Takto přípravíte světovou bramborovou kaši. Celé kouzlo je v 1 surovině, říká šéfkuchař
Mohlo by se zdát, že připravit bramborovou kaši umí každý. Uvaříme brambory, rozmixujeme, smícháme s mlékem, osolíme a voilà – bramborová kaše je na světě. Jenže existuje jedna ingredience, na kterou řada lidí zapomíná, případně ji používají úplně špatně.
Abyste získali skutečně výbornou bramborovou kaši a ne jen průměrnou hmotu z rozmixovaných brambor, je potřeba postupovat s citem a velkou trpělivostí. Pokud se jí ovšem budete chvíli věnovat, získáte přílohu, kterou vaši strávníci budou naprosto milovat. A budou ji chtít takhle vařit pořád.
Základem je, že byste brambory neměli před vařením loupat ani krájet. Většina lidí to tak sice dělá, protože je to mnohem jednodušší, ale brambory tím přijdou o vodu a kaše pak má jinou konzistenci. Mnohem lepší je uvařit je ve slupce, a to v hodně osolené vodě. Bude to sice trvat o chvíli déle, ale to čekání se vyplatí.
Jakmile do nich píchnete vidličkou a zjistíte, že už jsou měkké, odstavte je ze sporáku, slijte a nejlépe ještě horké oloupejte. Pak je potřeba rozmačkat je. Nemůžete si hned na začátek vzít na pomoc mixér, protože by si s celými brambory neporadil. Proto je potřeba dělat to vidličkou nebo ještě lépe – mačkadlem (šťouchadlem) na brambory. Chvíli to zabere a je potřeba vynaložit i sílu, ale výsledek bude stát za to.
Zásadní je studené máslo
A nyní přijde na řadu ta zásadní ingredience, kterou řada lidí vynechává. Někteří ji zkrátka doma nemají po ruce, jiní ji nechtějí kupovat kvůli její vysoké ceně, další se spokojí s „falešnou“ bramborovou kaší jen z brambor a mléka. Ale tou esencí, která jí dodá jedinečnou chuť, je máslo. Pravé máslo, žádný rostlinný tuk ani jiné náhražky.
Podstatné ale je, že spousta lidí, kteří ho do kaše přidávají, to dělá špatně. Někdo ho nechává rozpustit v mléce, jiný ho nechá volně rozpustit nad plamenem nebo v mikrovlnné troubě. A pak ho nalijí do rozmixovaných brambor společně s mlékem. Sice to funguje, ale kaše nebude tak dobrá, jak je zamýšleno. Na máslo se totiž musí jinak.

Je potřeba vmíchat ho do ní po kouscích a studené. Takže si z něj odkrajujte tenké plátky, vkládejte je do hrnce a šťouchejte nebo mixujte spolu s bramborami. A tak pokračujte, dokud ho nezapracujete celé. Jeho množství přitom závisí na hmotnosti brambor, ale obecně se doporučuje 250 gramů másla na 1 kilogram brambor. A nemusíte se bát, že je to přespříliš – leckdo dává dokonce i dvojnásobné množství, tedy půl kila na kilo brambor.
A proč máslo nerozpouštět? Protože v sobě obsahuje vodu. Pokud ho rozpustíte, tak se tuk od vody oddělí, což můžete v tekutině jasně vidět. A jejich spojení následně bude pracné nebo spíš nemožné. Pakliže zapracujete celé kusy, máslo se přirozeně rozpustí přímo v horkých bramborách. A výsledek bude skvělý.
Přichází čas na mléko
Teprve až na závěr se do bramborové kaše vmíchá mléko. Tentokrát by mělo jít o hodně teplé, téměř horké mléko (ale neměl by se na něm při ohřívání udělat škraloup). Lijte ho po troškách a opět šťouchejte nebo mixujte. Mléko by kaši mělo dát požadovanou konzistenci, ale není nutné přehánět to s ním. Typicky by měla stačit zhruba čtvrtina hrníčku.

Pokud použijete máslo, stačí skutečně jen troška mléka. A jestli chcete bramborovou kaši doladit na úplně maximálně slastnou chuť, tak místo něj použijte horkou smetanu. Ta kaši udělá ještě lahodnější, vláčnější a nadýchanější. Nakonec stačí jen dosolit a máte hotovo.
Pak už ji můžete rovnou podávat jako přílohu k masům, rybě nebo čemukoliv dalšímu, co vám k ní sedí. A věřte, že po téhle bramborové kaši se jen zapráší. Každý ji od té chvíle po vás bude chtít a nikomu už nebude chutnat ta „klasická“ bramborová kaše z brambor a mléka.