Dáváte mycí prostředek přímo na houbičku? Ihned přestaňte, ohrožujete tím své zdraví i peníze
Přiznejte si to. Stojíte u dřezu s horou špinavého nádobí a vy s povzdechem saháte po houbě. Cvak. Láhev s mycím prostředkem se otevírá a vy s rutinní jistotou cáknete pořádnou dávku přímo na houbu, připraveni vyhlásit válku mastnotě a zaschlým kouskům jídla. Děláte to tak roky, možná i desetiletí. Vaše babička to dělala tak, vaše máma to dělala tak, a tak proč ne vy? Ale co když vám řekneme, že celý život myjete nádobí špatně? Co když tenhle zdánlivě nevinný zvyk ve skutečnosti sabotuje vaše úsilí o čistotu?
Pokud dáváte mycí prostředek přímo na houbu, může to vést k nepříjemným následkům. Nejenže se vám z ní začne linout zápach, který je skutečně nesnesitelný, ale také tím vytváříte ideální prostředí pro množení bakterií. Vlhkost houby v kombinaci se zbytky jídla a neustálým přísunem čerstvého mycího prostředku je pro bakterie jako ráj na zemi. Mají vše, co potřebují k životu a rychlému rozmnožování. Výsledkem je silný zápach a potenciální zdravotní rizika.
Vaše houbička na mytí nádobí je domovem bakterií
Pokud patříte k těm, kteří při mytí nádobí rutinně stříknou mycí prostředek přímo na houbu, možná je čas přehodnotit tuto běžnou praxi. Ačkoli se to může zdát jako rychlý a účinný způsob, jak začít s mytím nádobí, ve skutečnosti můžete nevědomky přispívat k něčemu mnohem méně žádoucímu – k růstu bakterií. Vaše kuchyňská houba se může proměnit ve skutečné bakteriální hnízdo.
Houba na nádobí je sama o sobě vlhká a savá, což je kombinace, kterou bakterie přímo milují. Jakmile na houbu přidáte mycí prostředek, poskytujete těmto bakteriím ještě lepší podmínky k životu. Tyto bakterie pak při mytí nádobí snadno přeneseme na umývané talíře a příbory, což může vést k potenciálním zdravotním rizikům, zvláště pokud máte v rodině malé děti nebo starší osoby.
Ačkoliv některé mycí prostředky mají antibakteriální vlastnosti, nejsou všemocné. Bakterie jako Salmonela nebo E. coli mohou přežít i v náročných podmínkách a vaše houba může být pro ně skvělým útočištěm, pokud se pravidelně nevyměňuje. Aby toho nebylo málo, řada studií ukázala, že houby na nádobí jsou jedním z nejšpinavějších předmětů v domácnosti. Jednu houbičku bychom dle odborníků měli proto používat maximálně týden.

Mnoho lidí zbytečně plýtvá
Plýtvání mycím prostředkem je jedním z těch domácích zlozvyků, které si často ani neuvědomujeme, přestože nás mohou stát nemalé peníze. Přímá aplikace mycího prostředku přímo na houbu se na první pohled může zdát jako efektivní řešení. Koneckonců, je to rychlé a zdánlivě účinné. Mnoho lidí je přesvědčeno, že čím více prostředku použijí, tím bude mytí účinnější. Bohužel, toto není pravda.
Zvažte, kolik lahví mycího prostředku spotřebujete za měsíc. Vynásobte to dvanácti a podívejte se na roční náklady. Mnozí z nás by byli překvapeni, kolik peněz ročně vyhodíme doslova do kanálu. Často se také stává, že mycí prostředek se rychle spotřebuje na prvním talíři nebo hrnci, a tím pádem na zbytek nádobí už nezbývá dostatek prostředku, což vede k nutnosti přidání další dávky.
Jak tedy nádobí správně umývat?
Existuje mnohem efektivnější způsob, jak umýt nádobí a ušetřit přitom spoustu prostředku. Tím tajemstvím je napuštění dřezu vodou s trochou jaru nebo jiného oblíbeného přípravku. Žádné plýtvání, žádné neustálé dolévání prostředku na houbu. Jen efektivní čištění, kdy mycí prostředek zůstává tam, kde má být – ve vodě a na nádobí.

Nejen že takhle ušetříte litry mycího prostředku a vody (a tím pádem i slušnou částku z rodinného rozpočtu), ale taky si usnadníte práci. Špinavé talíře, hrnce a příbory prostě házíte do připravené lázně, kde se odmočí a umyjí prakticky samy. Pak už je jen lehce dočistíte houbičkou, opláchnete a naskládáte do odkapávače. Žádné drhnutí, žádná zbytečná námaha, žádné nekonečné mytí houbičkou nasáklou mycím prostředkem
Zdroj: Autor, denik.cz