Tento lahodný koláč zvládnou i děti: Příprava je jednoduchá a vy budete za hvězdu
Pečení je zábava, kterou maminky často s oblibou podnikají právě se svými dětmi. Tento koláč zvládnou i vaše ratolesti, nenadělají přitom ani trochu nepořádku.
Upéct nějakou tu bábovku, buchtu nebo dort může být vynikající domácí aktivitou, jak strávit podzimní nebo zimní měsíce. Venku totiž bývá ošklivě, my si přesto chceme užít hezký víkend s rodinou pohromadě a v pohodové atmosféře. Do pečení se pak rády zapojují mnohdy i naše ratolesti. Ty však mají sklony nadělat přitom ohromný nepořádek…
Vyčítat jim je to samozřejmě zbytečné, k dětem už určitá dávka nešikovnosti patří, protože ještě nemají úplně vyvinutou jemnou motoriku. Navíc už jen to, že mohou rodičům při tvoření nějaké té pochoutky pomoci, jim mnohdy vykouzlí nezapomenutelný úsměv na tváři a hlavně krásné vzpomínky do budoucna. Jedná se tak o aktivitu, kterou rodiče s dětmi provozují velmi rádi, protože při ní skvělé prohloubí vzájemné vztahy.
Děti do pečení zapojte
Je ovšem důležité najít zároveň recepty, které nezaberou dlouhé hodiny a u nichž se nesetkáme s nejistým výsledkem. Například makronky nebo suflé jsou dobroty, jež se jen málokdy povedou napoprvé i těm největším mistrům.
My jsme ale objevili recept na vynikající koláč, jehož příprava je absolutně jednoduchá. Za dozoru rodičů ji zvládnou větší děti i samy a je vhodný i pro úplné začátečníky. Jestliže se tak například tatínek vymlouvá, že neumí péct, může být právě toto jeho premiéra.
Zároveň se jedná o ideální svačinku, kterou můžete přinést na jakoukoli návštěvu a vždycky s ní sklidíte úspěch. Existuje také minimální riziko toho, že byste recept pokazili. Zkrátka výhra na všech frontách!

Ingredience
Koláč upečete z dostupných ingrediencí, které většinou už doma máme nebo z těch, které nejsou finančně vůbec nedostupné. Potřebovat na něj budete jeden prášek do pečiva, dvě lžíce kakaa, 250 gramů hladké mouky a necelý decilitr rostlinného oleje. Dále pak sáček vanilkového cukru, použít však můžete i vanilkový lusk. Připravte si také jedno deci mléka, pět vajec a zhruba 250 gramů cukru. Ten můžete nahradit i zdravější variantou sladidla.
Nezapomeňme ani na krém, na který budete potřebovat osm decilitrů mléka, dva až tři sáčky vanilkového cukru, zbytek vanilkového lusku a dvě balení banánového pudinku. Pak už vám bude stačit zakoupit jenom zakysanou smetanu, které použijeme do receptu čtyři deci. Také se ujistěte, že máte doma asi šest lžic moučkového cukru. A můžeme začít! Postup je velmi jednoduchý, jak už jsme zmínili.
Napřed pudink, pak lehký a nadýchaný korpus
Nejprve si uvaříme banánový pudink, který osladíme vanilkovým cukrem. Ten necháme dobře vychladnout v chladničce, aby hezky ztuhl. Potom můžeme začít pracovat na korpusu. Utřeme žloutky s cukrem a ostatními surovinami, z bílku vyšleháme sníh, který do těsta jemně zapracujeme.
Vajec je, pravda, do receptu potřeba poměrně velké množství, na stranu druhou se na nich opravdu nevyplácí šetřit, protože koláči dodávají tu správnou lehkost. Použít však můžete i nějakou veganskou variantu vajec, někdo vyrábí sníh třeba z cizrnové vody. Celou směs pak nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Lžící na ni navrstvíme ještě pudink.

Před dopečením připravte finální tečku
Koláč pečeme při 180 °C po dobu asi pětatřiceti minut. Mezitím si můžeme připravit smetanu, jíž vyšleháme s moučkovým cukrem, aby byla trochu sladší. Směsí následně potřeme koláč a pečeme ještě po dobu dalších deseti minut.
Dezert získá díky smetaně vláčnou a opravdu vynikající chuť. Garantujeme, že něco takového vaše okolí ještě nejedlo a s receptem sklidíte úspěch na každé sešlosti. Co je ale nejdůležitější, zamilují si ho i vaše ratolesti.