Můžete máslo zamrazit, aby vydrželo déle? Pravda vás překvapí
V Česku je máslo oblíbenou a hojně používanou surovinou, kterou často kupujeme do zásoby, zvlášť když se objeví v akci. Ale co dělat, když máme másla najednou až příliš? Jednou z možností, jak ho uchovat co nejdéle, je zmrazení. Nabízí se však otázka, zda máslo tímto způsobem neztratí na kvalitě a jak postupovat, aby si zachovalo svou konzistenci a chuť.
Čerstvé máslo se prodává jen krátce po výrobě, maximálně dvacet dní, a mělo by být skladováno při teplotě do osmi stupňů Celsia, aby si uchovalo svou kvalitu. Na obalu najdete označení „čerstvé“, což je záruka, že máslo nebylo předtím zamrazené a je skutečně čerstvé.
Naopak máslo označené jako „stolní“ mohlo být skladováno při mrazírenských teplotách, což mu prodlužuje trvanlivost, a často cestovalo delší vzdálenost. U takového másla je proto vyšší pravděpodobnost, že bylo zmrazené. Chcete-li si být jisti, že kupujete čerstvé máslo, vyplatí se vybírat regionální výrobky, které se dostanou na pulty obchodů co nejrychleji a bez dlouhého skladování.

Správné skladování másla
Pro zachování kvality je důležité máslo uchovávat v lednici, ideálně v zadní části, kde je chladněji. Pokud máslo potřebujete mít změklé, doporučuje se ho nechat venku jen krátce před použitím. V opačném případě dochází ke žluknutí, a máslo tak ztrácí chuť i nutriční hodnotu. Máslo uložené mimo lednici je nejlepší skladovat ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud chcete máslo používat i mimo chladničku, můžete si pořídit máslo solené. Obsah soli pomáhá zachovat čerstvost, ale i tak by se mělo spotřebovat do týdne a rovněž skladovat v nádobě, která omezuje přístup vzduchu.
Pokud se spoléháte na to, že čerstvost másla poznáte podle jeho barvy, tak jste na omylu. Barva másla totiž závisí na ročním období a stravě dojnic. V létě, kdy krávy konzumují čerstvou trávu, má máslo přirozeně žlutější odstín díky vyššímu obsahu karotenu. V zimě je máslo naopak spíše světlejší. Pokud je máslo výrazně žluté, může být i uměle dobarvené přírodním barvivem, což by mělo být ale vždy uvedeno na obalu.
Můžete máslo zmrazit?
Možná vás někdy napadlo, jestli by se máslo dalo uchovat v mrazáku – například když ho pořídíte ve slevě nebo ve větším množství. Dobrou zprávou je, že při správném skladování může čerstvé máslo v mrazáku vydržet opravdu dlouho. Mléčný tuk je velmi stabilní, a pokud ho uchováte při teplotě alespoň minus osmnáct stupňů Celsia, kvalita másla zůstane zachovaná i po několik měsíců, někdy až rok. Opakované zmrazování už jednou rozmrazeného másla se ale nedoporučuje, protože by ztratilo svou chuť a mohlo by začít žluknout.

Pokud se rozhodnete máslo zmrazit, zabalte ho raději do plastového sáčku nebo vzduchotěsného obalu. Tím zabráníte tomu, aby do sebe nasálo pachy z jiných potravin v mrazáku. Uložte ho do části mrazáku, kde nebude vystaveno častému otevírání, aby se vyhnulo teplotním výkyvům.
Máslo lze bez obav takto uchovávat v mrazáku měsíce, aniž by ztratilo na chuti či kvalitě. Aby si zachovalo svou jemnost a nepodléhalo změnám chuti, je důležité ho při rozmrazování nechat nejprve povolit pomalu v lednici. Postupné rozmrazování v chladnější teplotě zajistí, že se máslo rovnoměrně uvolní, aniž by došlo k oddělení vody a tuku, což by mohlo ovlivnit jeho konzistenci.
Takto připravené máslo bude ideální třeba na vánoční pečení, kde si zachová kvalitu i po dlouhém skladování.