Nevylévejte vodu z vaření těstovin: Tekuté zlato, které můžete skvěle zhodnotit
Vyléváte po dovaření špaget vodu, ve které jste těstoviny vařili? Děláte velkou chybu! Voda z těstovin má totiž přímo cenu zlata a v kuchyni vám bude ještě hodně užitečná. Není to žádná odpadní voda, přestože má lehké zabarvení, špinavá, jak se na nejrůznějších serverech dočtete, rozhodně není. Ba právě naopak! Je přímo nabitá nejrůznějšími zdraví prospěšnými látkami. Při vaření totiž uvolňují těstoviny do vody škrob, který má v kuchyni (ale i mimo ni) široké využití.
Voda z těstovin dokáže i díky obsahu škrobu zlepšit jak chuťový profil, tak i texturu výsledného pokrmu. Může pomoci zahustit nejrůznější omáčky aniž byste museli používat speciální škrobové prášky (například bramborové nebo kukuřičné škroby z obchodu), jejichž cena, zvláště, pokud je používáte pravidelně, rozhodně není tak příznivá, jako cena obyčejné vody z těstovin. Pokud víte, že všechnu vodu nespotřebujete, můžete ji navíc jednoduše zamrazit a uschovat si ji tak na další vaření.
Omáčka, kterou zahustíte vodou z těstovin navíc získá daleko jemnější konzistenci než ta, kterou zahustíte škrobem anebo dokonce moukou. Navíc nehrozí vznik hrudek. Své vědí Italové, kteří vodu z těstovin pravidelně přidávají do svých vyhlášených těstovinových omáček. Ty jsou pak jemné, krémové a chutné i bez přidání například velkého (anebo dokonce jakéhokoli) množství másla či smetany.
Voda z těstovin tak= způsobí to, aby omáčka k těstovině hezky přilnula. Vody z těstovin přitom do jídla rozhodně nemusíte přidávat hodně, většinou vám k dosažení kýženého výsledku postačí i jen pár polévkových lžic. Zvláště efektivní je pak voda z těstovin do nejrůznějších sýrových omáček, kdy zabraňuje tomu, aby se vlivem tepla oddělil tuk od sýra. Navíc nebudete muset používat při vaření tolik tuku k tomu, abyste dosáhli krémové a lahodné chuti.

Pokud jste fanoušci takzvaných bílých omáček a zrovna nemáte v kuchyni dostatek mléka či smetany, zkuste jednou do omáčky přimíchat právě vodu z uvařených těstovin. Ingredience krásně nahradí! Možná vás také potěší, že má taková voda velké množství významných zdravotních benefitů.
Nemusíte ji ale používat pouze do omáček, pečivu, zvláště pak chlebu, dodá nadýchanou a měkkou texturu. Hodí se i do krémových polévek anebo jako náhrada vývaru třeba do rizota. Pozor ovšem na obsah soli, pokud jste vodu solili, zmírněte obsah soli či například sójové omáčky v omáčce anebo pokrmu, do kterého vodu z vařených těstovin přidáváte.
Škrob a jeho zdravotní benefity
Škrobová voda má, jak už jsme zmiňovali, velké množství benefitů – a to i zdravotních! Dokáže skvěle zasytit, přidáním škrobu do pokrmu můžete ubrat na množství tučné smetany či másla a jídlo je tak ve výsledku o pár kalorií lehčí. Tato škrobová voda se dá využít i do salátových dresinků. Kromě snížení kalorické hodnoty pokrmu ovšem obsahuje voda z těstovin také množství mikroživin, minerálů a vitaminů, mezi které patří například fosfor, dusík, vápník, mangan, selen, měď, fosfor, železo a vitamin B.
Využití v domácnosti
Pokud máte škrobové vody opravdu hodně a nehodláte ji zamrazovat, pomůže vám i v domácnosti. Podlouží vám například jako hnojivo rostlin, které si na ní skutečně pochutnají. Získají totiž extra živiny! Pozor, kytičkám ji ale nikdy nelijte horkou ani teplou, vždy ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Uvidíte, že rostliny porostou rychleji a bude se jim dařit.
Škrobová voda pomůže i v péči o krásu. Snižuje podráždění pokožky, můžete ji tak používat jako pleťové tonikum a například si v ní oplachovat obličej. Suchou pokožku navíc hezky hydratuje. Své využití najde i v péči o vlasy, kterým jako mávnutím kouzelného proutku navrátí ztracený lesk. Působí jako jemný kondicionér a vlasy hezky změkčuje.

Ani tady ale ještě náš výčet nekončí. Voda z vařených těstovin účinně nahradí nejrůznější typy čisticích prostředků, protože dokáže absorbovat mastnostu. Použít ji můžete na čištění koberců i textilních gaučů, které s ní za pomoci kartáče vydrhnete. Pokud máte domácí mazlíčky anebo malé děti, jistě uvítáte i její další benefit, tedy to, že zároveň s čištěním odstraňuje i pachové stopy.
Kromě toho ji můžete využít i při mytí nádobí anebo ji použít k odmašťění hrnců, pekáčů či pánviček. Škrobová voda navíc zvládne i vyleštit šperky. Ty do ní stačí ponořit pouze na několik minut a následně přeleštit hadříkem.
Zdroje: jidloaradost.cz, akcniceny.cz, bonappetit.com