Tento jednoduchý trik zásadně sníží riziko demence ve stáří. Odborníci doporučují začít ještě dnes
Vitamin D je pro zdraví nezbytný, nové výzkumy ukazují, že ve skutečnosti zřejmě ještě daleko víc, než jsme si mysleli. Naznačují, že jeho nedostatek může souviset s rizikem vzniku demence a zároveň tak i Alzheimerovy choroby, což je zpráva naprosto klíčová.
„Na základě observační studie bylo zjištěno, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D mají 54% pravděpodobnost vzniku demence v porovnání se situací, jejichž hladina by byla v normě,“ uvádí český Státní zdravotní ústav.
A skutečně. Podle studie z roku 2022, kterou zveřejnil zahraniční web The American Journal of Clinical Nutrition, byla nízká hladina vitaminu D spojena nejen se zvýšeným rizikem demence, ale také s rizikem mozkové mrtvice. Studie zahrnovala přes 294 tisíc lidí a na jejím základě bylo zjištěno, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D (pod 25nmol/l) v krvi mají zvýšenou pravděpodobnost demence až o již zmíněných 54 procent.
Vitamin D může pomáhat snižovat nahromadění amyloidu a tau proteinu v mozku. Jednoduše řečeno, amyloid je druh proteinu, který se může začít hromadit v mozku a narušovat tak komunikaci mezi jednotlivými buňkami, což vede k jejich degradaci. Amyloid tak hraje při vzniku demence klíčovou roli. Tau protein je protein zodpovědný za stabilizaci mozkových buněk. Pokud ovšem pacient onemocní například Alzheimerovou chorobou, může se však začít tau protein hromadit a shlukovat do takzvaných klubek, která pak narušují transportní systém neuronů, ty postupně odumírají.
Co je to demence?
Mezi obecné znaky demence patří ztráta paměti a zmatenost. Dalšími znaky jsou dezorientace v čase a prostoru, problémy se slovní zásobou a se správným chápáním konverzace. Kromě toho se demence projevuje poruchami úsudku, nezvyklým chováním a změnami nálad. Vůbec nejčastější příčinou demence je pak Alzheimerova choroba. Dále cévní demence, která je způsobena špatným průtokem krev do mozku, ta se může u pacientů rozvinout například po mrtvici.
Nutno ovšem upozornit, že vitamin D není všemocný, svou roli ve vzniku demence hraje celkový životní styl, věk, pohlaví, ale i to, zda jedinec cvičí, dobře se stravuje, užívá alkohol a zda udržuje bohaté sociální kontakty, které mu stimulují mozek.

Další působení vitaminu D
Podle dalších názorů odborníků může pak nedostatek vitaminu D souviset se vznikem několika psychických poruch, například schizofrenie či deprese. Ten může být mimo jiné účinným pomocníkem i při takzvaných sezónních depresích způsobených zhoršením počasí. Kromě zlepšení nálady zároveň stabilizuje vitamin D emoce. Některé studie dále naznačují, že může být spojen s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu nebo prostaty či diabetu. Tyto výzkumy je však třeba ještě podpořit.
Obecně pak také vitamin D pomáhá zlepšovat náladu a chrání i před vznikem roztroušené sklerózy anebo osteoporózy. Protože posiluje správnou funkci imunitního systému, snižuje riziko některých druhů autoimunitních onemocnění. Vypadá to navíc, že hraje roli i v rámci prevence vzniku kardiovaskulárních chorob.
Jak doplnit vitamin D?
Právě s koncem léta a příchodem podzimu a zimy hladiny vitaminu D v našich tělech nezadržitelně klesají. V našich končinách je jej tedy třeba v tomto období doplňovat. Pokud bychom ale žili v zemích, kde svítí celoročně sluníčko, například v karibských oblastech, takové problémy bychom spíše řešit nemuseli. Vitamin D totiž vstřebáváme do pokožky právě díky slunečnímu záření velmi snadno. V zimních měsících jej pak musíme obtížně získávat ze stravy anebo pomocí doplňků.
Obsah vitaminu D v potravinách je různý, některé jsou bohatší než jiné. Obecně lidské tělo ale o trochu lépe vstřebává vitamin D z živočišných potravin. Obsahují jej například tučné ryby jako makrela, sardinky a losos, dále vaječné žloutky anebo hovězí játra. Dále najdeme vitamin D v houbách shiitake anebo v různých druzích rostlinných mlék. V našich končinách je ovšem dobré nesázet pouze na stravu a vitamin kombinovat právě s kvalitními doplňky z lékárny.
Odborníci doporučují užívat vitamin D3, který se do těla zpracovává efektivněji než D2, ještě v kombinaci s vitaminem K2. Ten totiž napomáhá tomu, aby se nám neukládal vápník, s jehož metabolismem vitamin D pracuje, do měkkých tkání. Doporučené množství dávkování rozhodně nepřekračujete, vitamin D je sice lidskému zdraví v mnohém prospěšný, při předávkování ale hrozí například poškození ledvin, zvápnění měkkých tkání, v lehčích případech jen nevolnost i zvracení.
Zdroje: archiv.szu.cz, health.harvard.edu, newatlas.com, sciencedaily.com, iglanc.cz, pharmanews.cz