Pečicí papír používá 90 % Čechů špatně. Zbytečně s ním bojují
Pečicí papír je v každé kuchyni běžná věc a každý z nás ho čas od času použije. Jenže spousta lidí ho používá špatně, i když je to vlastně úplně jednoduché. Stačí znát pár základních pravidel. Pojďme se podívat na to, jak správně používat pečicí papír.
Pečicí papír má celou řadu výhod. Zabraňuje připékání jídla a těsto na něm lépe drží, než jen na holém plechu. Na papíře se těsto neroztéká, takže vám bude držet mnohem lépe tvar. Díky pečicímu papíru také nemusíte vymazávat plech tukem a pokrmy tak nebudou mastné. V neposlední řadě vám odpadnou i starosti s čištěním plechu. Zkrátka jeden list papíru pro nás udělá spoustu dobré práce, pokud jej ovšem používáme správně.
Pár kapek vody
Řeklo by se, že jeho použití bude naprosto jednoduché, ale lidem se stává, že se papír kroutí a různě roluje. Je přitom úplně jedno, jakou stranou ho na plech položíme, to nehraje žádnou roli. Pokud nechceme, aby se nám papír kroutil, pak stačí na plech nejdřív nakapat trochu vody. Stačí opravdu malinko, ale papír díky tomu na plech dokonale přilne a pevně drží.

Slavná cukrářka radí
Že tato metoda je naprosto nejlepší, potvrzuje v rozhovoru pro Český rozhlas i známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Ta navíc dodává, že: „papír by měl mít přesně rozměry plechu. Papír nemačkáme. Plech si pod papír můžeme navlhčit v případě, že se peče odpalované těsto.“
Co ale v případě, že neděláme zrovna odpalované těsto, ale třeba piškoty? „Pokud na papír těsto stříkáme, což je příklad piškotů, podmázneme si těstem rohy a pak si přitiskneme papír k plechu. Stejně tak si můžeme pomoci kouskem másla, kterým lehce mázneme rohy plechu, pak na něj položíme pečicí papír,“ dodává van Gils Slavíková.
Kulatá forma není problém
Někdy je problém s tím, když chceme pečicí papír dostat do kulaté formy. Když však máte možnost odejmout boky formy, což je běžné u dortových a koláčových forem, je to mnohem jednodušší. V takovém případě stačí umístit pečicí papír pouze na dno formy. Tvar formy pak jednoduše obkreslíte přímo na papír a vystřihnete.

Čistý toustovač díky papíru
Kromě pečení v troubě se pečicí papír skvěle hodí také do toustovače. Při přípravě toustů se často stává, že sýr vyteče a znečistí vnitřek přístroje. Jakmile zaschne, je jeho odstranění velmi obtížné. Proto je dobré dávat pečicí papír i do toustovače, což vám pomůže udržet zařízení v čistotě.
Hodí se i na otevírání vína
Pečicí papír má i spoustu dalších použití, o kterých jste možná nikdy neslyšeli. Někdo přes něj válí těsto válečkem, aby se mu nepřilepovalo. Další použití je pro otevírání korkových lahví od vína. Pokud se již otevřenou lahev rozhodnete zase zavřít, zkuste korek nejprve obalit kouskem pečicího papíru. Následné otevření bude mnohem snazší.
Pomocník v kuchyni
Pečicí papír je zkrátka kuchyňský kouzelník. Díky tomu, že se vyrábí z celulózy a má lesklý, nepřilnavý povrch, tak umožní ochránit pokrmy před připečením. Nevadí mu ani extrémně vysoké teploty nebo mastnota. Dokonce někteří výrobci přidávají do pečicího papíru také silikon, který ještě dále zlepšuje nepřilnavost papíru, že se na něj nepřichytí skutečně nic. Pokud děláte skutečně křehké těsto, pak tuto vlastnost jistě oceníte.
Zdroje: cro.cz, ireceptar.cz, toprecepty.cz, packandcare.cz