Tato zelenina chrání vaše kosti: Po 50 je vitamin K nezbytný pro prevenci osteoporózy
Po padesátce by mělo být zdraví důležitější, než kdy dříve. Tělo se začíná měnit a procházet přirozenými změnami. Právě proto je klíčové se v tomto věku zaměřit na prevenci a péči o své tělo. S rostoucím věkem se totiž zvyšuje riziko různých onemocnění a problémů. Jedním z nich je osteoporóza, která vede k oslabení kostí a zvyšuje riziko zlomenin.
Zdraví kostí si dlouhodobě zachováme díky správné výživě. Právě naše strava může mít zásadní vliv na prevenci osteoporózy. Existují potraviny, které obsahují látky podporující zdraví kostí a kloubů. Mezi tyto látky se řadí vápník, různé antioxidanty a vitamíny. Pokud chcete problémům předejít, zařaďte do jídelníčku potravinu, o které se za malou chvíli dozvíte více.
Jak poznat přicházející osteoporózu?
Tato nemoc má často pomalý vývoj. Příznaky nejsou v začátcích onemocnění příliš znatelné, může vás trochu pobolívat v zádech, nebo nemusíte cítit vůbec nic. Hlavním příznakem je deformace postavy a zvětšující se zakřivení páteře. Dokonce může dojít k tomu, že se začnete zmenšovat, a to klidně až o 10 centimetrů. Často se stává, že se na osteoporózu přijde až s první zlomeninou.
Na takové onemocnění by si měli dát pozor zejména ženy okolo 50. roku. Po menopauze dochází k hormonálním změnám a kvůli tomu dochází k úbytku kostní tkáně. Osoby ve věku 60 – 70 let jsou náchylní k osteoporóze vlivem stárnutí. Dochází totiž k útlumu obnovy kostí a riziko zlomenin významně narůstá a to u obou pohlaví.
Zázračná potravina
Potravinou, která vás může před onemocněním kostí částečně ochránit, je kapusta. I když bývá často považována za jídlo chudých, má nespočet zdravotních benefitů. Tato zelenina je skvělým zdrojem vápníku a minerálů, ty jsou pro zdraví kostí důležité. Vápník je totiž nezbytný pro tvorbu kostí a udržení jejich pevnosti, navíc se tento minerál z kapusty dobře vstřebává. Kromě vápníku také obsahuje hořčík a další cenné živiny, které aktivují vitamin D, což způsobuje efektivní vstřebávání vápníku. Tento přírodní zázrak vám může výrazně pomoci v ochraně proti osteoporóze a to hlavně ve vyšším věku.

Kapusta obsahuje také další cenné živiny, které posilují celé tělo. Je také bohatá na vitamin C, ten podporuje tvorbu kolagenu, který je stěžejní pro zdraví kostí, kloubů a pokožky. Kapusta také obsahuje vitamin K a kyselinu listovou – tyto složky jsou klíčové pro udržení zdravého stavu mozku a paměti. Pravidelnou konzumací kapusty tedy nic nezkazíte v jakémkoliv věku.
Jak zařadit kapustu do svého jídelníčku?
Kapusta má také široké využití v kuchyni, dá se konzumovat vařená, dušená a dokonce i kvašená. Existuje tedy několik způsobů, jak ji do svého jídelníčku zařadit. Nejjednodušší možností může být přidání kapusty do salátu, kterému tak dodá křupavost a zajímavou chuť. Možností je také kapustové smoothie, i když se to na první pohled nezdá, s kombinaci s ovocem vytvoří chutný nápoj, který je navíc zdravý a výživný. V zimě se vám může hodit kapustová polévka, ta vás skvěle zahřeje a dodá vám potřebnou energii. Pokud rádi experimentujete, zkuste fermentovanou kapustu, známou jako kysanou. Tato forma kapusty je velmi zdravá, jelikož díky fermentaci obsahuje probiotika, která mají pozitivní vliv na trávení. Kysanou kapustu tak můžete použít jako přílohu, nebo hlavní ingredienci některých pokrmů.

Kapusta je jednou z nejstarších z listové zeleniny. Je považována za důležitou potravinu už od pradávna, pěstovali ji totiž i Egypťané a Turci. Jakmile se dostala do Evropy, začalo její šlechtění. Pro své zdravotní benefity je považována za superpotravinu. Nabízí škálu zdravotních výhod a navíc je velmi chutná. Začleněním této zeleniny do vašeho jídelníčku získáte zdravotní benefity, ale také obohatíte své kulinářské dovednosti, pokud ji nevaříte často.
Zdroje: zlinsky.denik.cz, fitness101.cz, ikem.cz