete dalšímu svačinkování anebo nočním chutím a mlsání. Bílkoviny navíc zvyšují proces termogeneze. Termogeneze spotřebovává energii, čímž se zvyšuje energetický výdej organismu.
Co připravit z tvarohu?
Z tvarohu můžete vařit, je ovšem jasné, že tvarohové knedlíky anebo tvarohová bábovka nejsou při dietě zrovna ideální. Tvaroh ovšem můžete nenápadně přidat do jídla tak, abyste v něm navýšili počet bílkovin, zůstali déle sytí, měli více energie a efektivně hubli.
Můžete si jej tak například připravit s ovocem a oříšky, přimíchat jej do ovesné kaše anebo si z něj připravit chia pudink. Jak? Jednoduše smíchejte chia semínka (která jsou sama o sobě plná bílkovin) s vodou a vyčkejte asi patnáct minut, než se promění v kašičku připomínající sliz. Chia semínka nikdy nejezte nasucho, po kontaktu s tekutinou totiž mnohonásobně zvětšují svůj objem! Semínka pak smíchejte s jogurtem a trochou arašídového másla. Taková svačina vás zasytí na několik hodin.

Pokud nejste na sladké, sázejte na tvarohové pomazánky. Abyste snížili počet kalorií ve stravě, můžete použít namísto chleba krekry anebo nízkosacharidovou možnost plnou vlákniny – kapii. Tu rozkrojte a naplňte pomazánkou. Do nejrůznějších tvarohových pomazánek můžete přimíchat tuňáka, který jídlo obohatí o další bílkoviny anebo sardinky. Do pomazánek můžete vmíchat i sýr, například mozzarellu. Takovou snídani či svačinu můžete ještě obohatit o míchaná vajíčka.
Připravit si můžete také tvarohové placky. Jednoduše smíchejte tvaroh s vajíčkem, rozemletými ovesnými vločkami (anebo například špaldovou moukou) a trochou soli.
Nahradíte jím i kaloričtější potraviny
Tvarohem můžete nahradit i méně zdravé anebo kaloričtější potraviny, například nejrůznější dipy a omáčky. Tvrdý tvaroh nahradí slaný a tučný balkánský sýr. Složení tvarohu se velmi podobá nutriční hodnotě řeckého jogurtu anebo sýru cottage. Všechny tyto mléčné výrobky jsou přitom při shazování váhy velmi oblíbené. Abyste se jich nepřejedli, můžete je pravidelně obměňovat. Když tvaroh naředíte trochou mléka, může suplovat smetanu a příjemně odlehčí i mnohé krémové dezerty. Do těch pak můžete namísto cukru použít například stévii, abyste ušetřili kalorie.

Tvaroh se zkrátka hodí jako skvělý doplněk snídaní anebo pro odlehčení běžných jídel. Je také vynikající zdravou svačinkou, která rychle zažene pocit hladu. Kromě toho se jedná o poměrně levný způsob, jak doplnit během dne do těla bílkoviny, zvýšit pocit sytosti a vyhnout se pozdějšímu vlčímu hladu. Navíc se dá připravit nasladko i naslano a to opravdu v řádu několika málo minut.
Tvrdý tvaroh má mimochodem pozitivní vliv na střevní mikrobiom, a protože při jeho výrobě nebyla využita termizace, má v sobě zachovanou přirozenou mikroflóru. Kromě vápníku obsahuje i vitamin B2. Tvaroh ovšem rozhodně nejezte, pokud hůře trávíte mléčné výrobky. V takovém případě můžete zkusit verzi bez laktózy, která má stále vysoký obsah bílkovin, ale je šetrná k vašemu zažívání anebo se poraďte se svým lékařem.