V Itálii používají drony se speciálními senzory pro detekci bakterií na umírajících olivových stromech

Bakteriální infekci, která pustoší olivové sady v jižní Evropě, lze odhalit díky dronům mnohem dříve, než se objeví její příznaky. Speciální kamery, které detekují teplo a elektromagnetické spektrum od rentgenového záření po rádiové vlny, upozorní na stromy, které jsou již napadené.

Podle webu ArabNews je bakterie Xylella fastidiosa přenášena drobným, mízu sajícím hmyzem, známým jako listonoši. Jakmile je olivovník touto bakterií zasažen, rostlina je odsouzena k zániku. Jediným způsobem, jak bojovat proti šíření takzvaného malomocenství olivovníků, je likvidace nemocných stromů.

„Včasné odhalení je pro likvidaci bakterie rozhodující,“ řekl Zarco-Tejada, zemědělský inženýr z výzkumného centra v Itálii. Od roku 2013, kdy mikroskopický patogen zasáhl italský region Apulie, zahynulo v Itálii více než milion olivovníků a v současné době je postiženo dalších 10 milionů stromů.

Bakterie napadla i ovocné sady ve Španělsku a Francii. Řecko a Portugalsko se již také připravují na její pravděpodobný příchod. Ohroženo je přibližně 350 druhů rostlin, včetně vinné révy, citrusů a mandloní. Ve Spojených státech je bakteriální infekce známá pod názvem Pierceova choroba, která koncem 19. století zpustošila kalifornské vinice.

Aby otestovali svoji novou technologii, Zarco-Tejada a mezinárodní tým výzkumníků namontovali termální a hyperspektrální kamery na bezpilotní dron a vyslali ho nad sady s olivovníky. Současně testovali olivovníky na přítomnost infekce i na zemi. Po vyhodnocení snímků z dronu vědci zjistili, že infekci lze odhalit tři až šest měsíců předtím, než se na stromech objeví viditelné příznaky.

„Získali jsme spektrální podpis a teplotu z každé jednotlivé koruny stromu,“ uvedl Zarco-Tejada. Data pak byla vložena do modelu sestaveného pomocí metod strojového učení. Kamery lze snadno instalovat na malá bezpilotní letadla nebo drony, podobně jako se používají pro letecké snímkování a sledování.

Podle studie zveřejněné na začátku tohoto roku v časopise Biorxiv se patogen přenášený hmyzem pravděpodobně šíří rychleji díky globálnímu oteplování. Bezprostřednějším faktorem jeho nejčastějšího rozšíření je však pravděpodobně globální obchod, uvádí studie.

V současné době se provádějí měření výskytu bakterie Xylella fastidiosa v mandloňových sadech ve středním Španělsku. Podle Mezinárodní rady pro olivy (IOC) se Itálie a Španělsko společně podílejí na celosvětové produkci olivového oleje téměř 70 procenty.

Zdroj: arabnews.com