Posiluje klouby, odstraňuje bolesti a pomáhá vytvářet kolagen. Právem se jí říká fialové zlato a seženete ji na každém rohu
Když začnou bolet klouby, otráví to den každému. Ne vždy je ale třeba hned sáhnout po chemických lécích – příroda nabízí řadu řešení, jak klouby posílit a zmírnit bolesti přírodní cestou. Jednou z bylin, která v tomto směru opravdu září, je kostival lékařský. Tato úžasná rostlina napomáhá tvorbě kolagenu, posiluje klouby a dokáže ulevit od bolestí kolen.
Proč kostival lékařský prospívá kloubům?
Kostival lékařský je známý už stovky let jako mocná bylina používaná při hojení ran, podlitin a bolavých kloubů. Jeho tajemství spočívá v látce zvané allantoin, která napomáhá regeneraci tkání a tvorbě kolagenu. Kolagen je základní bílkovinou pro pevnost a pružnost kloubů, šlach a vazů, a tedy díky kostivalu můžete přirozeně podpořit jeho tvorbu. Kostival navíc obsahuje slizy, třísloviny a další látky, které mají protizánětlivý a analgetický účinek.
Kostival zpracujte na mast nebo tinkturu
Kostivalovou mast nebo tinkturu koupíte v každém bylinkářství nebo si je můžete vyrobit jednoduše doma. Nejprve si nasbírejte kořeny kostivalu. Ideální čas na sběr je od podzimu do brzkého jara.
Recept na kostivalovou mast:
Připravte si:
- 4-5 čerstvých kořenů kostivalu
- 250 ml sádla (nebo kokosového oleje pro veganskou verzi)
- 30 g včelího vosku
Čerstvý kořen kostivalu nejprve důkladně omyjte v osolené vodě a osušte. Sádlo nebo kokosový olej vložte do nekovového hrnce a zahřejte na nízkou teplotu. Kořen kostivalu nakrájejte keramickým nožem a vložte do tuku. Směs vařte na mírném plameni po dobu asi 20 minut. Po vychladnutí směs přeceďte přes gázu nebo jemné sítko, čímž získáte čistý olej. Směs znovu zahřejte na mírném ohni a přidejte včelí vosk, který pomůže vytvořit hustou konzistenci. Hotovou mast nalijte do čistých, suchých skleniček a nechte ztuhnout. Uchovávejte ji na chladném a tmavém místě.

Recept na kostivalovou tinkturu:
Připravte si:
- 100-200 g čerstvého nebo sušeného kořene kostivalu
- 500 ml vysokoprocentního alkoholu
Čerstvý kostivalový kořen omyjte v osolené vodě a nakrájejte keramickým nožem na menší kousky. Pokud používáte sušený, namočte jej do vody alespoň na hodinu. Kostival vložte do sklenice a zalijte alkoholem. Sklenici dobře uzavřete a nechte macerovat na tmavém místě po dobu minimálně dvou týdnů, ideálně však až šest týdnů. Každý den směs lehce protřepejte. Po uplynutí této doby směs přeceďte a tinkturu nalijte do tmavých lahviček. Uchovávejte na chladném místě.
Jak masti a tinktury používat?
Kostivalovou mastí potírejte bolavá místa. Masírujte krouživými pohyby a nechte přípravky důkladně vsáknout. Tinkturu nalijte na gázu a přikládejte na klouby. Vnitřní požítí tinktury nebo čajů z kostivalu konzultujte vždy se svým lékařem. Vzhledem k tomu, že kostival obsahuje alkaloidy, které jsou toxické na játra, používat by se měl jen výjimečně a krátkodobě v akutní fázi onemocnění, a to maximálně 2 týdny! Při zevním použití ve formě mastí, tinktur nebo krémů je podle odborníků bylinka bezpečná.