Přidejte tuto tajnou přísadu a vaše buchta zůstane nadýchaná a čerstvá celé dny
Kdo by neměl rád čerstvou, měkkou a vláčnou buchtu, která vydrží několik dní stejně svěží, jako byste ji právě vytáhli z trouby? Jenže většinou je realita jiná, u některých druhů pečiva se po jednom či dvou dnech může stát, že se začne drobit, vysychá a ztrácí svou původní vláčnost. Naštěstí existuje jeden nečekaný trik, který vaši oblíbenou buchtu pozvedne na úplně novou úroveň. A co je nejlepší? Surovinu, kterou na to potřebujete, pravděpodobně už máte doma!
Nenápadná zelenina, kterou většina z nás používá hlavně jako přílohu
Tou tajnou přísadou, která vaší buchtě dodá vše potřebné, aby byla vláčná, měkká a vydržela déle čerstvá, je cuketa. Protože je bohatá na vodu, velmi se hodí i na pečení. Její přirozená vlhkost přidává těstu extra šťavnatost. Takže pokud se vám stává, že vaše bábovky, perníky nebo muffiny druhý den nejsou takové jako čerstvě upečené, verze s cuketou vás jistě mile překvapí.
Cuketa do těsta postupně uvolňuje svou vlhkost
Díky tomu, že cuketa dokáže postupně propouštět svou vlhkost do těsta, pečivo zůstane vláčné a měkké i několik dní po upečení. Tento trik je obzvlášť skvělý pro sušší druhy těst, které mají sklon k vysychání, jako je tomu u některých druhů bábovek. A vůbec se nemusíte obávat, že ji v buchtě ucítíte.
Cuketa má velmi jemnou a neutrální chuť, která po upečení úplně zmizí. Během pečení se totiž krásně rozpustí a zanechá těsto voňavé, jemné, nadýchané a vláčné.
Zdravější alternativa vašeho dezertu
Kromě již zmíněných výhod, cuketa je také nutričně bohatá surovina s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů, a to vše s minimem kalorií. Takže pokud se snažíte omezit množství mouky nebo hledáte způsoby, jak do jídelníčku nenápadně vpašovat více vlákniny a živin, nyní znáte skvělé řešení.
Upečená buchta vám déle vydrží
Jedním z největších problémů u domácího pečiva je to, že většinou rychle vysychá. Díky vlhkosti, kterou cuketa dodá do těsta, buchty a jiné pečivo zůstanou déle čerstvé a vláčné. To znamená, že si můžete svůj výtvor vychutnávat i několik dní po upečení, aniž byste museli řešit, že se pečivo drobí nebo ztrácí svou původní texturu.
Recept na výborný šťavnatý perník s cuketou
Budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžíci pikantní marmelády
- 1 lžičku perníkového koření
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 kypřicí prášek do perníku
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Než se trouba rozpálí, jednoduše smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké perníkové těsto. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a ve vyhřáté troubě pečte, dokud se nelepí na špejli. Hotovou buchtu potřete marmeládou, čokoládovou či citronovou polevou.
Zdroje: foodcrumbles.com, kedlubna.tym.cz, autor
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]