Kardiolog prozradil, který alkohol je pro srdce až 10x prospěšnější než bílé víno
Některý druh alkoholu může mít na funkci vašeho srdce příznivý vliv. Samozřejmě je potřeba pít ho umírněně a střídmě. Člověk by rozhodně neměl pít žádný alkohol jen proto, aby byl zdravý. Sklenku dobrého vína si ale občas dopřát můžete. Pokud nahlédneme do jisté literatury, je dokonce pití vína prospěšné v prevenci proti srdečnímu infarktu. Řeč ale není o bílém víně, jak si možná myslíte. Naopak – pouze o červeném.
Už v 70. letech jistý doktor A. Selwyn St. Legere sepsal studii, ve které se zmínil, že v zemích, ve kterých se vůbec nepije víno, je větší procento lidí, kteří zemřeli na selhání srdce. Naopak ve Středozemí, kde si lidé k dobrému jídlu nalili sklenku červeného vína, nebyla úmrtnost spojená se srdečním infarktem tak vysoká jako jinde ve světě. Je to zajímavé, že ano? Červené víno je totiž pro naše srdce skutečně prospěšnější než víno bílé a v malém množství může i pomáhat.
Červené víno má protizánětlivé účinky
O vínu je obecně známo, že má silné protizánětlivé účinky a působí blahodárně také na naše trávení. Pokud budeme červené víno popíjet střídmě, můžeme si tím snížit pravděpodobnost toho, že budeme v budoucnu trpět na kardiovaskulární problémy. Vědci už nám sice neprozradili, jak často a jaký druh červeného vína popíjet, zato vám ale můžeme poradit, kolik vína už je moc. Muž by měl vypít maximálně dvě sklenice vína za den, ženy – pozor, tady už budeme přísnější: maximálně jednu sklenici červeného vína denně. Obecně platí – dobrého stačí málo. Pokud budete pití alkoholu věnovat každý víkend, pravděpodobně si zaděláváte na potíže s játry.
Jak jsme již nastínili, víno je protizánětlivé a má antioxidační účinky. Obsahuje tzv. flavonoidy a také látku zvanou resveratrol, která prokazatelně působí proti srdečním a cévním onemocněním. Právě resveratrol najdeme převážně v červeném víně, a to až 50 – 100x víc než v bílém víně. Kromě toho, že tyto látky působí příznivě na naše srdce, jsou vynikající i pro snížení cholesterolu v krvi.
Ve víně je pravda a ještě mnohem víc
Červené víno je tedy pro naše srdce rozhodně prospěšnější než to bílé. Obsahuje živé bakteriální kultury a díky tomu si můžeme výrazně ulevit od střevních problémů. Stačí jedna malá sklenička červeného vína denně (ideálně maximálně 2 dcl). Studie ukázala také fakt, že skromné popíjení červeného vína je prospěšné i pro funkci mozku, má totiž neuroprotektivní efekt. A jak vybrat to správné víno? Poradíme vám:
- podívejte se na typ hroznů a kde rostlo: důležitá je nadmořská výška. Přednost dejte vínu z Chile, Argentiny a Itálie
- jaká byla délka fermentace a macerace: důvod, proč je červené víno zdravější než to bílé je ten, že červené víno prochází procesem macerace a posléze i fermentací. Tím, že se z hroznů dostávají všechny jeho účinné látky. Hledejte tedy víno, které macerací prošlo alespoň 2-3 týdny. Červené víno je tedy pro zdraví daleko prospěšnější než bílé, protože se vyrábí kvašením včetně slupky a jadérek. Je tak bohatým zdrojem různých látek

Dejte pozor na množství
Léčivé účinky červeného vína se mohou snadno proměnit ve škodlivé tím, že jej budete zkrátka pít až moc často. Nadměrná konzumace vína, alkoholu obecně, může lehce poškodit vaši imunitu. Lékaři ani odborníci rozhodně nedoporučují pít víno ve velkém množství jen proto, jen proto, že se tvrdí, že má léčivé účinky. Pití alkoholu opravdu není zdraví prospěšná věc. Malé množství červeného vína ale bezesporu příznivě působí jak na srdce, tak na cévy a střevní mikroflóru.
Pojďme si to shrnout! Proč je červené víno tak dobré?
- Udrží naše srdce zdravé. V přiměřené míře jej můžeme bez obav popíjet
- Pomáhá korigovat cholesterol v krvi
- Zlepší paměť a udržuje mozek v kondici
- Posílí imunitu, takže pokud na vás jde chřipka nebo rýma, zkuste si „loknout“ červeného vína a je možné, že nápor nemoci zastavíte
- Chrání trávící systém
Po jedné sklence červeného vína ani nepřiberete. I když v něm je cukr, 2 dcl červeného obsahuje asi jen 200 kcal.
Zdroje: znovin.cz, cpzp.cz, brainmarket.cz, redakce